Τον γόρδιο δεσμό των δανείων σε ελβετικό φράγκο, ξεκινώντας από τα δάνεια που έχουν κοκκινήσει, επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΥΠΟΙΚ αυτή την εβδομάδα έγιναν συναντήσεις φορέων και συσκέψεις για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, προσαρμοσμένης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, ο οποίος λειτουργεί με σημαντική επιτυχία. Αυτό άλλωστε καταγράφει η αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που εγγράφονται καθημερινά στην πλατφόρμα.

Το κεφάλαιο των κόκκινων δανείων σε ελβετικό φράγκο εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να δοθούν επιτέλους λύσεις στο θέμα του ιδιωτικού χρέους, που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Τα κόκκινα δάνεια σε ελβετικό φράγκο υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου 10.000 δανειολήπτες και το ύψος τους κινείται περί τα 2,3 δισ. ευρώ έναντι περίπου 4,5 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Ένα λεπτό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι τα κόκκινα δάνεια σε ελβετικό φράγκο έχουν ενταχθεί στην πλειονότητά τους σε πακέτα που πουλήθηκαν σε funds και servicers. Αρκετά από αυτά, μάλιστα, τιτλοποιήθηκαν και με τη βοήθεια εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου εντάχθηκαν στον «Ηρακλή», όπου υπάρχουν και τιτλοποιήσεις που βασίζονται σε εξυπηρετούμενα δάνεια ελβετικού φράγκου.

Πώς θα λειτουργήσει

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο μελετά τις δυνατότητες αντιμετώπισης των συγκεκριμένων δανείων ως ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στον Εξωδικαστικό ώστε:

  • Nα μπορούν να επωφεληθούν κατ’ αρχάς οι υπερήμεροι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο από τη διεύρυνση των ορίων του Εξωδικαστικού.
  • Να υπάρξουν παρεμβάσεις, όπου χρειαστεί, ώστε ο αλγόριθμος του Εξωδικαστικού να καταλήγει σε μια μοναδική λύση διευθέτησης των συγκεκριμένων δανείων, η οποία θα γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από δανειολήπτες και τράπεζες.

Οι πιο πρόσφατες αλλαγές στον Εξωδικαστικό τέθηκαν σε ισχύ στο τέλος του περασμένου μήνα. Οι βασικές τροποποιήσεις περιλαμβάνουν τον διπλασιασμό των εισοδηματικών, περιουσιακών και καταθετικών ορίων για την ένταξη στο πρόγραμμα, καθώς και την υποχρεωτική αποδοχή ρύθμισης από τους πιστωτές για οφειλές έως 300.000 ευρώ που βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών.

Εννοείται ότι όσοι υπερήμεροι δανειολήπτες με δάνεια σε ελβετικό φράγκο εισέλθουν στον μηχανισμό θα απολαύσουν τις ευεργεσίες που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή κούρεμα της οφειλής και ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό δόσεων αποπληρωμής εφόσον το δικαιούνται. Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια οι δόσεις μπορούν να φτάσουν τις 420.

Η επέκταση των ορίων του Εξωδικαστικού που έγινε πρόσφατα καλύπτει ούτως ή άλλως μεγάλο και αριθμό κόκκινων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο. Μάλιστα αυτοί που έχουν μελετήσει το θέμα υποστηρίζουν ότι από τα 10.000 κόκκινα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, περίπου τα 8.000 έχουν πλέον σήμερα τις προϋποθέσεις προς ένταξη στον Εξωδικαστικό.

Παρ’ όλα αυτά θα απαιτηθούν και κάποιες νέες παρεμβάσεις προκειμένου η υπάρχουσα διάταξη να καταστεί πιο ευέλικτη. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης θα επιδιώξουν η νέα ρύθμιση να ανακουφίσει τους κόκκινους δανειολήπτες:

  • Xωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στις εγγυήσεις του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο που βρίσκονται ήδη στον «Ηρακλή».
  • Χωρίς να δημιουργεί προϋποθέσεις εκμετάλλευσης του μηχανισμού από δανειολήπτες που δεν δικαιούνται και δεν πρέπει να ενταχθούν σε αυτόν.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης 10 χρόνια νωρίτερα

Η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει τα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης 10 χρόνια πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, σε μια κίνηση που αναμένεται να ελαφρύνει το χρέος της χώρας στο μέλλον.

«Θα πρέπει να έχει τελειώσει εντελώς μέχρι το 2031», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg από τις Βρυξέλλες. Η δημοσιονομική σύνεση δεν είναι πολιτική επιλογή, «είναι κανόνας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η τελευταία αποπληρωμή αυτών των δανείων είχε προγραμματιστεί για το 2041, αλλά η κυβέρνηση τώρα θέλει να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό μέχρι το 2031, είπε ο Πιερρακάκης. Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει κάποια από τα δάνειά της πρόωρα και σκοπεύει να το επαναλάβει το 2025, είχε δηλώσει στο Bloomberg τον περασμένο Νοέμβριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή οφείλει 31,6 δισ. ευρώ (35,1 δισ. δολάρια) στο πλαίσιο της λεγόμενης Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (Greek Loan Facility), από ένα συνολικό ποσό 52,9 δισ. ευρώ αρχικών δανείων που παρείχαν οι χώρες της ευρωζώνης το 2010. Η Ελλάδα έλαβε συνολικά τρία διεθνή πακέτα διάσωσης, κυρίως από Ευρωπαίους εταίρους, κατά τη σχεδόν δεκαετή κρίση δημόσιου χρέους.

Η πρόωρη αποπληρωμή περαιτέρω δανείων πραγματοποιείται καθώς η Ελλάδα υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση των υποχρεώσεών της από το 2032 και μετά.

Το 2018, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, που περιλάμβανε -μεταξύ άλλων- αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα δεν θα ξεκινήσει να αποπληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της δεύτερης διάσωσης πριν από το 2033. Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF εξομαλύνει ακόμη περισσότερο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Το δημόσιο χρέος της χώρας μειώθηκε στο 153,6% του ΑΕΠ το 2024, σε σύγκριση με στόχο 154%, και μειώθηκε επίσης σε απόλυτους αριθμούς. Φέτος αναμένεται να πέσει κάτω από το όριο του 150%.

Η ταχεία μείωση του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομία και την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, είναι μεταξύ των λόγων για τους οποίους η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα.

Η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέγραψαν δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2024, μία απροσδόκητη επίδοση που αποδίδεται κυρίως στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε τον λογαριασμό στην επόμενη γενιά», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρουσιάζει πλεονάσματα και ο υπουργός εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα -το οποίο εξαιρεί τις πληρωμές τόκων- για το 2025 θα διαμορφωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ.

«Γενικά ελπίζουμε να επιτυγχάνουμε πρωτογενές πλεόνασμα σε όλα τα μελλοντικά σενάρια», δήλωσε.

 

Διαβάστε ακόμη: