Ελληνοτουρκικά, ακρίβεια, υποκλοπές. Με αυτά τα τρία θέματα στο επίκεντρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί σήμερα πολιτική ρελάνς, με συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγη ώρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Πρόκειται για ένα απίστευτο ψέμα, είπε ο πρωθυπουργός για το δημοσίευμα του Documento σχετικά με τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη και όποιον τον κατευθύνει για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, για το οποίο μίλησε με σκληρά λόγια.

«Χωρίς κανένα στοιχείο»

«Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή του τόπου τόσο χαμηλά; Να καταγράφεται αυτό χωρίς κανένα στοιχείο», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Καμία απόδειξη δεν υπάρχει γι’ αυτά τα οποία γράφονται. Ντροπή και αίσχος να λέει κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον ΥΠΕΞ», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ζητάω από τον εισαγγελέα να ζητήσει στοιχεία. Πίσω από τον Βαξεβάνη κρύβεται ο Τσίπρας. Δική του στρατηγική είναι να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη. Και πρέπει εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο. Να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθεί υπουργούς του», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός παραλλήλισε το δημοσίευμα για τις παρακολουθήσεις με την υπόθεση της Novartis, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δέκα κρεμάστηκαν στα μανταλάκια, από τους ίδιους υποκινητές».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Ο κ. Βαξεβάνης είναι αυτός που το 2016 εμπλέκεται στη ροή δέκα εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη για τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα».

«Δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο. Να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθεί υπουργούς του» επανέλαβε, ενώ δεν δίστασε να… ρίξει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν έχω αποφύγει καμία συζήτηση στη Βουλή» τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν θέλει ο κ. Τσίπρας να αναμετρηθούμε, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης».

Υπάρχει κέντρο που χειρίζεται το Predator

«Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει κέντρο ιδιωτών χρησιμοποίησης του Predator, αλλά αυτό είναι άλλο, από το να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι κρύβεται από πίσω» τόνισε επίσης, για να προσθέσει: «Δεν είμαστε σίγουροι ποιος είναι πίσω από αυτό, αλλά δεν είναι η ΕΥΠ και σίγουρα εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη. Χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να με πολεμήσουν».

Υποστήριξε επίσης ότι στόχος του δημοσιεύματος ήταν να ενσπείρει καχυποψία στο εσωτερικό της ΝΔ, «για να μην αισθάνονται ασφαλείς οι υπουργοί και τα στελέχη μας, επειδή δήθεν όλοι παρακολουθούνται». «Θέλω να καταλάβετε την οργή μου: Λένε ότι κλείνω το τηλέφωνο με τους υπουργούς μου και τους παρακολουθώ μετά και όλα αυτά να λέγονται χωρίς καμία απόδειξη;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παράνομα λογισμικά υπάρχουν περίπου 500 και πως υπάρχουν και εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες, που ενδεχομένως το χρησιμοποιούν.

«Προκαλώ τον Τσίπρα να κάνει πρόταση δυσπιστίας»

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Προκαλώ τον Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να πάει η χώρα σε εκλογές το 2023 σε συνθήκες σταθερότητας. «Δεν πρόκειται να συρθώ σε εξελίξεις», είπε ο πρωθυπουργός, «από επαγγελματίες εκβιαστές».

Για την υπόθεση Πάτση

«Η επιλογή του κ. Πάτση ήταν προβληματική», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός. Την επόμενη φορά θα μπουν αυστηρότερα κριτήρια, σημείωσε ο πρωθυπουργός σε σχέση με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

Για τον Ολυμπιακό 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε όσα είπε χθες το μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννης Βρέντζος, μετά την αναμέτρηση των «ερυθρόλευκων» με τον Παναθηναϊκό στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο κ. Βρέντζος αναφέρθηκε σε «φασιστικό παρακράτος» στο ποδόσφαιρο και «καθεστώς παρανομίας» στο Μέγαρο Μαξίμου, «με επικεφαλής τον Γρηγόρη Δημητριάδη».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη διοίκηση του Ολυμπιακού να καταδικάσει αυτό το σχόλιο.

«Ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα με πολλούς πόντους διαφορά τα τελευταία χρόνια. Πού ακριβώς ήταν αυτή η εγκληματική οργάνωση τότε;» διερωτήθηκε. «Κάποιοι μπορούν να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπονομεύουν την κυβέρνηση, να αλλάζουν από τη μια ημέρα στην άλλη την πορεία της χώρας. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους, αλλά δεν είναι ούτε υποβολείς μας, ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε υποκείμενα εκβιασμού» σημείωσε, για να προσθέσει: «Και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Όλες οι επιλογές αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο τραπέζι». Αποκάλυψε, δε, ότι τις επόμενες μέρες ξεκινούν έρευνες από την Exxon Mobil σε δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης».

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Πελοπόννησο και Κρήτη

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και μια αποκάλυψη προαναγγέλλοντας έρευνες για υδρογονάνθρακες. «Ισως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil.  Αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».

Τέλος, ερωτηθείς για τις εκλογές επεσήμανε ότι «θα προτάξουμε στους πολίτες, ότι θέλουμε και μπορούμε στη δεύτερη κάλπη -στην πρώτη προφανώς ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά δύσκολος- να είμαστε αυτοδύναμοι» επαναλαμβάνοντας ότι «αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση. Το έχω αποδείξει πολλές φορές ότι είμαι σε θέση να κάνω μεγάλα ανοίγματα και να φέρω στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στην κυβέρνηση στελέχη». Ερωτηθείς εάν έχει «καεί» η σχέση με Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ λόγω των παρακολουθήσεων, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Κοιτάξτε, ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι. Αλλά, τελικά, το εκλογικό σώμα θα είναι αυτό το οποίο θα επιλέξει».

 

Διαβάστε ακόμη: