«Σεφτέ» στις εισπράξεις με μια ενδοομιλική μεταβίβαση, αξίας 148,6 εκατ. ευρώ, κάνει ο όμιλος Lamda Development στο project του Ελληνικού καθώς η Ελληνικό ΑΕ πουλά οικόπεδο 122,2 στρεμμάτων στη συνδεδεμένη εταιρεία Lamda Vouliagmenis SMSA.

Η Lamda Vouliagmenis SMSA αποτελεί νεότευκτη «εγγονή» εταιρεία της Lamda Development, η οποία συστάθηκε τον περασμένο Μάιο, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 135,7 εκατ. ευρώ, που θα φθάσει σε 178 εκατ. ευρώ (σ.σ. στο ενημερωτικό δελτίο της νέας έκδοσης ΚΟΔ αναφέρει ότι στις 29 Ιουνίου κατατέθηκε και το υπολειπόμενο μετοχικό κεφάλαιο).

Σκοπός της Lamda Vouliagmenis είναι η ανέγερση εμπορικού κέντρου μικτής δομημένης επιφάνειας 125.500 τ.μ. καθώς και γραφειακών χώρων, συνολικής δομημένης επιφάνειας 27.484 τ.μ.

Για τον λόγο αυτό αγοράζει από την Ελληνικό ΑΕ το 84% εξ αδιαιρέτου οικοπέδου επιφάνειας 148,37 στρεμμάτων στο Ελληνικό και ειδικότερα επί της Λ. Βουλιαγμένης, στο τμήμα που προβλέπεται να αναπτυχθεί το commercial hub.

Το υπόλοιπο 16% εξ αδιαιρέτου του οικοπέδου διατηρείται από την Ελληνικό ΑΕ και θα αξιοποιηθεί σε επόμενο χρόνο για εμπορική ανάπτυξη (σ.σ. προφανώς αποτελεί το τμήμα που θα πωληθεί στη Φουρλής για την ανάπτυξη retail park).

Το 84% του εξ αδιαιρέτου οικοπέδου αποτιμήθηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή σε 148,6 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο θα διενεργηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταβίβαση.

Η εκτίμηση βασίστηκε σε σενάριο ανάπτυξης που περιλαμβάνει την κατασκευή εμπορικού κέντρου συνολικής (μικτής) δομημένης επιφάνειας 125.500 τ.μ. και χώρων γραφείων συνολικής (μικτής) δομημένης επιφάνειας 27.484 τ.μ. και αφορά ποσοστό 100% του δικαιώματος της πλήρους κυριότητας, νομής και κατοχής επί του ακινήτου.

Βάσει του πλάνου που έχει δώσει η διοίκηση της Lamda προ ρωσικής εισβολής, η συνολική επένδυση για την αγορά ακινήτου και ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου εκτιμάτο μεταξύ 335 με 410 εκατ. ευρώ.

Άλλα 60 με 70 εκατ. ευρώ θα χρειασθούν για την ανάπτυξη γραφειακών χώρων 27.484 τ.μ., οι οποίοι έχει συμφωνηθεί να πωληθούν στην Πειραιώς, μαζί με γειτονικό αυτοτελές κτήριο γραφείων.