«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να πετύχουμε μία συμφωνία στο επόμενο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής EUMED–9 αναφορικά με την ενεργειακή κρίση. «Να μπορέσουμε, επιτέλους, να συμπιέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου», τόνισε ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του, με έμφαση σε εκείνη για ορισμό πλαφόν. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «σημαντική» την παρατήρηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για τις δυνατότητες που παρέχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
«Η Ελλάδα προχωρά με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων, νοτιοδυτικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και σε συνδυασμό με σημαντικά κοιτάσματα τα οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, μπορούμε να συμβάλλουμε, ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο γρηγορότερα, ενδεχομένως, από ό,τι εκτιμούσαμε.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι ένας πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για τις χώρες που συνορεύουν με αυτήν, όπως εξάλλου το κάνει και η Κροατία, μέσα από επενδύσεις που κάνουμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε σε μονάδες επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στα βόρεια σύνορά μας», σημείωσε. Αναφερόμενος στο ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στη σωστή κατεύθυνση.
«Ως Ευρώπη, έχουμε αφομοιώσει τα μαθήματα που πήραμε από την κρίση χρέους και πως είναι μη παραγωγικό να θέτουμε αυστηρούς οικονομικούς στόχους. Η μεγαλύτερη ευελιξία μπορεί, ταυτόχρονα, να συμβαδίσει με τη χρηστή και συνετή δημοσιονομική διαχείριση, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από της απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο δρόμος που η Ελλάδα έχει χαράξει και θα επιμείνει σε αυτόν», σημείωσε.
Υδρογονάνθρακες: Ο χάρτης των ερευνών για φυσικό αέριο – Γεώτρηση στα Ιωάννινα και εξέδρα στον Πρίνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Εμμανουέλ Μακρόν πως «πρέπει να αναδείξουμε την ξεχωριστή βιοποικιλότητα της Μεσογείου, αναπτύσσοντας κοινές δράσεις. Η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής και το καλοκαίρι είχαμε μεγάλες πυρκαγιές στη Γαλλία και την Πορτογαλία, ενώ, είναι σημαντική η συνεργασία στην πολιτική προστασία και το “εργαλείο” του Rescue EU πρέπει να ενισχυθεί.
«Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω ως Ευρωπαίος και Έλληνας Πρωθυπουργός, τον φίλο, Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος κλείνει μία δεκαετή πορεία στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλους εσάς, διότι σταθήκατε δίπλα στα δίκαια της Κύπρου, απέναντι στην άδικη και παράνομη εισβολή που έλαβε χώρα πριν από 48 χρόνια.
Η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δίκαια και βιώσιμη, μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτεται οιαδήποτε σκέψη για λύση δύο κρατών», ολοκλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ν. Αναστασιάδης για Κυπριακό: «Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι προσπάθησα να φέρω μία αξιοπρεπή λύση»
Διαβάστε ακόμη:
- Τα «6 αστέρια» του ΧΑ, με… στόρι και προοπτικές που βρίσκονται στο κάδρο των ξένων επενδυτών
- Πόσο ρεύμα καίνε τα λαμπάκια στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο
- Γιώργος Κιμούλης: Διαμαρτυρία με πανό και συνθήματα έξω από το θέατρο που έκανε πρεμιέρα
- «Καλάθι του Άη Βασίλη»: Οι δέκα κατηγορίες παιχνιδιών που περιλαμβάνονται