Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Sfera 102,2, λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε ένα εύρος θεμάτων και ερωτήσεων, από τα Ελληνοτουρκικά και την ενεργειακή κρίση, μέχρι το καθημερινό του πρόγραμμα και το αν κάνει δουλειές στο σπίτι.

«Επιλογή μας είναι να μην “τσιμπάμε” στις προκλήσεις», είπε για τις απειλές που εκτοξεύουν σε καθημερινή βάση ο πρόεδρος Ερντογάν και άλλα κορυφαία στελέχη του τουρκικού καθεστώτος κατά της χώρας μας.

«Είναι σίγουρα και προεκλογικό παιχνίδι», ήταν η εκτίμηση του Πρωθυπουργού, καθώς, όπως σημείωσε, «το 63% των Τούρκων δεν θεωρούν την Ελλάδα απειλή».

«Είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», συμπλήρωσε, θέτοντας παράλληλα τις απαραίτητες «κόκκινες γραμμές»: «Θα είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια που θέτουμε, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα, από την άλλη πρέπει να συζητούμε και να λύνουμε τις διαφορές μας ή να συζητούμε και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, χωρίς να πλακωνόμαστε».

«Χρειαζόμαστε κάθε μέρα αυτή την ένταση και αυτό το δηλητήριο;» αναρωτήθηκε στη σχετική αναφορά του.

Στα της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε εκ νέου για «πρωτοφανές φαινόμενο», εξηγώντας ότι «η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές» και αναφέρθηκε στον μηχανισμό επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Φαντάζομαι –είπε– θα ακούτε το τελευταίο διάστημα λιγότερα παράπονα από το προηγούμενο διάστημα».

«Πέρυσι –αναγνώρισε– κάναμε λάθος, με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται αρκετές καταναλώσεις, είχαμε βάλει το όριο χαμηλά», φέτος όμως «ακυρώσαμε στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι υψηλότερο το κόστος; Ναι, αλλά είναι χαμηλότερα από πριν. Οι τιμές είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ενόψει των σχετικών ανακοινώσεων της κυβέρνησης την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «θα πάμε σε κλιμακωτή επιδότηση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. Όσο εξοικονομείς σε σχέση με τον περυσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση».

«Η μεγάλη διαφορά –τόνισε– δεν είναι το φως, είναι η θέρμανση, η ψύξη» και «αυτή είναι η διαφωνία και με τη γυναίκα μου, το air condition. Κάνει μεγάλη διαφορά να αυξήσεις δύο βαθμούς το κλιματιστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συνέχεια της συνέντευξής του στα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ για το φυσικό αέριο, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι είναι λίγα πια τα σπίτια που μπορούν να κάψουν πετρέλαιο, αλλά, όπως διαβεβαίωσε, «θα υπάρχει μια οριζόντια επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου».

Αντίστοιχα, πρόσθεσε, «θα πάρουμε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστρέψουμε σε μια οριζόντια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης».

Στο σημείο αυτό έστρεψε τα «πυρά» του για το θέμα του φυσικού αερίου και στην ΕΕ που δεν κατάφερε και πολλά μέχρι σήμερα, όπως είπε.

«Οκτώ μήνες επιμένω σε πλαφόν για το αέριο. Κράτη που είχαν μεγάλα συμφέροντα επέμεναν να μην μπει πλαφόν στο αέριο. Αλλά, θα πρέπει να δουλέψουμε με αυτό που έχουμε», παρατήρησε απογοητευμένος.

Όσον αφορά την πανδημία, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η οικονομία δεν θα ξανακλείσει λόγω κορωνοϊού: «Θεωρώ πια ότι η επιδημία όπως την ξέραμε τελειώνει, αλλά θα πρέπει να προσέχουν πολύ οι ευάλωτοι. Αν είσαι πάνω από 60 να πας να κάνεις το εμβόλιο. Όπως κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης, έτσι και το εμβόλιο κατά της Covid-19. Αν είσαι ευάλωτος, καλό είναι να φοράς τη μάσκα σε κλειστούς χώρους. Αλλά δεν θα πάμε σε καμία κανονιστική παρέμβαση που να μοιάζει με αυτά που κάναμε τα δύο τελευταία χρόνια», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βλέπω αυτά τα βίντεο με τα ντολμαδάκια που μου αρέσουν - Άδικη η κριτική που δέχομαι

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόγραμμα για τα φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 39 ετών, που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ.

Όπως είπε, η νέα στεγαστική πολιτική αποφασίστηκε καθώς «τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε απότομη αύξηση στις τιμές των ενοικίων. Είπαμε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα για νέους, κάπου έπρεπε να βάλουμε ένα όριο. Βασικός πυλώνας είναι η απόκτηση ενός σπιτιού με ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, ώστε κανείς να πληρώνει χαμηλότερο επιτόκιο από ενοίκιο στην ελεύθερη αγορά και να του μείνει το σπίτι στο τέλος».

Πλέον, υπογράμμισε, θα «μπορείς με χαμηλότερη δόση, από ό,τι θα πλήρωνες ενοίκιο, να αποκτήσεις ένα σπίτι», αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του αριθμού των δικαιούχων:

«Θα ξεκινήσουμε με 10.000 δικαιούχους και, αν πάει καλά, είμαστε έτοιμοι να δεσμεύσουμε περισσότερους πόρους. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συγκατοικήσουν, αλλά και να επιδοτήσουμε ένα πρόγραμμα ανακαίνισης παλαιών διαμερισμάτων. Να επιδοτήσουμε μεγάλο κομμάτι ανακαίνισης, είτε για να μείνει ο ίδιος είτε για να το εκμεταλλευτεί. Να ανοίξουν κλειστά σπίτια και να μπουν στην αγορά».

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στα διευρυμένα οικονομικά κριτήρια «ώστε ένας άνθρωπος που είναι στον βασικό μισθό και δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να πάρει ένα δάνειο, να έχει αυτή τη δυνατότητα. Ταυτόχρονα μειώνεται και η επιβάρυνση για τη στέγη».

Ειδικά για το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με κρατικά οικόπεδα, δίνουμε σε έναν κατασκευαστή την αξία του οικοπέδου και είναι δεσμευμένος να επιστρέψει ορισμένα διαμερίσματα έναντι χαμηλού αντιτίμου. Μπορεί να γίνει και στην πατρίδα μας, γιατί έχουμε πολλά οικόπεδα που δεν τα κάνουμε τίποτα».

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την αύξηση του κατώτατου μισθού: «Είναι εύκολο –είπε– να λέμε ότι θα αυξήσουμε πολύ τον κατώτατο μισθό, αλλά πρέπει να αντέχουν οι επιχειρήσεις. Αρα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, διότι το μεγάλο μας πρόβλημα παραμένει η ανεργία. Άρα, δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την πορεία της γρήγορης αποκλιμάκωσης της ανεργίας», θέλησε να σημειώσει, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην αντίστοιχη εξαγγελία που έκανε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς, τέλος, για το καθημερινό πρόγραμμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Σηκώνομαι επτά παρά τέταρτο, ασκούμαι δύο φορές την εβδομάδα, πάω γραφείο και διαβάζω εφημερίδα. Τώρα ακούω λίγο ραδιόφωνο, κυρίως μουσικό πλέον. Και ελληνικό και ξένο».

Αγαπημένο του χρώμα δεν είναι άλλο από «το μπλε, σε όλες τις αποχρώσεις», ενώ στο ερώτημα αν κάνει δουλειές στο σπίτι, απάντησε λέγοντας: «Μέχρι εκεί που μπορώ. Μέχρι καμιά λάμπα… Οι ασφάλειες ξέρω που είναι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την κριτική που δέχεται και τα αρνητικά σχόλια προς το πρόσωπό του.

«Υπάρχει –είπε– πάντα μια κριτική που ακούω, νομίζω ότι είναι άδικη, επειδή λένε ότι προέρχεται αυτός από μια πολιτική οικογένεια, είναι εύπορος, ότι δεν καταλαβαίνει. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε ότι μέσω των πολιτικών μας στρεφόμαστε στους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους».

Αναφέρθηκε, τέλος, και στην «τοξικότητα του Διαδικτύου, ζητώντας να υπάρχουν «λιγότερο ύβρεις και περισσότερο χιούμορ».

«Βλέπω αυτά τα βίντεο με τα ντολμαδάκια που μου αρέσουν, δεν ξέρω παιδιά 15 ετών που να μη μου λένε για τα ντολμαδάκια», ήταν ακόμη μία χαρακτηριστική αναφορά του Πρωθυπουργού.

 

Διαβάστε ακόμη: