Με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας, την αναζήτηση εξαγορών φαρμακευτικών προϊόντων αλλά και νέων συνεργασιών θα κινηθεί το 2025 η Lavipharm, δρομολογώντας επενδυτικό πρόγραμμα 8 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς.

Ο Βασίλης ΜπαλούμηςCFO της εταιρείας, αφού αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης της εταιρείας, η οποία περιέλαβε τη διακοπή δραστηριοτήτων όπως η φαρμακαποθήκη, την πώληση του δικτύου φαρμακείων και την εκκαθάριση σημαντικών θυγατρικών, προκειμένου να εξορθολογιστεί η διάρθρωση του Ομίλου και να μειωθούν τα λειτουργικά του έξοδα τόνισε πως πλέον η Lavipharm επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση φαρμακευτικών προϊόντων.

«Έχουμε ήδη διανύσει περισσότερα από δύο χρόνια από την ΑΜΚ που εξασφάλισε τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξη της εταιρείας. Οι επενδύσεις μας αποδίδουν και ενισχύουν σημαντικά την κερδοφορία μας, δημιουργώντας τη δυνατότητα μετά από 18 χρόνια να ανταμείψουμε τους μετόχους για την εμπιστοσύνη τους, διανέμοντας μέρισμα 2 λεπτά/μετοχή (σ.σ. αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 2,5%). Από εδώ και στο εξής, θα αφοσιωθούμε στην ενίσχυση της παραγωγικής μας δυνατότητας», επισήμανε, με στόχο «να επιτυγχάνουμε διψήφια αύξηση τζίρου, κοντά στο 10%, τα επόμενα χρόνια και αντίστοιχη αύξηση το ebitda, ώστε την επόμενη πενταετία να ξαναδιπλασιάσουμε τον τζίρο μας».

Όπως τόνισε ο Deputy CEO, Παναγιώτης Γιαννουλέας, η εταιρεία τρέχει ήδη με μέση ετήσια ανάπτυξη 13,1% στο διάστημα 2016 – 2024, με την αγορά το ίδιο διάστημα στο 3,2%. Στο τέλος Μαρτίου 2025 το μερίδιο αγοράς για τη Lavipharm ξεπέρασε το 1% (με τη Vianex που είναι ο leader να έχει 6%) σε σύνολο 300 εταιρειών, επίδοση που αντιστοιχεί στην πέμπτη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε διάστημα 4ετίας.

Όπως τόνισαν οι επικεφαλής της εισηγμένης, το μερίδιο τη εταιρείας θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο ενσωματώνονται οι νέες δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, ο κ. Μπαλούμης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του πληθωρισμού που στοίχισαν στην εταιρεία περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, ωστόσο κόντρα σε αυτό το περιβάλλον η εταιρεία πέτυχε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας.

Εξαγορές

Στο μέτωπο των εξαγορών και των επενδύσεων, ο κ. Μπαλούμης αναφέρθηκε στη συνεχή προσπάθεια της εταιρείας να εντοπίσει ευκαιρίες για εξαγορά φαρμακευτικών προϊόντων εκτός Ελλάδος, καθώς η Lavipharm έχει αποκτήσει την ικανότητα να μπορεί να ολοκληρώνει πολύπλοκες συμφωνίες απόκτησης δικαιωμάτων φαρμακευτικών προϊόντων σε χρόνους ρεκόρ.

«Θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια η στρατηγική ανάπτυξης μέσω εξαγορών φαρμάκων στις κατηγορίες που έχει επικεντρωθεί η εταιρεία. Όπου υπάρχουν προϊόντα σημαντικά που σπάει η πατέντα τους τα επόμενα χρόνια θα τα διεκδικήσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννουλέας.

Όπως προέκυψε από την παρουσίαση στην ΕΘΕ, η Lavipharm, πέραν των ήδη υπαρχουσών συνεργασιών της, επιδιώκει την εξαγορά φακέλων νέων γενοσήμων με δικό της brand name, στους τομείς του κεντρικού νευρικού συστήματος, της ογκολογίας/πόνου και του καρδιομεταβολικού, οι οποίοι και αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητές της.

Ενίσχυση παραγωγής – Νέα επένδυση στα υγρά

Οι επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας αναφέρθηκαν επίσης στην απόφαση για τη δημιουργία δεύτερης γραμμής παραγωγής υγρών έως τα μέσα του 2026, μια επένδυση που θα αγγίξει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Η νέα επένδυση θα τριπλασιάσει τις παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας, κάτι που ανοίγει το δρόμο για νέες συμφωνίες.

«Δεδομένου του ονόματος και της θέσης της εταιρείας στην αγορά δεχόμαστε και εξετάζουμε διαρκώς προτάσεις για παραγωγή προϊόντων τρίτων εταιρειών στις εγκαταστάσεις μας στην Παιανία, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση της κερδοφορίας που παράλληλα με τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής των ήδη υπαρχόντων προϊόντων μας», τόνισε ο κ. Γιαννουλέας.

Όπως ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm, στόχος είναι η εταιρεία να αποκτήσει ισχυρή θέση στα υγρά, ενώ εξετάζεται εάν θα αποδώσει μια επένδυση και στα στερεά φάρμακα. Σήμερα λ.χ. το Lonarid παράγεται στη Famar και «θα εξεταστεί εάν αν αξίζει τον κόπο να φέρουμε την παραγωγή στην Παιανία», όπως σημειώθηκε.

Να σημειωθεί πως στα διαδερμικά συστήματα η νέα γραμμή παραγωγής στις εγκαταστάσεις της Lavipharm στην Παιανία ολοκληρώθηκε ήδη και στοίχισε συνολικά 3,4 εκατ. ευρώ (μαζί με τις κτιριακές εγκαταστάσεις), με την εταιρεία να επιτυγχάνει υπερδιπλασιασμό της παραγωγικής της ικανότητας, δίνοντας τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης σύμφωνα με τη διοίκηση. Συνολικά μέσα στο 2024 οι επενδύσεις που υλοποίησε η εισηγμένη έφτασαν στα 9 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η στρατηγική συμφωνία με την iNova για τα δικαιώματα εμπορικής διάθεσης ενός μη συνταγογραφούμενου (OTC) φαρμακευτικού σκευάσματος σε 60 χώρες. Η συμφωνία αφορά τα δικαιώματα εμπορικής διάθεσης ενός νέου αντισηπτικού φαρμάκου της Lavipharm από την εταιρεία iNova σε 60 χώρες.

Το OTC φαρμακευτικό σκεύασμα αναπτύχθηκε από τα ερευνητικά εργαστήρια της Lavipharm στην Ελλάδα, έχει ήδη λάβει έγκριση κυκλοφορίας από τις πρώτες αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και οι πωλήσεις του εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η Lavipharm θα παράγει το προϊόν στις εγκαταστάσεις της στην Παιανία για την πλειονότητα των διεθνών αγορών, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει και στην κυκλοφορία του στην Ελλάδα.

Μεγάλες προοπτικές για την φαρμακευτική κάνναβη

Η διοίκηση της Lavipharm αναφέρθηκε εκτενώς και στη δραστηριότητα της στην αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης όπου η Lavipharm έχει παρουσία σε συνεργασία με την Tikun, έχοντας επεκτείνει τη σύμβαση σε 10ετή, από 5ετή όπως ήταν η αρχική συμφωνία. Ο κ. Γιαννουλέας τόνισε ότι η φαρμακευτική κάνναβη αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Lavipharm, καθώς οι προοπτικές της αγοράς δεδομένου του εκθετικού ρυθμού ανάπτυξης που παρουσιάζει είναι εξαιρετικά ευοίωνες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επένδυση στην επέκταση της συνεργασίας με την Tikun Olam για 10 συνολικά χρόνια. Ταυτόχρονα, η εταιρεία μέσα στο επόμενο διάστημα θα διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της με επιπλέον προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης σε μορφή ξηρού ανθού καθώς και σε μορφή σταγόνων. Από την πλευρά του ο κ. Μπαλούμης υπογράμμισε πως το προϊόν δεν έχει όριο και τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ σημαντικά, κάτι που αποτυπώνεται και στις άλλες αγορές ανά τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: