«Επιτέλους, η Δυτική Μακεδονία αποκτά το Πανεπιστήμιο που τής αξίζει», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων της νέας πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας, στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ), της Κοζάνης.
«Εδώ, στη Δυτική Μακεδονία, χτυπά η καρδιά ενός εκ των πλέον δυναμικών Πανεπισημίων της χώρας», τόνισε και χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως «σπουδαία όχι μόνο για τη Δυτική Μακεδονία, αλλά συνολικά την εκπαιδευτική κοινότητα». Για τον ρόλο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι «είναι ένας από τους πέντε πυλώνες της του προγράμματος Δίκαιας Μετάβασης στην περιοχή, καθώς εκτείνεται σε πέντε πόλεις και πρέπει να στηριχθούν όλες.
Μόλις έφθασε στην Πανεπιστημιούπολη, τον υποδέχθηκαν η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης. «Τα κτήρια που βλέπω δεν παραπέμπουν σε ελληνικά Πανεπιστήμια και αυτό μάς χαροποιεί ιδιαίτερα», ήταν τα πρώτα λόγια του Πρωθυπουργού, ενώ, σε ομάδα φοιτητών που τον περίμεναν, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πολλά τέτοια κτήρια σε Πανεπιστήμια, στην Ελλάδα.
Στον χαιρετισμό της, η κ. Κεραμέως τόνισε πως η νέα Πανεπιστημιούπολη Δυτικής Μακεδονίας «είναι ένα πραγματικό ακαδημαϊκό κόσμημα όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και αποτελεί πρότυπο και ως προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (θερμαίνεται με σύστημα τηλεθέρμανσης). Εφέτος, διπλασιάσθηκε το κονδύλιο για τα φοιτητικά επιδόματα. Πέρυσι, δόθηκε το ποσό των 2.1 εκατομμυρίων ευρώ και εφέτος, το ποσό των 4.2 εκατομμυρίων ευρώ».
«Κερδίσαμε ένα από τα στοιχήματα που είχαμε θέσει για την επόμενη μέρα, η νέα υπερσύγχρονη Πανεπιστημιούπολη είναι πόλος έλξης νέων ανθρώπων και ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης. Ο Πρύτανης σημείωσε ότι «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης και εξωστρέφειας» και τα τρία τελευταία χρόνια έχει εκτοξευθεί το εκπαιδευτικό του αποτύπωμα. Μέχρι τώρα, το κόστος της νέας Πανεπιστημιούπολης ανήλθε σε 25.000.000 ευρώ και στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες, αλλά και τρία από τα πέντε τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης προβλέπει την ανέγερση κτηρίων για τη στέγαση και των άλλων δύο τμημάτων της Πολυτεχνικής σχολής. Έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση για την ανέγερση φοιτητικών εστιών δυναμικότητας 350 κλινών, εστιατορίου δυναμικότητας 750 σιτιζόμενων φοιτητών και συνεδριακού κέντρου με κεντρικό αμφιθέατρο 700 συνέδρων και δευτερεύον αμφιθέατρο 250 συνέδρων. Ο στόχος είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να μετεξελιχθεί σε ένα «πράσινο», ενεργειακά αυτόνομο Πανεπιστήμιο, μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος. Συνολικά, οι παρεμβάσεις θα φθάσουν τα 75 εκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε ακόμη: