Ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση για τη δημιουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων που παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη, στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η μεταρρύθμιση αυτή γίνεται «ετεροχρονισμένα», τη στιγμή που «40.000 Έλληνες φεύγουν για να σπουδάσουν, την ώρα που η Ελλάδα μπορεί να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».

Παράλληλα, ο Υπουργός Παιδείας, αναφερόμενος στην ιστορική μεταρρύθμιση, εξήγησε ότι «τα μεγάλα ξένα πανεπιστήμια θα έρθουν στη χώρα μας μέσω των δημοσίων πανεπιστημίων», αναφέροντας το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Το Yale θα μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό μέσα στο ΕΚΠΑ».

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι με τη μεταρρύθμιση αυτή, πέραν όλων των άλλων, θα διευκολύνει τους Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό καθώς πλέον θα μπορούν να το κάνουν στη χώρα τους. «Ανοίγουμε το ”παιχνίδι” και βάζουμε κι άλλους μέσα. Αντί να πάνε στη Βουλγαρία, την Κύπρο, θα μείνουν εδώ. Η πολιτική των ανοικτών συνόρων έχει αλλάξει τη ζωή»

«Πρέπει να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ και να κάνουμε ό,τι μπορούμε να φέρουμε πίσω τους Έλληνες της διασποράς», ανέφερε παρακάτω στη συζήτηση, επαναλαμβάνοντας ότι «απευθυνόμαστε στους Έλληνες καθηγητές της διασποράς», για τους οποίους είπε σε χθεσινή του συνέντευξη ότι θα παίξουν καίριο ρόλο σε αυτό το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην εκπαίδευση στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Πιερρακάκης επανέλαβε ότι στόχος είναι τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια να ανοίξουν τα παραρτήματά τους στην χώρα τον Σεπτέμβριο του 2025. Σε ερώτηση για το ποιες Σχολές θα διαθέτουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια παρέπεμψε στα ίδια τα ΑΕΙ λέγοντας ότι αυτό δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης. «Η δουλειά μας είναι να δημιουργήσουμε το πλαίσιο, να ανοίξουμε το παιχνίδι», εξήγησε.

Αναφορικά με τη ρύθμιση και το πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης είπε: «Είναι μια ασφαλής ρύθμιση. Μία σύγχρονη αλλαγή του Συντάγματος».

«Ο νόμος θα είναι σκληρός, στα παραρτήματα θα ελέγχεται και θα αδειοδοτείται και από την ελληνική ανεξάρτητη αρχή» και πρόσθεσε αναφερόμενος στα κτηριακά κριτήρια ότι «δεν μπορεί ένα πανεπιστήμιο να είναι ένας όροφος. Επίσης, προβλέπεται τα δευτερεύοντα κτήρια να είναι εντός του ίδιου νομού».

Σχετικά με τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «έχουμε συναινετική πρόθεση, θα γίνει πυλώνας της χώρας μας και εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά», υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι παγκόσμιο κέντρο για να διδάσκεται η φιλοσοφία ή τα μαθηματικά».

Διαβάστε ακόμη: