Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κάποια παιδιά έφεραν εν αγνοία τους στο σπίτι έναν εκρηκτικό μηχανισμό που είχαν βρει ενώ έπαιζαν έξω.

Το περιστατικό έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής (6 Οκτωβρίου), στο χωρίο Kyangitsi, στην περιοχή Μασίσι στην επαρχία του Βόρειου Κίβου του ανατολικού Κονγκό, όταν τα παιδιά βρήκαν τον μηχανισμό κοντά σε έναν φοίνικα και τον πήγαν στο σπίτι στους γονείς τους.

Καθώς οι ενήλικες προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ήταν ο μηχανισμός, η βόμβα εξερράγη και σκότωσε τουλάχιστον 15 ανθρώπους που βρίσκονταν στην περιοχή.

Ο Telesphore Mitondeke, μέλος μιας ομάδας οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών του Μασίσι, σχολίασε: «Γύρω στις 8 μ.μ. τοπική ώρα, ενώ κάποιοι από τους κατοίκους προσπαθούσαν να βρουν τι ήταν, η βόμβα εξερράγη».

Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι η πλειονότητα όσων έχασαν τη ζωή τους ήταν γυναίκες και παιδιά, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και δύο τραυματίες.

Πολλοί άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή καθώς η μάχη για τον έλεγχο συνεχίζεται, με τις ενδείξεις της σύγκρουσης να γίνονται σαφείς από το ύπουλο τοπίο.

Σύμφωνα με τον Mitondeke, η περιοχή «είναι γεμάτη με πολυάριθμους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν εγκαταλειφθεί και παγιδευτεί από τους μαχητές».

Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, οι κάτοικοι καλούνται να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να μην αγγίζουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς αν συναντήσουν κάποιον. Αντίθετα, καλούνται να ειδοποιήσουν τις αρχές, ώστε οι αρμόδιοι να επέμβουν και να αντιμετωπίσουν τους μηχανισμούς με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Οι ηγέτες της τοπικής κοινότητας ανέφεραν ότι ένα μέρος της στρατηγικής πόλης Kitshanga στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρίσκεται πλέον στα χέρια των πατριωτικών δυνάμεων αυτοάμυνας “Wazalendo”, αφού κατάφεραν να εκδιώξουν τους αντάρτες του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (M23).

Ο Bertrand Bisimwa, ο πρόεδρος των ανταρτών M23, και ο πολιτικός εκπρόσωπος της ομάδας, Lawrence Kanyuka, ισχυρίστηκαν ότι η σύγκρουση ξεκίνησε από τους στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (FARDC) σε συνασπισμό με την πολιτοφυλακή Wazalendo.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε νωρίτερα τον Οκτώβριο, ο Kanyuka δήλωσε: «Η Ρεπουμπλικανική Φρουρά, η οποία διέπραξε τη σφαγή στη Γκόμα υπό τις διαταγές του κ. Tshisekedi Tshilombo, έχει τώρα ενταχθεί στις εκτεταμένες επιθέσεις των FARDC, FDLR».

«Η M23 αντιστέκεται, προστατεύοντας παράλληλα τον πληθυσμό», πρόσθεσε ο Kanyuka.

Διαβάστε ακόμη: