Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςστις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Τρίτης, δήλωσε ότι «το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι πάντα στο πλευρό του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να καταλήξουμε σε μια διμερή συμφωνία απασχόλησης Αρμένιων στην Ελλάδα».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός, έκανε λόγο για ιστορικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αρμενία, επισημαίνοντας ότι με τον κ. Πασινιάν συζητήθηκε και το πώς μπορούν να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

«Είμαστε πάντοτε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου. Μένουμε σταθερά απέναντι σε κάθε χρήση βίας, μένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στο σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας του κάθε κράτους. Οι αποφάσεις που καλείστε να λάβετε τώρα θα διαμορφώσουν εν πολλοίς την πορεία της Αρμενίας για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «οι 100.000 πρόσφυγες του Καραμπάχ πρέπει να ανακουφιστούν και η Ελλάδα θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια διπλωματικής λύσης με το Αζερμπαϊτζάν. Μόνο μια βιώσιμη συμφωνία μπορεί να ανοίξει το μέλλον για τον Καύκασο».

«Μόνο η πρόοδος των λαών αποκρούει τα σχέδια αυταρχικών ηγετών» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ακόμη, διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει με τεχνογνωσία και τεχνολογία στην ανοικοδόμηση της νέας αυτής φιλελεύθερης δημοκρατίας και να βοηθήσει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρμενίας.

«Τέλος υπάρχουν και όλες οι προϋποθέσεις για να καταλήξουμε σε μια διμερή συμφωνία απασχόλησης Αρμένιων στην Ελλάδα. Η χώρα διαθέτει έμψυχο διαθέσιμο δυναμικό σε αρκετούς τομείς απασχόλησης» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «οι Αρμένιοι στην Ελλάδα είναι ίσως ο πιο γόνιμος κρίκος συνεργασίας και αλληλεγγύης που συνδέει Ελλάδα και Αρμενία».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια και τη στήριξη της στις προσπάθειες που κάνει η χώρα του για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις εκφράζοντας την ευχή οι εμπορικές σχέσεις σύντομα να αντανακλούν το άριστο επίπεδο πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Διαβάστε ακόμη: