Να ανοίξει τη στρόφιγγα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, ετοιμάζεται η ρωσική Gazprom το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Υπό αυτό πρίσμα, αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το συμβόλαιο Οκτωβρίου του ολλανδικού TTF να υποχωρεί 9% στα 220 ευρώ.

Τα στοιχεία  του δικτύου δείχνουν ότι οι ροές θα επανεκκινήσουν το Σάββατο στο 20% της δυναμικότητας, όπως είχε προγραμματιστεί.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, έχει καταστεί πλέον μόνιμη η ανησυχία μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη ότι όταν η Ρωσία κλείνει τον αγωγό Nord Stream για αυτό που λέει ότι είναι απαραίτητη συντήρηση, μπορεί να μην επανεκκινήσει. Η Γερμανία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα υπολογίζει καθόλου τον Nord Stream αυτόν τον χειμώνα.

Η Gazprom υποστηρίζει ότι ο μοναδικός λειτουργικός αεροστρόβιλος στο σημείο εισόδου του συνδέσμου, πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική συντήρηση κάθε 1.000 ώρες.
Ήτοι περίπου κάθε 42 ημέρες, με τους επόμενους ελέγχους να αναμένονται στα μέσα Οκτωβρίου. Οι Ευρωπαίοι ωστόσο εκτιμούν ότι είναι ένας τρόπος της Ρωσίας να πιέζει το μπλοκ για τις κυρώσεις.

Οι εντολές μεταφοράς, που δημοσιεύονται από τον διαχειριστή του αγωγού, αναφέρουν ότι οι ροές αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου από τις 2 π.μ. ώρα Βερολίνου το Σάββατο στο ένα πέμπτο της κανονικής χωρητικότητας, στο ίδιο επίπεδο με αυτό πριν από τις εργασίες. Οι εντολές δεν εγγυώνται τις πραγματικές ροές και συνήθως χρειάζεται χρόνος για να επανέλθουν οι προμήθειες στα προγραμματισμένα επίπεδα.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Alexander Novak δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα εμμένει στο χρονοδιάγραμμα που περιέγραψε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

 

Διαβάστε ακόμη: