Σημαντικός θα είναι ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, στον δρόμο της Ευρώπης προς την πράσινη μετάβαση.

Αυτό ήταν το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού από το βήμα του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable».

Συζητώντας με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Enrico Letta, στο πλαίσιο του φόρουμ, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η Ευρώπη ήταν και παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια. Επενδύουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι, στην επόμενη γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων; Έχουμε πραγματικά κάνει τις σωστές επιλογές για την πράσινη μετάβαση, τουλάχιστον προσδιορίζοντας τρεις ή τέσσερις κρίσιμες βιομηχανίες;»

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις διασυνοριακές διασυνδέσεις και το ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η χώρα, ως εξαγωγέας πράσινης ενέργειας.

«Επενδύουμε στις διασυνδέσεις μας στον βαθμό που θα έπρεπε; Όταν φυσάει στη Βόρεια Θάλασσα, μπορεί να έχει ήλιο στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αν δεν έχεις ένα πολύ εξελιγμένο δίκτυο διασυνδέσεων. Πιστεύω ότι πρέπει τουλάχιστον να θέσουμε σωστά τις προτεραιότητές μας και να προσπαθήσουμε να γίνουμε πραγματικοί πρωταθλητές όπου μπορούμε», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι σε άλλους τομείς, όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ, πιθανόν η ελληνική αγορά δε θα γίνει τόσο ανταγωνιστική όσο η Κίνα.

Ειδικότερα, για το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες δεν επιλέγουν την Ευρώπη, αλλά τις ΗΠΑ. «Αυτό από μόνο του είναι μια ένδειξη ότι έχουμε πράγματι ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν περιμένω ότι αυτή η προσέγγιση θα αλλάξει δραστικά», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, ειδικά όταν πρόκειται, για παράδειγμα, για την πράσινη μετάβαση. Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι έχουμε θέσει τους πιο φιλόδοξους στόχους όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά όταν βλέπεις την τεχνολογία πίσω από την επίτευξη αυτών των στόχων, δεν μου φαίνεται να είναι ευρωπαϊκή τεχνολογία. Και έχουμε πράγματι χάσει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ακόμη και τα αυτοκίνητα. Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη αγωνίζεται σήμερα να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα», ανέφερε στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη