Στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μιλησε πριν  λίγη ώρα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κ. Μητσοτάκης ανοίξε με την ομιλία του το 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ με θέμα «Ελλάδα 2030», που ολοκληρώνεται την Κυριακή 5 Ιουνίου. Θα παραβρεθούν περίπου 2.400 σύνεδροι, ενώ οι εργασίες του είναι ανοικτές και μπορεί να τις παρακολουθήσει όποιος το επιθυμεί.

Η ομιλία

Ξαναβρισκόμαστε στο συνέδριο της νεολαίας μας ύστερα από τους αλλεπάλληλους περιορισμούς της πανδημίας, περισσότεροι από ποτέ έτοιμοι να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με τη νεολαία, ανιχνεύοντας τα ζητήματα της εποχής, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ.

Σημείωσε ότι στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα πόλος σταθερότητας και προόδου και οι νέοι να κατακτήσουν καλύτερη ζωή και επισήμανε, μεταξύ άλλων: Η ΟΝΝΕΔ μίλησε με τόλμη για πολιτικό φιλελευθερισμό και δικαιώματα. Και μόνη η ΔΑΠ πρόταξε στα πανεπιστήμια την άμιλλα απέναντι στην εξίσωση προς τα κάτω. Ήταν επίσης η ΟΝΝΕΔ και η ΝΔ επέλεξαν την Ευρώπη, κάτι τόσο αυτονόητο σήμερα, όμως στη δική μας εποχή, η τότε Αριστερά θαύμαζε τριτοκοσμικά καθεστώτα. Εμείς είμαστε χωρίς κουκούλες και βαριοπούλες, όπως πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη.

Ανέφερε πως ζήτησε από την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ να μην αποτελέσει παράρτημα του κόμματος «ούτε και εσείς να είστε φωτοτυπία των μεγαλύτερων στελεχών». Η παράταξη μόνο με την δροσιά της νέας γενιάς ανανεώνεται. Έχετε διπλή αποστολή να μεταφέρετε σε κάθε νέο πολίτη την πολιτική μας και να την εμπλουτίζετε με τα μηνύματα, που εσείς παίρνετε από την κοινωνία προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η ΟΝΝΕΔ μεγάλωσε καθώς προστέθηκαν 22.000 νέες εγγραφές στη θέση 9.000 που μεγάλωσαν. Μια φορά Οννεδίτης για πάντα Οννεδίτης. «H ΟΝΝΕΔ δεν λειτουργεί αποστειρωμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη επιβράβευση καθώς ο πρόεδρός της είναι σήμερα ο γραμματέας του κόμματος». Ακόμη επεσήμανε πως το πανεπιστήμιο ανήκει σε φοιτητές και καθηγητές.

ΛΟΑΤΚΙ+

Περεταίρω ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα ισότητα και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει μια τολμηρή στρατηγική ισότητας με ειδικά σχέδια για τους ΛΟΑΤΚΙ+. Ποτέ άλλοτε δεν αναπτύχθηκαν τόσες οριζόντιες δράσεις κατά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Πότε το κράτος δεν αντιμετώπισε τόσο κατάματα την εξάρτηση από τις ουσίες, τη μόρφωση στις φυλακές. Προ ολίγων εβδομάδων είχα βρεθεί στον πρώτο χώρο εποπτευόμενης χρήσης. Τομή που ξεπερνά στερεότυπα και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Εμείς είμαστε η πραγματική προοδευτική δύναμη, σημείωσε.

Αναφερόμενος στα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «πότε η κατασκευή μιας βιβλιοθήκης θεωρείται καταπάτηση του ασύλου, πότε λίγοι κρανιοφόροι βαφτίζονται χιλιάδες φοιτητές και πότε οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων αποδεικνύονται επαγγελματίες τραυματίες;», κάνοντας λόγο για τρολς που «συμπληρώνει η κομματική προπαγάνδα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει ότι καταργούνται οι σύλλογοι και οι φοιτητικές εκλογές, κάτι που δεν ισχύει. Ο συνδικαλισμός στις πανεπιστημιακές σχολές προβλέπονται από το Σύνταγμα, ούτε αυτό δεν γνωρίζουν» τόνισε. Ζήτησε «να είναι συνεχής η επαγρύπνησή μας», «οι συκοφάντες να αποκαλύπτονται αμέσως και οι απαντήσεις μας γρήγορες και καταλυτικές».

Ανέφερε επίσης ότι πέρυσι η χώρα πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ελάφρυνση από φόρους στον ΟΟΣΑ και φέτος εξόφλησε πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, τον Αύγουστο θα ολοκληρώσουμε την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και το 2023 να ανακτήσουμε το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

«Είστε η πιο κοσμοπολίτικη από όλες τις γενιές. Μεγαλώσατε σε μια ειρηνική και ελεύθερη Ευρώπη που αναζητούσε να γίνεται καλύτερη», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο της νεολαίας και στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Λέμε στους φίλους μας στην Ουκρανία, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, με την Ευρώπη και την Ελλάδα».

Ακόμη συνέχισε λέγοντας πως η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε το 2019 πρέπει να συνεχιστεί και πρόσθεσε πως η πατρίδα χρειάζεται μια σωστή κυβέρνηση που κάνει και λάθη, παρά μια λάθος κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ

Αύριο και την Κυριακή οι 2.393 σύνεδροι, που αναδείχθηκαν από 82.757 μέλη, θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν πάνω σε επίκαιρες θεματικές ενότητες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ, το Συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από αρκετές ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις νεολαίας, που διατηρούν στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την ΟΝΝΕΔ, όπως ο πρόεδρος της IYDU Michael Dust, η πρόεδρος του YEPP Lidia Pereira και εκπρόσωποι Οργανώσεων που ανήκουν στη Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από την Ουκρανία, την Κύπρο, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, την Κροατία, την Ιρλανδία και την Αυστρία.

Ταυτόχρονα, στον χώρο του Συνεδρίου θα υπάρχουν περίπτερα από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, όπου οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο θα μπορούν να πληροφορηθούν για εθελοντικές δράσεις στις οποίες μπορούν να δραστηριοποιηθούν.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι το εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ
16∶45 Έναρξη εργασιών Συνεδρίου, Εγκρίσεις Κανονισμών
16∶50 Ομιλία Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, Κώστα Τσιαγκλιώτη
Ομιλία Β’ Γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ, Γιάννη Αναστασόπουλου
17∶00 Ομιλία Γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ, Νίκου Σιαδήμα
17∶05 Ομιλία Αντιπροέδρου ΟΝΝΕΔ, Κώστα Μαμουλή
17∶10 Ομιλία Γενικής Γραμματέως MD (Ουκρανία), Iryna Shatohina
17∶15 Ομιλία Γραμματέα Οργανωτικού ΟΝΝΕΔ, Ορφέα Γεωργίου
17:20 Ομιλία Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας και Προέδρου ΟΝΝΕΔ, Παύλου Μαρινάκη
17:30 Ομιλία Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη
19∶00 Λήξη εργασιών της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ
10∶00 Ομιλίες μελών του απερχόμενου Εκτελεστικού Γραφείου
10:45 Ομιλία Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, πρώην προέδρου ΝΔ και ΟΝΝΕΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη
11∶00 Χαιρετισμοί εκπροσώπων Διεθνών Οργανώσεων Νεολαίας
Michael Dust, Πρόεδρος IYDU, Παγκόσμια Ένωση Κεντροδεξιών Νεολαιών – Lidia Pereira, Πρόεδρος YEPP – Γεώργιος Χατζηγεωργίου, Πρόεδρος ΝΕΔΗΣΥ, Κύπρος
Kevin Mass, Πρόεδρος Jong CD&V, Βέλγιο
Heidi Hanhela, Αντιπρόεδρος KNL, Φινλανδία
Tea Jerkovic, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων MHDZ, Κροατία
Paula Campbell, τέως Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων YFG, Ιρλανδία
Julia Heinrich, Μέλος Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων OVP, Αυστρία
Βασίλης Καρύδας-Υφαντής, Project Manager της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad Adenauer για την Ελλάδα και την Κύπρο
11:30 Χαιρετισμοί εκπροσώπων Νεολαιών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων 11:45 Ομιλία Γενικού Διευθυντή Νέας Δημοκρατίας και Προέδρου ΕΒΕΑ, Γιάννη Μπρατάκου
11:55 Ομιλία Γραμματέα Οργανωτικού Νέας Δημοκρατίας, Στέλιου Κονταδάκη 12:00-14:00 Ομιλίες Συνέδρων για τη θεματική ενότητα: «Ισότητα για όλους: Κοινωνική αλληλεγγύη, εθελοντισμός και προστασία των δικαιωμάτων» 14:00-16:00 Ομιλίες Συνέδρων για τη θεματική ενότητα: «Start-ups, καινοτομία και νέα επαγγέλματα στην ψηφιακή εποχή»
16:00-18:00 Ομιλίες Συνέδρων για τη θεματική ενότητα: «Σχολείο και Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα του 2030»
18:00-20:00 Ομιλίες Συνέδρων για τη θεματική ενότητα: «Πράσινη ανάπτυξη και μετάβαση: Το κλειδί για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση»
20∶00 Λήξη εργασιών της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ
10∶30 Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
11∶00 – 13∶00 Χαιρετισμοί πρώην Προέδρων ΟΝΝΕΔ & Ομιλίες Συνέδρων για τη θεματική ενότητα: «48 Χρόνια στην πρωτοπορία: Από την αφετηρία ως την ΟΝΝΕΔ του 2030»
16∶00 Λήξη εργασιών 13ου Τακτικού Συνεδρίου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ

Υποβολή υποψηφιοτήτων για Πρόεδρο ΟΝΝΕΔ, Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και Εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας 12∶00 – 16∶00

   ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου ΟΝΝΕΔ, Κεντρικής Επιτροπής και εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

   ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου ΟΝΝΕΔ, Κεντρικής Επιτροπής και εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας