Ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης στα επιτόκια, εφόσον κριθεί αναγκαίο, άφησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πάντως, επεσήμανε ότι η διατήρηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 4% θα πρέπει να είναι αρκετή για την αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Μιλώντας σε εκδήλωση της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times», η Γαλλίδα οικονομολόγος υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα αισιοδοξεί ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική θα αποδειχθεί αποτελεσματική, περιορίζοντας το φαινόμενο της ακρίβειας.

«Εάν κρατήσουμε το τρέχον επίπεδο επιτοκίων για αρκετό χρονικό διάστημα, θα έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στην επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%» έσπευσε να προσθέσει. «Εάν έρθει κάποιο σημαντικό σοκ, ανάλογα με τη φύση του σοκ, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε» συνέχισε, πάντως.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα, στην τελευταία συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, διατήρησε τα επιτόκια στο 4% (επιτόκιο καταθέσεων) και 4,5% (βασικό επιτόκιο), βάζοντας «φρένο» στο σερί των 10 συνεχόμενων παρεμβάσεων.

Η ομιλία της επικεφαλής της ΕΚΤ επήλθε στον απόηχο των πρόσφατων στοιχείων της Eurostat, τα οποία έδειξαν ότι ο κύριος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 2,9% τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Ωστόσο, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ανάφλεξη στις ενεργειακές τιμές.

«Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις τιμές στον κλάδο της ενέργειας» σχολίασε σχετικά η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα για την ποσοτική σύσφιγξη, δηλαδή τη μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ, η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν πωλήσεις ομολόγων, αλλά «κάποια στιγμή θα πρέπει» να υπάρξει μια συζήτηση για τις επανεπενδύσεις των ομολόγων, στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP.

Τέλος, σχετικά με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, για το οποίο οι συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η Λαγκάρντ δήλωσε ελαφρώς ανακουφισμένη από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, επιμένοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία της Ευρωζώνης.

Διαβάστε ακόμη: