Le Μonde: Η σύγχρονη Μήδεια της Πάτρας. Με τον τίτλο «Η Ελλάδα οργισμένη κατά της Μήδειας της Πάτρας» η γαλλική εφημερίδα στην διαδικτυακή της έκδοση μιλά για την «ύποπτη που κατηγορείται ότι σκότωσε την 9χρονη κόρη της, δηλητηριάζοντάς την. Μία υπόθεση που έχει προκαλέσει πραγματική φρενίτιδα στη χώρα αλλά πάνω από όλα αποκαλύπτει τις ελλείψεις στον τομέα της προστασίας των παιδιών».

Η εφημερίδα περιγράφει το χρονικό της υπόθεσης και μιλά για τη «Ρούλα Πισπιρίγκου, αυτή που τα ελληνικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν «Μήδεια της Πάτρας».

Προφυλακιστέα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Κορυδαλλού, κοντά στην Αθήνα, η 33χρονη εργατικής καταγωγής από την Πάτρα, διώκεται για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» της μεγαλύτερης κόρης της, της Τζωρτζίνας, που πέθανε τον Ιανουάριο σε ηλικία 9 ετών. Η αυτοψία και οι τοξικολογικές εξετάσεις διαπίστωσαν την παρουσία μεγάλης ποσότητας κεταμίνης, ενός ισχυρού παυσίπονου, που πωλείται επίσης στη μαύρη αγορά ως ναρκωτικό» αναφέρει το γαλλικό Μέσο.

Η Τζωρτζίνα ήταν στο νοσοκομείο, μόνη με τη μητέρα της, σε ένα δωμάτιο την ώρα του συμβάντος. Πέθανε μόλις είκοσι λεπτά μετά τη χορήγηση της ουσίας, παρόλο που την είχαν επισκεφτεί μία ώρα πριν οι γιατροί, με αποτέλεσμα να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον της μητέρας. Τον Απρίλιο του 2021, η Τζωρτζίνα είχε ήδη νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω επιληπτικών κρίσεων που την είχαν αφήσει τετραπληγική. συνεχίζει η εφημερίδα. Η κίνηση της ποινικής διαδικασίας για ανθρωποκτονία ξεκίνησε εκ νέου την έρευνα για τις άλλες δύο κόρες της κα. Πισπιρίγκου, η μία από τις οποίες πέθανε σε ηλικία 3μιση ετών, πριν από τρία χρόνια, από «ηπατική ανεπάρκεια» και η άλλη τον Μάρτιο του 2021, σε ηλικία 6 μηνών, από «ασφυξία», σύμφωνα με αναφορές ιατροδικαστών».

Στη συνέχεια η Le Monde σχολιάζει ότι από τον Φεβρουάριο τα ελληνικά ΜΜΕ τροφοδοτούν το «ανθυγιεινό ενδιαφέρον» της κοινής γνώμης για την υπόθεση Πισπιρίγκου με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από συγγενικά πρόσωπα, φίλους, γείτονες και τον πατέρα των κοριτσιών, Μάνο,ο οποίος άσκησε πολιτική αγωγή κατά της πρώην συντρόφου του.

Το ζευγάρι ήταν χωρισμένο. Τρεις μέρες πριν τον θάνατο της Τζωρτζίνας, ο άντρας είχε ανακοινώσει στη Ρούλα Πισπιρίγκου ότι ήθελε να εγκατασταθεί στην Αθήνα με τη νέα του σύντροφο. Οι σχολιαστές λοιπόν σπεύδουν: όπως η Μήδεια με τον Ιάσονα, η Ρούλα ήθελε να τιμωρήσει τον Μάνο με τις επιθέσεις στα παιδιά τους; Τι κάνει αυτή η μητέρα, που περιγράφεται ως ψυχρή και αναίσθητη, στη φυλακή; Διαβάζει ρομαντικά μυθιστορήματα, σε ένα κελί απομονωμένη για να μην της επιτεθούν άλλες κρατούμενες, όπως λένε οι δικηγόροι της.

Στην τηλεόραση μεταδίδεται ζωντανά η ανασκαφή του τάφου της Τζωρτζίνας, όπου υπάρχει ένα τάμπλετ θαμμένο από τη μητέρα της «επειδή είναι το αγαπημένο της αντικείμενο», συνεχίζει το άρθρο.

Βασικό στοιχείο της έρευνας, σύμφωνα με τους φερόμενους εμπειρογνώμονες που προσκλήθηκαν σε μια εκπομπή, η οποία τελικά δεν έφερε κάποια αποκάλυψη – μόνο μερικά επεισόδια από τα παιδικά κινούμενα σχέδια, Peppa Pig.

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Αθήνας, οι διαδηλωτές φωνάζουν: «Φόνισσα, ομολόγησε! Στην πρόσοψη του σπιτιού της στην Πάτρα, ήταν γραμμένο με μαύρο χρώμα «Θάνατος στους παιδοκτόνους» γράφει το εκτενές ρεπορτάζ της Le Monde.

«Οι καθημερινές αποκαλύψεις, οι διάφορες μαρτυρίες, τα συνεχή σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα υπονομεύουν το τεκμήριο της αθωότητας. Μόνο τα δημόσια μέσα ενημέρωσης είναι υποχρεωμένα από τον νόμο στην Ελλάδα να σέβονται αυτό το τεκμήριο, όχι τα ιδιωτικά κανάλια. Αυτό είναι προβληματικό!», λέει στη γαλλική εφημερίδα η καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο, Έφη Λαμπροπούλου σχολιάζοντας την πρωτόγνωρη στα ελληνικά χρονικά περίπτωση.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε σχετική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που κάνει λόγο για σοβαρή υποστελέχωση στις κοινωνικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και περικοπών στον προϋπολογισμό.

Σε αυτό αποδίδει τη μη παρέμβαση των κοινωνικών υπηρεσιών όταν το 2014 υπήρξε καταγγελία για κακοποίηση της Τζωρτζίνας κατά των Πισπιρίγκου και Δασκαλάκη.