Στη σύλληψη ενός άνδρα, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για εκβίαση και τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, προχώρησαν αστυνομικοί στη Λάρισα.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της 24ης Αυγούστου, σε προκαθορισμένη συνάντηση κατά την οποία ο δράστης παρέλαβε από το θύμα προσημειωμένο χρηματικό ποσό.

Η καταγγελία

Είχε προηγηθεί καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, ένας επιχειρηματίας δανείστηκε το 2020 από τον δράστη το ποσό των 5.000 ευρώ, λόγω οικονομικών δυσχερειών που αντιμετώπιζε. Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην αποπληρωμή με ποσοστό 20% επί του κεφαλαίου ως μηνιαίο τόκο, ήτοι 1.000 ευρώ κάθε μήνα έως την επιστροφή του ποσού.

Τους επόμενους μήνες, σε μεταξύ τους συναντήσεις, ο παθών κατέβαλε στον κατηγορούμενο συνολικά 4.000 ευρώ ως τόκους. Ακολούθως, έως και την άνοιξη του 2021, ο επιχειρηματίας δανείστηκε εκ νέου από τον δράστη το ποσό των 15.000 ευρώ και έπειτα των 30.000 ευρώ, με νέους τοκογλυφικούς όρους.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε μηνιαία καταβολή ως τόκου, ποσοστού 10% επί του των χρημάτων, ήτοι στην αρχή 2.000 ευρώ και μετά 5.000 ευρώ κάθε μήνα. Ο παθών κατέβαλε στον δράστη ως τόκους, συνολικά 39.000 ευρώ.

Το χρονικό διάστημα που ακολούθησε, έως τον περασμένο Μάιο, σύφωνα με τα καταγγελλόμενα, λόγω αδυναμίας του επιχειρηματία να καταβάλει τα χρήματα, ο δράστης προέβη σε επαναλαμβανόμενες λεκτικές απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας.

Μάλιστα, φέρεται να εξανάγκασε τον παθόντα σε σειρά πράξεων, μεταξύ των οποίων, στην αγορά δύο οχημάτων για χρήση από τον δράστη και φιλικό του πρόσωπο καθώς και στην ασφάλιση της συζύγου του δράστη στην επιχείρηση του, καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές χωρίς η γυναίκα να εργάζεται εκεί.

Το θύμα υποχρεώθηκε επίσης να καταβάλει τμηματικά στον δράστη σε συναντήσεις τους, διάφορα χρηματικά ποσά, να προβεί στη μίσθωση (leasing) συνολικά πέντε αυτοκινήτων, τα οποία χρησιμοποιούσε ο δράστης και φιλικό του πρόσωπο, ενώ επιπλέον, εξόφλησε χρηματικό ποσό, ως οφειλή που του καταλογίστηκε από εταιρεία για προκληθείσες φθορές σε ένα από τα μισθωμένα αυτοκίνητα.

Ο δράστης αποκόμισε από τον παθόντα το συνολικό χρηματικό ποσό των 231.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και το χρηματικό ποσό των 72.333 ευρώ από παροχή υπηρεσιών.

Η σύλληψη και τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Ακολούθησε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας, πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου στη Λάρισα, σε προκαθορισμένη συνάντηση, ο δράστης παρέλαβε από τον παθόντα προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ, ως μέρος των απαιτηθέντων χρημάτων (τόκος) που κατάφερε να συγκεντρώσει.

Στη συνέχεια, ο δράστης ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το προσημειωμένο ποσό των 1.000 ευρώ, ποσό 4.405 ευρώ και δύο κινητά. Επίσης, στο αυτοκίνητο με το οποίο μετέβη ο δράστης στη συνάντηση, βρέθηκαν 17.000 ευρώ, επιμελώς κρυμμένα στον χώρο αποσκευών, ένα κινητό, μία χάρτινη δεσμίδα άνευ χρημάτων και δύο αποδείξεις είσπραξης.

Ακολούθησε έρευνα στην οικία του, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν 122 φυσίγγια,μία πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος και δύο αυτοκίνητα. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.