search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνητική παρέμβαση για στεγαστικά δάνεια και επιτόκια καταθέσεων

Υπό επεξεργασία βρίσκεται σχέδιο για επιδότηση επιτοκίων στεγαστικών δανείων!

Πράσινο φως για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες

ντόρος με αρνητικό πρόσημο που προκάλεσε ο πλειστηριασμός της οικίας της δημοσιογράφου Κολοβού, καθώς και η υπόθεση Πάτση που συνδέεται άμεσα με τα «κόκκινα δάνεια» και τις κατοικίες που βρίσκονται στο σφυρί, ταρακούνησε την κυβέρνηση.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλη μερίδα του Τύπου να ασκούν δριμεία κριτική, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε άμεσες παρεμβάσεις για τα δάνεια και επιτόκια καταθέσεων.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έστειλαν μήνυμα για την προστασία των δανειοληπτών και δη των συνεπών, που πλήττονται από την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ζητήσε από το οικονομικό επιτελείο να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες, σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Πιο ηχηρό ήταν το μήνυμα του Χρήστου Σταϊκούρα προς τις τράπεζες, από τις οποίες ζήτησε να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, να περιορίσουν την άνοδο των επιτοκίων δανείων και να ανοίξουν το πλαίσιο των ρυθμίσεων που αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η διαβούλευση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση για τα άνωθεν ζητήματα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό, όμως τώρα καθίσταται ανάγκη για επίσπευσή τους.

Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι η εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού σχεδίου, που θα δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να «απορροφήσουν» μέρος ή και το σύνολο της αύξησης των επιτοκίων.

Μια από τις προτάσεις που έχουν τεθεί υπό επεξεργασία είναι αυτή της κρατικής επιδότησης επιτοκίων δανείων, δηλαδή το κράτος να πληρώσει την επιβάρυνση από την αύξηση των επιτοκίων ενήμερων δανείων, κυρίως στεγαστικών και άλλων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία. Υπάρχει και η σκέψη η επιδότηση να καλύπτει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μη ενήμερα δάνεια.

Με βάση πάντως τις υπάρχουσες πληροφορίες, η παρέμβαση δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

Τράπεζα της Ελλάδος: Πιέζονται τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις επιτοκίων

Σε πρόσφατή έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος είχε επισημαίνει ότι εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τα νοικοκυριά πιέζονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Η ΤτΕ προειδοποίησε στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι «η περαιτέρω ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος το προσεχές διάστημα αναμένεται να ασκήσει σταδιακά μεγαλύτερη επίδραση στο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων προς τα νοικοκυριά, τα οποία σε σημαντικό ποσοστό έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, από τον Ιούλιο του 2022 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε (Σεπτέμβριος 2022: 4,5%, Ιούνιος 2022: 3,9%) αντανακλώντας τη σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Η αύξηση αυτή ήταν πιο αισθητή στα μακροπρόθεσμα δάνεια.

Ειδικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών αυξήθηκε κατά 74 μονάδες βάσης (Σεπτέμβριος 2022: 2,7%, Ιούνιος 2022: 2%), ενώ στα στεγαστικά δάνεια με διάρκεια από ένα έως πέντε έτη αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης (Σεπτέμβριος 2022: 4,1%, Ιούνιος 2022: 3,9%).

Διαβάστε ακόμη: