Πρόβλημα που γίνεται μεγαλύτερο χρόνο με τον χρόνο αποτελούν οι λαγοκέφαλοι στις ελληνικές θάλλασες.

Οι λαγοκέφαλοι έχουν γεμίσει τις θάλασσες στα νησιά της Δωδεκανήσου, στην Κρήτη και στις νότιες Κυκλάδες, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες αλλά και έναν «πονοκέφαλο», που έρχεται να προστεθεί στα άλλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν κυρίως οι ψαράδες παράκτιας αλιείας.

@fishingingreece Τραγική η κατάσταση στη Ρόδο, έχει γεμίσει η #θαλασσα τοξικά #λαγοκέφαλα#Ψάρεμα ♬ original sound – Fishing in Greece

Οι λαγοκέφαλοι πολλαπλασιάζονται συνεχώς και υπάρχουν περιοχές όπου οι αλιείς ισχυρίζονται ότι δε μπορούν να ψαρέψουν πλέον.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου Μανώλης Κουλλιάς μίλησε στο kalymnos-news.gr και όπως είπε, «το συγκεκριμένο είδος ψαριού θα πρέπει να επικηρυχθεί, όπως έχει κάνει η Κύπρος εδώ και χρόνια και τώρα τελευταία και η Τουρκία, έτσι ώστε να φτιαχτούν ειδικά εργαλεία, διότι τα εργαλεία που έχουμε δεν μπορούν να τα πιάσουν.

Να ασχοληθούν τα σκάφη να φτιάξουν ειδικά παραγάδια από σύρμα, ώστε να ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Στην Κάλυμνο, οι ψαράδες είμαστε σε απόγνωση και απελπισία σε συνδυασμό με τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι λαγοκέφαλοι

Δωδεκάνησα, Κρήτη και Κυκλάδες αντιμετωπίζουν πλέον πολύ μεγάλο πρόβλημα με την παρουσία των λαγοκέφαλων, καθώς είναι ένα από τα είδη ψαριών που έχουν μεταναστεύσει στις ελληνικές θάλασσες και είναι επικίνδυνα τόσο για την τοπική πανίδα όσο και για τον άνθρωπο.

Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.

Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό, που τρώει ο άνθρωπος.

Λαγοκέφαλοι: Πόσο επικίνδυνα είναι τα ψάρια που γέμισαν τις ελληνικές θάλασσες - Στην Κάλυμνο οι ψαράδες τα επικύρηξαν

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Όλα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσέψ, που κατασκεύασε τη διώρυγα.

Λαγοκέφαλοι: Πώς θα τους ξεχωρίζετε

  1. Το χρώμα της ράχης του είναι μπλε ασημί και έχει πολλές μαύρες βούλες.
  2. Το κεφάλι του μοιάζει με του λαγού -από εκεί άλλωστε πήρε το όνομά του.
  3. Έχει κοφτερά δόντια και φουσκώνει όταν απειλείται.