Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται ραγδαία και αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας τα επόμενα πέντε χρόνια σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, όσο εξαπλώνεται μέσω του διαδικτύου και γίνεται κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, η διαφορά ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια ασφάλεια μπορεί να εξαλειφθεί με λίγα μόνο κλικ. Προβλήματα όπως η διαρροή προσωπικών δεδομένων, οι κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές και η εμφάνιση σύνθετων ιών είναι ανησυχητικά. Πόσο ασφαλή είναι τα ιατρικά και φορολογικά μας δεδομένα και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ιδιωτική μας ζωή;

Με μια νέα τηλεοπτική εκπομπή και συνεντεύξεις ειδικών, το ΑΠΕ-ΜΠΕ προσπαθεί να δώσει απαντήσεις μέσω των επαγγελματιών κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Την έρευνα και τη σκηνοθεσία του βίντεο έχει αναλάβει ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιώργος Κουβαράς.

Η Ubitech, εταιρεία εξειδικευμένη στην κυβερνοασφάλεια, ανέπτυξε την πλατφόρμα «mygov» και διαθέτει τεχνολογία υψηλού επιπέδου. Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, διευθυντής και συνιδρυτής της εταιρείας, επισημαίνει τους κινδύνους των επιθέσεων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης: «Οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις επιθέσεις είναι πολλοί, καθώς βασίζονται σε “νευρώνες” όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Ένας ικανός χάκερ μπορεί να αλλάξει μια λεπτομέρεια στην εντολή, όπως ένα κόμμα, και να προκαλέσει λανθασμένες απαντήσεις. Οι επιθέσεις αυτές μπορεί να στοχεύουν στη διασπορά ψευδών ειδήσεων ή στην απόκτηση μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε συστήματα, όπως για παράδειγμα ιατρικούς φακέλους».

Ο κ. Αλεξάνδρου τονίζει επίσης τις οικονομικές επιπτώσεις των κυβερνοεπιθέσεων. «Σήμερα, οι υπολογιστικοί πόροι είναι από τους πιο πολύτιμους. Ακόμα και μια απλή ενέργεια, όπως η συνεχή χρήση ενός ρομπότ σε αέναο βρόχο, μπορεί να αυξήσει τα κόστη και να προκαλέσει οικονομική ζημιά στους οργανισμούς που χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες».

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ασφάλεια του «Mygov»

Σχετικά με την ασφάλεια του «mygov», το οποίο χρησιμοποιούν οι Έλληνες πολίτες, ο Αλεξάνδρου εξηγεί ότι παρά τις πολλές απόπειρες χάκερς και ethical hackers να παραβιάσουν το σύστημα, δεν έχουν καταφέρει να το επιτύχουν μέχρι στιγμής.

Ο ρόλος του ENISA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας (ENISA), με έδρα την Αθήνα, συντονίζει τις προσπάθειες μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ για την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις. Ο ειδικός ασφαλείας Απόστολος Μαλατράς υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών και της εναρμόνισης της νομοθεσίας για την αποτροπή δημιουργίας «αδύναμων κρίκων» στην κυβερνοασφάλεια.

Όπως αναφέρει ο Μαλατράς, «Η κυβερνοασφάλεια είναι σαν μια αλυσίδα. Ένας αδύναμος κρίκος μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση της. Πρέπει όλοι, κράτη, πολίτες και πανεπιστήμια, να ανεβάσουμε το επίπεδο ασφαλείας».

Στις μέρες μας, οι κυβερνοεπιθέσεις δεν αφορούν μόνο συγκεκριμένες εταιρείες ή συσκευές, αλλά έχουν εξελιχθεί σε σύνθετες απειλές που μπορούν να επηρεάσουν την πραγματική ζωή. Υπολογίζεται ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του κυβερνοεγκλήματος ανέρχονται σε πάνω από 5,5 τρισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως, επηρεάζοντας όχι μόνο την οικονομία αλλά και την ίδια τη δημοκρατία.

Διαβάστε ακόμη: