Λειτουργεί ξανά το αεροδρόμιο της Μοσούλης στο Ιράκ μετά από 11 χρόνια μετά τις συγκρούσεις με την ISIS, το οποίο θα διαθέτει κύριο τερματικό σταθμό αλλά και ένα VIP lounge.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουδάνι εγκαινίασε το πρόσφατα ανακαινισμένο αεροδρόμιο της βόρειας πόλης της Μοσούλης καθώς είχε να λειτουργήσει περισσότερο από μια δεκαετία μετά την καταστροφή που υπέστη από την τρομοκρατική οργάνωση του ISIS.
«Το αεροδρόμιο θα χρησιμεύσει ως μια πρόσθετη σύνδεση μεταξύ της Μοσούλης και άλλων ιρακινών πόλεων και περιφερειακών προορισμών. Περιλαμβάνει έναν κύριο τερματικό σταθμό, μια αίθουσα VIP και ένα προηγμένο σύστημα επιτήρησης ραντάρ, ανέφερε το γραφείο του αλ-Σουδάνι, προσθέτοντας ότι αναμένεται να χειρίζεται 630.000 επιβάτες ετησίως», ανέφερε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε ανακοίνωση την Τετάρτη, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το aljazeera.
Οι πτήσεις θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία για εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις σε δύο μήνες. Η τελετή της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σχεδόν τρία χρόνια αφότου ο τότε πρωθυπουργός Μουσταφά αλ-Καντίμι έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανακατασκευή του αεροδρομίου.
Ο διευθυντής του αεροδρομίου, Άμαρ αλ-Μπαγιάτι, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι « Είναι πλέον έτοιμο για εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις». Πρόσθεσε ότι το αεροδρόμιο προσέφερε στο παρελθόν διεθνείς πτήσεις, κυρίως προς την Τουρκία και την Ιορδανία.
Τον Ιούνιο του 2014, το ISIS κατέλαβε τη Μοσούλη, κηρύσσοντας το «χαλιφάτο» του από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, αφού κατέλαβε μεγάλα τμήματα της χώρας και της γειτονικής Συρίας, επιβάλλοντας την σκληροπυρηνική διακυβέρνηση σε εκατομμύρια ανθρώπους και εκτοπίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες και σφαγιάζοντας χιλιάδες άλλους.
Ο Νούρι αλ-Μαλίκι, ο οποίος ήταν τότε πρωθυπουργός του Ιράκ, κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξόπλιζε τους πολίτες που προσφέρονταν εθελοντικά «να υπερασπιστούν την πατρίδα και να νικήσουν την τρομοκρατία».
Στο απόγειό του, το ISIS κυβερνούσε μια περιοχή όσο το μισό μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου και ήταν διαβόητη για την κτηνωδία της. Αποκεφάλισε πολίτες, σφαγίαζε 1.700 αιχμαλώτους Ιρακινούς στρατιώτες σε σύντομο χρονικό διάστημα και υποδούλωσε και βίασε χιλιάδες γυναίκες από την κοινότητα των Γιαζίντι, μια από τις παλαιότερες θρησκευτικές μειονότητες του Ιράκ.
Σχηματίστηκε ένας συνασπισμός περισσότερων από 80 χωρών με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση της ομάδας τον Σεπτέμβριο του 2014. Η συμμαχία συνεχίζει να πραγματοποιεί επιδρομές εναντίον των κρησφύγετων της ομάδας στη Συρία και το Ιράκ.
Ο πόλεμος εναντίον της οργάνωσης έληξε επίσημα τον Μάρτιο του 2019, όταν οι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ και που ήταν υπό την ηγεσία των Κούρδων, κατέλαβαν την ανατολική συριακή πόλη Μπαγκούζ, η οποία ήταν το τελευταίο κομμάτι γης που έλεγχε το ISIS.
Η οργάνωση ηττήθηκε επίσης στο Ιράκ τον Ιούλιο του 2017, όταν οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη Μοσούλη. Το ISIS,σ το τέλος του ίδιο έτους, κήρυξε την ήττα του σε όλη τη χώρα. Τρεις μήνες αργότερα, η οργάνωση υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα όταν οι SDF ανέκτησαν τη βόρεια συριακή πόλη Ράκα, την de facto πρωτεύουσά της.