H αποχώρηση του ομίλου Σ. Λάτση από την Eurobank το 2014 είχε προκαλέσει ποικίλες αναταράξεις και αποτέλεσε αρνητική εξέλιξη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκείνη την περίοδο. Με την επένδυση, όμως, στο Ελληνικό να εξελίσσεται, αλλά και την επικείμενη αλλαγή ονόματος στα Ελληνικά Πετρέλαια ο όμιλος Λάτση έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι, δεν “απέδρασε” από την Ελλάδα και την Τράπεζα Eurobank, όπως είχε κατηγορηθεί.

Ένα μέσο για να σηματοδοτήσει την επιστροφή του ομίλου στις τράπεζες είναι φυσικά η ελβετική Τράπεζα EFG International. Και ο τρόπος επιστροφής στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο οποίος είχε σχεδιασθεί πριν από δυο χρόνια, ήταν μια ανταλλαγή μετοχών με μια ελληνική τράπεζα.

Εκτός από τα μετρητά, δηλαδή, έχει συζητηθεί αυτό το αρχικό σχέδιο, δηλαδή μια ανταλλαγή μετοχών με την ΕFG International.

Σήμερα, αυτή η τράπεζα πιθανότατα είναι η Eurobank. Εφόσον καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις θα πρόκειται για μια συμφωνία ικανή να αλλάξει άρδην τις συνθήκες στο άνευρο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου οι υφιστάμενοι επενδυτές περιμένουν τους επενδυτές των αναπτυγμένων αγορών εφόσον εντός του 2022 προχωρήσει η επενδυτική αναβάθμιση.

Αυτή την περίοδο η συγκεκριμένη πληροφορία για την επικείμενη συμφωνία αρχίζει να διακινείται σε επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ, ωστόσο αρχίζουν να επιβεβαιώνονται οι προθέσεις του 2019. Η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς εμπλέκονται ως χρηματοδότες του έργου του Ελληνικού με δάνεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ και οι δυο τράπεζες προσανατολίζονται να αποκτήσουν κεντρικά γραφεία εντός του Ελληνικού. Στην περίπτωση που ο όμιλος Λάτση αποκτούσε την μια εκ των δυο τραπεζών που χρηματοδοτεί το έργο θα είχαμε μια διαδικασία win- win για τον μέτοχο των δύο οντοτήτων.

Σκέψεις αποεπένδυσης της Fairfax από την Eurobank!

«Πρεσβευτής» για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα

Ας περάσουμε, όμως, στον βασικό μέτοχο της Eurobank κ. Prem Watsa ο οποίος εάν δεν υπήρχε οι Έλληνες θα έπρεπε να τον είχαν εφεύρει ως “πρεσβευτή” για την προσέλκυση των επενδύσεων στην Ελλάδα. Δηλώνει φαν της Ελλάδος ωστόσο παραμένει επενδυτής και όπως έπραξε και παλαιότερα σε Ιρλανδική Τράπεζα κάποια δεδομένη στιγμή θα αποχωρήσει από την Eurobank.

Στην τελευταία, αδιαμφισβήτητα με την σημερινή διοικητική ομάδα δημιούργησε την πρώτη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα στην Ελλάδα (3,4 δισ. ευρώ) ενώ ο πολλαπλασιαστής σε μια πρόσφατη συναλλαγή εξαγοράς τράπεζας στην Βουλγαρία δίνει ένα μέτρο για την αξία της τράπεζας. Με μονοψήφιο πλέον δείκτη κόκκινων δανείων η Eurobank θα επιτυγχάνει μια απόδοση κεφαλαίων 10% ή κέρδη 500 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τράπεζας και η νέα μορφή καταστημάτων μ ένα μοντέλο το οποίο αποτελεί αντικείμενο έρευνας από ξένες τράπεζες. Η δε παρουσία της Eurobank στο εξωτερικό στις χώρες Αγγλία, Λουξεμβούργο, Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία και τα κέρδη από το εξωτερικό (200 εκατ. ευρώ) δεν είναι αμελητέα ποσά.

Οι εν λόγω μονάδες είναι ψηφιακά ενοποιημένες και προσφέρουν στους πελάτες τους ένα πλήθος επενδυτικών και καταθετικών επιλογών. Με αυτή την κατάσταση της τράπεζας, ο ινδο-καναδός επενδυτής εμφανίζεται να μην θέλει αυτή την περίοδο να πουλήσει την τράπεζα, ειδικά σήμερα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά σ έναν ανοδικό κύκλο ανάπτυξης με μέσο όρο ανάπτυξης 3,5% για τα επόμενα τρία χρόνια.

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα μέρος των οποίων αναμένεται να διοχετευθεί μέσω της Eurobank, αποτελούν ένα πρόσθετο λόγο για τον οποίο ίσως δεν βιάζεται το Fairfax και ο βασικός μέτοχος του. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Ελλάδα αποτελεί ένα μικρό ίσως κομμάτι των επενδύσεων του, ανά τον κόσμο. Όταν δε στο οικονομικό πεδίο επίκεινται βασικές αλλαγές και το χρήμα (επιτόκια) δεν θα είναι φθηνό πλέον, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πώληση της τράπεζας με κέρδη και ένα premium φυσικά.

Lamda Developments – Grivalia

Στην εξίσωση του παραπάνω τραπεζικού deal το οποίο θα άλλαζε άρδην και θετικά τις ισορροπίες στο ελληνικό χρηματιστήριο μια παράμετρος η οποία δεν μπορεί να αποτιμηθεί είναι τι θα συμβεί με την Grivalia και την Lamda. Η πρώτη είναι ενσωματωμένη στην Eurobank ενω η δεύτερη διαχειρίζεται το έργο του ελληνικού. Σε κάποια στιγμή είχε κυκλοφορήσει ευρέως η πληροφορία ότι, επίκειται και η απόσχιση από την Eurobank, ωστόσο αργότερα ος σχεδιασμός άλλαξε.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, επίσης, ο κ. Watsa σε συναντήσεις του με τραπεζίτες και επιχειρηματίες εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων και τις μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις. Το project της Grivalia στα Αστέρια με τα πολυτελή διαμερίσματα ανήκει στην αποκαλούμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα.