Ο οίκος Bonhams και η εταιρία εικαστικών συμβούλων Art Expertise, συνεργάτες του οίκου στην Ελλάδα, διοργανώνουν για ακόμα μία χρονιά τη δημοπρασία The Greek Sale.
Εκατό εβδομήντα ένα έργα κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών, που ξεχωρίζουν τόσο για την καλλιτεχνική όσο και την επενδυτική τους αξία, θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν οι φιλότεχνοι και οι επενδυτές.
Όλα τα έργα που συμμετέχουν στη δημοπρασία παρουσιάστηκαν ήδη στην Αθήνα και πλέον βάζουν πλώρη για το Παρίσι, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τα απολαύσει στο Bonhams Cornette de Saint Cyr, στις 17, 19 και 20 Μαΐου.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα της δημοπρασίας ξεχωρίζει ο πίνακας «Ο Στρατιώτης που χορεύει ζεϊμπέκικο» του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989), φιλοτεχνημένος την περίοδο 1966-1968.
Με τιμή εκτίμησης που κυμαίνεται μεταξύ 300.000 και 500.000 ευρώ, το έργο αποτυπώνει τον βαθύ και βιωματικό δεσμό του καλλιτέχνη με τον ζεϊμπέκικο, τον ανδρικό χορό που εκφράζει ερωτικά πάθη, οδυνηρούς χωρισμούς και ανεκπλήρωτες επιθυμίες.
Από το 1957, ο Τσαρούχης επανερχόταν θεματικά στον ζεϊμπέκικο, καθώς υπήρξε εξαιρετικός χορευτής, και η προσωπική του εμπειρία μετουσιώνεται σε κάθε πινελιά.
Στον πίνακα, ο «ζεϊμπέκης» κυριαρχεί στον χώρο: το σκούρο, μονόχρωμο φόντο, η καθαρότητα των σχημάτων, τα επίπεδα μοτίβα και οι έντονες γραμμές συνθέτουν μια εικαστική γλώσσα αυστηρής οικονομίας αλλά μεγάλης εικαστικής δύναμης.
Ο Τσαρούχης συνδυάζει την καθαρότητα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής με μια οξυδερκή ματιά στη λαϊκή κουλτούρα του 20ού αιώνα, μετατρέποντας τον στρατιώτη που χορεύει σε ένα εμβληματικό σύμβολο της νεοελληνικής ταυτότητας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνύπαρξη στοιχείων από διαφορετικές χρονικές περιόδους: ενώ στο φόντο διακρίνονται αρχαία ερείπια και κλασικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, σύμβολα ενός αιώνιου κόσμου, ρεαλιστικές λεπτομέρειες όπως ένα ρολόι χειρός και ο σταυρός που κοσμεί τον λαιμό του χορευτή, τον «επαναφέρουν» στο παρόν.
Αυτή η διαλεκτική ανάμεσα στο διαχρονικό και το σύγχρονο, στο συλλογικό και το προσωπικό, καθιστά το έργο του Τσαρούχη μοναδικό στην ικανότητά του να συνομιλεί με την ελληνική ψυχή.
Ο «Μεγάλος Ερωτικός» και οι «Πορτοκαλιές» του Γιάννη Μόραλη
Ανάμεσα στα έργα που ξεχωρίζουν στη δημοπρασία, ιδιαίτερη θέση κατέχει «Ο Μεγάλος Ερωτικός» του Γιάννη Μόραλη (1916-2009), με τιμή εκτίμησης 60.000 έως 80.000 ευρώ.
Φιλοτεχνημένο το 1987, το έργο απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα που ακτινοβολεί σαν αρχαίο άγαλμα, ενσαρκώνοντας το απόλυτο κάλλος.
Το ανδρικό γυμνό, όπως αποδίδεται από τον κορυφαίο εκπρόσωπο της ελληνικής ζωγραφικής, αποπνέει μια εντυπωσιακή συνύπαρξη δωρικής αυστηρότητας και ιωνικής κομψότητας.
Η μορφή του είναι λεπτή, επιμηκυμένη, με απαλές γραμμές και γαλήνια έκφραση, ενώ η στάση του σώματος αποπνέει χάρη και αρμονία.
Ο Μόραλης τοποθετεί τον γυμνό άνδρα μπροστά σε ένα χρυσό φόντο που παραπέμπει στη βυζαντινή εικονογραφία, δημιουργώντας μια συγκινητική σύνθεση που γεφυρώνει τον αρχαιοελληνικό γλυπτικό ιδεαλισμό με τη μεταφυσική λάμψη της Ορθοδοξίας.
Το αποτέλεσμα είναι ένα έργο που, με απαράμιλλη ευρηματικότητα, αναδεικνύει τη συνέχεια, τη διάρκεια και τη βαθύτερη ενότητα του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και γοητευτικά έργα της ύστερης περιόδου του Γιάννη Μόραλη, οι «Πορτοκαλιές» του 1994, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στη δημοπρασία, με εκτιμώμενη τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 150.000 ευρώ.
Ο μαγευτικός πίνακας ξεχωρίζει για την ποιητική σχηματοποίηση της μορφής, τη στιβαρή συνθετική του δομή και τη δυναμική, σχεδόν μουσική, σύνθεση των αντίθετων καμπύλων.
Πιστός στην ελληνική του κληρονομιά και ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας ένα εικαστικό λεξιλόγιο άριστα προσαρμοσμένο στην σύγχρονη ευαισθησία, ο Μόραλης επιδίωξε σε αυτό το έργο να αποτυπώσει την αύρα του κλασικού όχι ως άψυχο κατάλοιπο αρχαίας δόξας, αλλά ως διαχρονική μορφή που αναγεννιέται συνεχώς στο παρόν.
Στα κορυφαία έργα της δημοπρασίας συγκαταλέγεται και ο πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου (1907-1985), «Τραγωδία στο Ηρώδειο», φιλοτεχνημένος το 1955, με τιμή εκτίμησης μεταξύ 120.000 και 180.000 ευρώ. Η ελαιογραφία αυτή εντυπωσιάζει με την εκθαμβωτική χρήση του χρώματος και το διάφανο φως που τη διαπερνά, αποπνέοντας την αίσθηση βιτρό γοτθικού ναού.
«Δύο πλοία στην ανοιχτή θάλασσα» του Κωνσταντίνου Βολανάκη
Ξεχωριστή θέση στην δημοπρασία καταλαμβάνει το έργο «Δύο πλοία στην ανοιχτή θάλασσα» του Κωνσταντίνου Βολανάκη (1837-1907), με τιμή εκτίμησης 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Το έργο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της μαεστρίας του σημαντικότερου Έλληνα θαλασσογράφου, όπου το φως και το χρώμα σμίγουν με την τεχνική ακρίβεια για να γεννήσουν ένα ποιητικό τοπίο.
Στη σύνθεση, δύο μεγαλοπρεπή πλοία διασχίζουν τα ταραγμένα νερά, ενώ ο ουρανός βάφεται με τις αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος.
Η θαλασσογραφία μετατρέπεται σε στοχαστικό τοπίο καθώς το δεύτερο σκάφος –ένα υβρίδιο ιστιοφόρου και ατμόπλοιου– λειτουργεί ως μεταφορά για τη μετάβαση της ανθρωπότητας από την εποχή της ναυτικής παράδοσης στην εκβιομηχάνιση.
Το έργο αποτελεί έναν ποιητικό στοχασμό για τη θέση του ανθρώπου ανάμεσα στην αιωνιότητα της φύσης και την ταχύτητα της ιστορικής εξέλιξης.
Μεταξύ 50.000 και 70.000 ευρώ κυμαίνεται η τιμή εκτίμησης για το έργο «Πολεμιστές των βουνών κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αναστατωμένοι από τη λαϊκή μούσα» του Φώτη Κόντογλου (1895-1965).
Η ελαιογραφία, που φιλοτεχνήθηκε το 1945 παρουσιάζει πολεμιστές των βουνών, πιθανώς κλέφτες ή αρματολούς.
Με έμπνευση από τη λαϊκή παράδοση και τα δημοτικά τραγούδια, η σύνθεση συνδέει την ιστορική μνήμη με τη λαϊκή φαντασία.
Οι μορφές των πολεμιστών αναπαρίστανται με έντονη δυναμική και ενέργεια, ενώ η χρήση του χρώματος και των σκιών προσδίδει στους χαρακτήρες μυθική διάσταση.
Η σύνθεση αντλεί την επιρροή της από την έντονη συναισθηματική φόρτιση των δημοτικών τραγουδιών και μεταφέρει στον θεατή την ψυχή της Ελληνικής Επανάστασης.
«Καθισμένο αγόρι με υψωμένο χέρι» του Γεώργιου Μπουζιάνη
Στην ίδια τιμή εκτίμησης εντάσσεται και το έργο «Καθισμένο αγόρι με υψωμένο χέρι» του Γεώργιου Μπουζιάνη (1885-1959), του 1928.
Η ελαιογραφία αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της καλλιτεχνικής δεινότητας του Μπουζιάνη και αναδεικνύει το προσωπικό του ύφος.
Στο έργο, η παραμόρφωση της ανθρώπινης φιγούρας είναι αυστηρά ελεγχόμενη, αποφεύγοντας τον συναισθηματισμό και αναδεικνύοντας την ισχυρή προσωπική εκφραστικότητα της Τέχνης.
Η φιγούρα δεσπόζει στον καμβά με ηρεμία και γλυπτική ένταση και αναδεικνύει την νοσταλγία του καλλιτέχνη για μια ισορροπία που έχει χαθεί, αλλά παραμένει ζητούμενο στην τέχνη του.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το έργο του Κωνσταντίνου Μαλέα «Στοχασμοί για τον Νείλο, Λούξορ», με τιμή εκτίμησης μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ.
Η απεικόνιση της φύσης στο μοναδικό αυτό έργο είναι γεμάτη χρωματική ένταση και ποιητική ακτινοβολία, και μεταφέρει στον θεατή με σπάνια δύναμη την αίσθηση της στιγμής, διατηρώντας παράλληλα τη φρεσκάδα του τοπίου.
Η γη, το νερό και ο ουρανός ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα όνειρο που αποτυπώνεται στον καμβά.
Συγκλονιστικό το Lot 44, η Νυχτερινή ανάγνωση του Γιώργου Ιακωβίδη (1852–1932), με τιμή εκτίμησης μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ.
Η ελαιογραφία φιλοτεχνήθηκε το 1898 και επαινέθηκε από τη διάσημη δημοσιογράφο, λόγια και πρωτοπόρο φεμινίστρια Καλλιρρόη Παρρέν (1861-1940), η οποία έγραψε στην Εφημερίδα των Κυριών στις 26 Απριλίου του 1898 μια εξαιρετική ωδή σε αυτόν τον πραγματικά συγκλονιστικό πίνακα.
«Το φως με τα μυστικά των χρωμάτων και των λαμπερών φωτεινοτήτων, το φως με τη μεγάλη δύναμη και ζωή δαμάστηκε από τον Ιακωβίδη. Τι γλυκύτητα, τι λάμψη, και τι ποίηση απορρέει στο πρόσωπο της αναγνώστριας, στα χέρια και το βιβλίο της, και στα άψυχα αντικείμενα γύρω της. Για μένα, το αστέρι των ελαιογραφιών του Σαλονιού είναι αυτός ο πίνακας, που ακτινοβολεί και χαμογελά με το γλυκό του φως στο σκοτάδι της νύχτας. Ψάλλω τον ύμνο του θαυμασμού μου για αυτό το χρυσοκόκκινο, ροδοκίτρινο και κιτρινόλευκο φως, μέσα στο οποίο η ψυχή μου ταξιδεύει με χαρά και αληθινή μαγεία» έγραψε η Παρρέν.
«Ο Ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης» του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
Μνημειώδες το έργο «Ο Ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης» του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1871-1934), με τιμή εκτίμησης μεταξύ 70.000 και 100.000 ευρώ, καθώς αποτελεί μια από τις ελάχιστες σωζόμενες τοιχογραφίες του καλλιτέχνη που διασώθηκε από τη φθορά και την καταστροφή και μεταφέρθηκε σε πάνελ από τον τοίχο ενός χωριού της Μυτιλήνης.
Το έργο αποτυπώνει τη διαχρονική γοητεία του καλλιτέχνη για έναν από τους θρύλους της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, με την επιβλητική του παρουσία, παρουσιάζεται έφιππος, φορώντας τη χαρακτηριστική φουστανέλα, την ίδια λευκή ενδυμασία των ορεινών περιοχών που φορούσε και ο ίδιος ο ζωγράφος, και η οποία τελικά έγινε το σήμα κατατεθέν του.
Η αίσθηση του ηρωισμού ενισχύεται από την παρουσία των πολεμιστών του, οι οποίοι εμφανίζονται μικρότεροι σε μέγεθος και ενδυναμώνουν τη φυσική παρουσία του ήρωα.
Ο Θεόφιλος εκμεταλλεύεται πλήρως την απελευθερωτική δύναμη της τέχνης του, δημιουργώντας έναν κόσμο χωρίς περιορισμούς στην κλίμακα ή την προοπτική.
Με την εξαιρετική του σύνθεση, προσφέρει στον θεατή μια πλήρη αίσθηση του θρύλου και της ηρωικής πράξης, καλώντας τον να εισέλθει σε έναν κόσμο όπου οι ηρωικές φιγούρες ζωντανεύουν πέρα από τον χρόνο και τη φθορά, σε ένα σύμπαν που προβάλλει την ανδρεία και την ελευθερία.
Το «Καφενείο Μαυροκέφαλος» του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989) με τιμή εκτίμησης μεταξύ 70.000 με 100.000 ευρώ αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των φιλοτέχνων.
Η ελαιογραφία του 1963 διαπνέεται από αυστηρή απλότητα και ποιητική αύρα.
Οι φιγούρες στο προσκήνιο, τοποθετημένες μπροστά από ένα επίπεδο, μονοχρωματικό φόντο με έντονες κατακόρυφες γραμμές, ενσωματώνονται οργανικά στον χώρο, αποπνέοντας στοχαστική ηρεμία και ισορροπία ανάμεσα στο φυσικό και το κατασκευασμένο.
Το παραδοσιακό ελληνικό καφενείο, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ζωγραφικής θεματολογίας, του Τσαρούχη, του προσέφερε όχι μόνο την ευκαιρία να εκφράσει τη φιλοσοφική του διάθεση αλλά και την αγάπη του για το νεοκλασικό στοιχείο.
Όπως σημείωνε ο ίδιος, μεγάλωσε στον Πειραιά σε νεοκλασικά σπίτια. Η σταδιακή κατεδάφισή τους τού δημιουργούσε την αίσθηση ότι διαλυόταν η ίδια του η ζωή.
Το «Ρεύμα II» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Με ακρυλικά χρώματα, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας (1906-1994) φιλοτέχνησε το «Ρεύμα II» το 1977, ένα έργο που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία της δημοπρασίας (τιμή εκτίμησης 60,000 – 80,000 ευρώ).
Η σύνθεση αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της μυστικιστικής σχέσης του καλλιτέχνη με το φυσικό τοπίο: βράχοι, φυτά και νερό μοιάζουν να μετέχουν σε ένα διονυσιακό τελετουργικό, καθώς μεταμορφώνονται αέναα από απτές μορφές σε αφαιρετικούς υπαινιγμούς, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχούς μεταμόρφωσης και αναγέννησης.
Ο κορυφαίος εκπρόσωπος της ελληνικής μοντέρνας τέχνης αναζητούσε διαρκώς την αιώνια δομή του τοπίου αποδίδοντας με συνέπεια τόσο τις εναλλαγές της ατμόσφαιρας όσο και την ακλόνητη σταθερότητα του βραχώδους εδάφους, του ίδιου εδάφους που στέκει αγέρωχο και αντέχει κάθε καταιγίδα του παρόντος, όπως άντεξε αμέτρητες στο παρελθόν.
Διαβάστε ακόμη:
- Μεταμεσονύκτια ρελάνς Πούτιν στο τελεσίγραφο για εκεχειρία: Πρότεινε άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στην Τουρκία την Πέμπτη
- Συνεργασία με την Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ο Κασσελάκης: Μαζί με τη Ζωή θα γίνουμε ο δημοκρατικός τους εφιάλτης
- Γιατί ο Πάπας Λέων ΙΔ’ είναι ήττα για τη Ρώμη – Όλο το παρασκήνιο της εκλογής του
- Από ξανθές… μελαχρινές: Οι διάσημες Ελληνίδες που έκαναν τη μεγάλη αλλαγή