Η τελευταία φορά που ο εμβληματικός V12 της Lamborghini θα αναλαμβάνει μόνος του την κίνηση ενός μοντέλου της ιταλικής μάρκας έφτασε.

Στη Sant’ Agata Bolognese δημιούργησαν την Aventador LP780-4 Ultimae, το τελευταίο μοντέλο τους που χρησιμοποιεί τον ατμοσφαιρικό V12.

Η παραγωγή της Aventador LP780-4 Ultimae ήταν προγραμματισμένη να περιοριστεί στις 600 μονάδες και πλέον έχουν πουληθεί όλες, μόλις τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση που έκανε η εταιρία για αυτή την κίνησή της.

Ο ατμοσφαιρικός V12 των 6.5 λίτρων δε θα σταματήσει να χρησιμοποιείται από τη Lamborghini, τουλάχιστον όχι σύντομα, όμως οι ολοένα και αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων αναγκάζουν τους Ιταλούς να τον συνδυάσουν με ηλεκτρικό μοτέρ, ώστε να δημιουργηθεί ένα υβριδικό σύνολο.

Η Aventador LP780 – 4 Ultimae είναι ένα μοντέλο που συμβολίζει διπλό τέλος. Εκτός από την τελευταία φορά που αυτό το ιστορικό μοτέρ χρησιμοποιείται μόνο του, πρόκειται και για την ολοκλήρωση της πορείας της Aventador, γενικά.

Το ιταλικό super car παρουσιάστηκε το 2011 και από τότε έχει γνωρίσει πολλές διαφορετικές εκδοχές.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι πωλήσεις της από το 2011 μέχρι το 2022 ξεπέρασαν τις 10.000 μονάδες. Πρόκειται για αριθμό μεγαλύτερο από εκείνο που πέτυχαν όλα τα προηγούμενα V12 flagship μοντέλα της Lamborghini μαζί. Δηλαδή, οι Miura, Countach, Diablo και Murcielago.

Εκτός από τις δικές της πωλήσεις, η Aventador αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία πολλών extreme και ιδιαίτερα ξεχωριστών μοντέλων από την εταιρεία όπως οι Veneno, Centenario, SC18 Alston, Sián FKP 37, Essenza SCV12, SC20 και Countach LPI 800-4.

Μόλις ολοκληρωθεί η παραγωγή της Aventador LP780-4 Ultimae θα ξεκινήσει και εκείνη των 112 Countach LPI 800-4, δηλαδή του μοντέλου – αναβίωση του θρυλικού ονόματος.

Μόλις τελειώσει και αυτό η πλατφόρμα της Aventador θα περάσει οριστικά στην ιστορία. Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Ότι σύντομα θα πρέπει να περιμένουμε ανακοινώσεις από τη Lamborghini σχετικά με το επόμενο κορυφαίο μοντέλο τους.