Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με τους γνωστούς καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής Desmond Child και Φοίβο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους δύο στιχουργούς και συνθέτες για τη συναυλία που έγινε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 26 Ιουνίου, υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το αίτημα υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών στην Αθήνα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος διεθνώς, ενώ επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο Παρθενώνας, ως κορυφαίο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, να βρίσκεται στην ολότητά του στη φυσική του θέση.

Μάρμαρα Παρθενώνα: Η ώρα της επιστροφής τους;

Από το 1816, το Βρετανικό Μουσείο εκθέτει τα κλεμένα μάρμαρα του Παρθενώνα, με τις ελληνικές αρχές να επαναλαμβάνουν συχνά – πυκνά το αίτημα για επιστροφή τους. Στο πλευρό της Ελλάδας βρίσκεται και η UNESCO που έχει ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο να δώσει πίσω τα 100 μέτρα της κλεμένης ζωφόρου του Παρθενώνα.

«Η ζωφόρος ήταν στο πάνω μέρος του ναού. Δεν είναι ότι ανήκει στην Ελλάδα, ανήκει στην Ακρόπολη. Ανήκει στον ναό του Παρθενώνα. Οι Βρετανοί λένε ότι αγόρασαν τη ζωφόρο αλλά εμείς τους θεωρούμε κλέφτες. Τι είσαι όταν δέχεσαι κάτι από έναν κλέφτη; Κλεπταποδόχος» λέει η Γεωργία Τσίφτη, ιστορικός και ξεναγός στην Ακρόπολη.

Υπέρ της επιστροφής είναι και η πλειοψηφία των Βρετανών.

«Θα τα επέστρεφα. Αυτό συζήταγα πρόσφατα. Εδώ έχουμε πολλά πράγματα που δεν μας ανήκουν» λέει μία Βρετανή και άλλη συμπληρώνει: «Νομίζω ότι πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να είναι εκεί και καλά προστατευμένα».

Στο υπερσύγχρονο μουσείο της Ακρόπολης, εκτίθενται γύψινα αντίγραφα των κλεμένων μαρμάρων ώστε να φαίνεται πόσο λείπουν τα αυθεντικά κομμάτια για να είναι ολοκληρωμένο αυτό το μοναδικό παγκοσμίως δημιούργημα. Πρόσφατα το μουσείο του Παλέρμο επέστρεψε κομμάτι των μαρμάρων στο μουσείο της Ακρόπολης.