search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ντροπή σας να υπονοείτε πως παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε, κατά τη δευτερολογία του, απαντήσεις στην σκληρή κριτική του Αλέξη Τσίπρα.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ντροπή σας να υπονοείτε πως παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης

Σκληρές απαντήσεις στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έδωσε κατά την τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε την ομιλία του

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να απαντήσει ο πρωθυπουργός αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο. Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα κατέβει από το βήμα προκειμένου να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολούθησε έντονη λογομαχία και ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε την ομιλία του από το βήμα προκειμένου να λάβει τον λόγο ο Πρωθυπουργός και να απαντήσει.

«Έχω τη δυνατότητα να πάρω το λόγο όποτε το ζητήσω. Έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημά του. Κατέβηκα από το βήμα για να απαντήσει. Το αν θα ξαναπάρω το λόγο είναι δικό μου θέμα στη διακριτική μου ευχέρεια».

Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. «Αν θέλετε ολοκληρώστε το λόγο σας για να πάρει το λόγο ο πρωθυπουργός για την τριτολογία. Συνηθίζεται να έχει τον τελευταίο λόγο ο πρωθυπουργός, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει 108 φορές αν εσείς μιλήσετε 107. Δεν γίνεται να του αρνηθούμε τον τελευταίο λόγο.

Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει όταν τελειώσετε τη δευτερολογία σας. Δεν θα απαντήσει με το ζόρι όποτε θέλετε εσείς» είπε. Τότε ακούστηκε από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ η ερώτηση: «Τι φοβάστε;» με τον πρόεδρο της Βουλής να απαντά «Φοβάμαι τον κορωνοϊό».

Τέλος ο κ. Τσίπας εξέφρασε, όπως είπε «τη βαθύτατη ανησυχία του για τον πρωθυπουργό». «Γιατί του έθεσα ένα κρίσμιμο ερώτημα για το αν παρακολουθούνται από την ΕΥΠ οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και φρτόντισε να μην απαντήσει να να εξέλθει της αίθουσας» είπε. «Με την εθνική ασφάλεια δεν μπορεί να παίζει. Η εικόνα της αποχώρησης του πρωθυπουργού από την αίθουσα χωρίς να δώσει απάντηση θα τον ακολουθεί για πάντα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να ολοκληρώσει ο Αλέξης Τσίπρας και μετά να απαντήσει, πράγμα που τελικά έγινε. Παίρνοντας τον λόγο ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται λέγοντας ότι το predator δεν λειτουργούσε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό ο Πρωθυπουργός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο και όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του αποχώρησε από την αίθουσα λέγοντας «η συζήτηση έληξε».

«Όλα τα στοιχεία υπάρχουν και ο κ. Ντογιάκος θα τα ερευνήσει»

«Είπατε κ. Τσίπρα επί λέξει «το παράνομο predator που λειτουργούσε στο γραφείο σας». Είστε ψεύτης. Ουδέποτε το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε τέτοιο λογισμικό και πάντως ουδέποτε υπήρξα αποδέκτης τέτοιας πληροφορίας πλην του επισήμου καναλιού της ΕΥΠ. Δεν μπορείτε να λέτε ότι λειτουργούσε το Predator στο γραφείο μου. Έχετε στοιχεία; Πάρτε το λόγο να απαντήσετε. Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια πράγματα ότι άκουγα εγώ τον Χατζηδάκη.

Αν εσείς γνωρίζετε ότι ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, από πού το ξέρετε; Προσκομίσατε στοιχεία στον κ. Ντογιάκο; Ο μόνος για τον οποίο δεν ισχύει απόρρητο είναι ο κ. Ντογιάκος. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν και ο κ. Ντογιάκος μπορεί να ψάξει και να ερευνήσει. Άρα, ως προς τι όλοι αυτοί οι ακτιβισμοί; Η Δικαιοσύνη δεν είναι θέατρο.

Θα ερευνήσει και αν εντοπίσει στοιχεία θα πάρει τις αποφάσεις. Δεν θα επιτρέψω αυτή τη διαδικασία να μετατραπεί σε θέατρο παραλόγου. Μας είπατε ότι δεν παίζετε με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν παίζετε εσείς; Όταν εργαλειοποιείτε μια πληροφορία που δεν έχετε καμία απόδειξη; Εσείς θα το αποδείξετε κ. Τσίπρα.

Με καλείτε να κάνω μηνύσεις. Εγώ, κ. Τσίπρα δεν κάνω μηνύσεις. Εσείς αν κρίνετε ότι θίγεστε από όσα λέει ό τέως υπουργός Δικαιοσύνης αυτά τα λένε εκτός από τον Κοντονή, η κυρία Κωνσταντοπούλου και ο Παρασκευόπουλος. Ε, λοιπόν κάντε μήνυση στον κ. Κοντονή» ανέφερε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός.

«Ντροπή σας, κύριε Τσίπρα»

«Είναι δυνατόν να υπονοείτε πως παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας. Δεν ντρέπεστε λίγο; Γνωρίζομαι τόσα χρόνια με τον κύριο Χατζηδάκη, να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα;», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα πως δεν γνώριζα τίποτα. Εσείς μπορείτε να διαβεβαιώσετε πως δεν ξέρατε κανέναν πολιτικό, κανέναν επιχειρηματία; Αν το κάνετε, θα λέτε ψέματα. Είπατε πως αν συλληφθώ ψευδόμενος, θα έπρεπε να παραιτηθώ. Τότε εσείς θα έπρεπε να παραιτείστε κάθε εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας μας λέει πως γνώριζα ότι παρακολουθείται ο κ. Πιτσιόρλας, αλλά είπε πως δεν παρακολουθείται κανένας βουλευτής για να θολώσει τα νερά», πρόσθεσε.

Ακόμη, σημείωσε ότι «Έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο. Είναι εξαιρετικός αξιωματικός που τιμά το εθνόσημο. Κάποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ με αυτά που γράφονται πως τον παρακολουθούμε».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Μας είπατε «μηνύστε τους δημοσιογράφους». Είμαι 19 χρόνια στη Βουλή και δεν έχω κάνει ποτέ αγωγή σε δημοσιογράφους. Αν έκανα μήνυση ή αγωγή, εκεί θα βλέπαμε τι θα ακούγαμε. Εδώ έγινε το ανάποδο, έκανε σε εμένα αγωγή ο κύριος Βαξεβάνης, θίχτηκε επειδή είπα την αλήθεια. Ότι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα. Και αποδείχτηκε πως διακινήθηκαν 10 εκατ. δολάρια για τον σκοπό αυτό και ο κ. Βαξεβάνης ήταν ο δημοσιογραφικός υπαίτιος».

«Αναγνωρίζουμε πως η προσθήκη πρόσθετων δικλείδων, καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία. Το υφιστάμενο νομοσχέδιο διορθώνει παθογένειες του παρελθόντος», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε θεμελιώδη διαφορά κύριε Τσίπρα. Δεν θεωρούμε πως η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική υπηρεσία. Είμαστε χώρα με εθνικούς κινδύνους και απαιτούμε από την ΕΥΠ να αναλάβει δράσει στα καθορισμένα πλαίσια δράσης της. Η ισορροπία που έχουμε πετύχει μεταξύ προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δυνατότητας που δίνουμε στην ΕΥΠ να χρησιμοποιεί εργαλεία νόμιμων συνακροάσεων, είναι ενδεδειγμένη».

«Επί ημερών σας, κύριε Τσίπρα, έγιναν 75.000 επισυνδέσεις συνολικά, που δεν αντιστοιχούν σε 75.000 πρόσωπα», ανάφερε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η πολιτεία ολοκληρώνει αυτό το βήμα με μία γενναία θεσμική απάντηση σε μία πρόκληση που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Ζητούμενο, είναι μία νέα ισορροπία που χωρίς να απονευρώνει τις υπηρεσίες πληροφοριών, δεν θα αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών παρά μόνο στο μέτρο που αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο, με διαδικασίες τεκμηριωμένες που περιλαμβάνουν τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες».

Όπως σημείωσε, «το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να άρει αστοχίες που αναδείχθηκαν με την υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αλλά και να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο, στο οποίο οφείλουν να κινούνται τόσο οι κρατικές αρχές με κρίσιμα εθνικά καθήκοντα όσο και οι ιδιώτες με πιθανές σκοτεινές επιδιώξεις».

Εξέφρασε, ακόμη, την εκτίμηση ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και όσες διατυπώνουν ενστάσεις επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου, συμφωνούν στην ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου πλαισίου. «Κοινή βάση» συνέχισε, «θα πρέπει να αποτελεί και η παραδοχή ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους, όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναδείξει και τις «7 τομές του νομοσχεδίου» υπογραμμίζοντας πως «κάποιες από τις προβλέψεις που νομοθετούμε καθιστούν τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη, με εμβληματική την καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών».

  • Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ; Ο διοικητής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός και οι υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο και θα είναι δημόσιοι λειτουργοί. Κατά συνέπεια, ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ θα μπορούν να είναι διοικητές της ΕΥΠ. Το ακούσατε καλά, κ. Τσίπρα; Ούτε δημοσιογράφοι. Παράλληλα, συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπίας και δημιουργείται μονάδα εσωτερικού ελέγχου της ΕΥΠ.
  • Γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Λόγος εθνικής ασφάλειας που θα δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι αυτός που συνδέεται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών της χώρας.
  • Τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Θα μπορούν να την ζητούν μόνο ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική και όχι άλλες δημόσιες αρχές. Το αίτημα θα πρέπει να ορίζει με σαφήνεια την ανάγκη άρσης και θα εγκρίνεται από δύο εισαγγελείς. Όταν η άρση αφορά αιρετά πρόσωπα η έγκριση θα απαιτεί την έγκριση του τρίτου πολιτειακού άρχοντα, δηλαδή του Προέδρου της Βουλής.
  • Η ενημέρωση μετά την παρέλευση τριετίας και μετά από έγκριση τριμελούς επιτροπής. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγαλύτερα διαστήματα που πρέπει να περάσουν για να υπάρξει ενημέρωση. Λάβαμε υπόψη μια σειρά από σχόλια που ζητούσαν να αφαιρέσουμε από αυτή την τριμελή επιτροπή τον διοικητή της ΕΥΠ. Το δεχτήκαμε και προσθέσαμε έναν εισαγγελέα ώστε η απόφαση να λαμβάνεται από πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με το αρχικό αίτημα άρσης απορρήτου.
  • Δημιουργία πρωτοκόλλου, ώστε να ορίζεται ρητά πότε καταστρέφονται τα αρχεία. Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι τη μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία που εγείρει το θέμα όμως θα πρέπει να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία καθώς η δημοσιοποίηση τέτοιων ζητημάτων δεν μπορεί να γίνεται ανεύθυνα και επιπόλαια
  • Απαγόρευση χρήσης κακόβουλων λογισμικών από ιδιώτη. Η χρήση θα συνιστά πλέον κακούργημα και θα επιφέρει έως 10 έτη κάθειρξη. Μόνο το κράτος θα έχει την δυνατότητα απόκτησης τέτοιων λογισμικών και μόνο μετά από έγκριση ανώτατου δικαστηρίου. Είμαστε το πρώτο κράτος που θεσμοθετεί αυστηρό πλαίσιο για κακόβουλα λογισμικά.
  • Μονάδα κυβερνοασφάλειας.

«Θα απολογηθείτε για τον ποινικό κώδικα, κ. Τσίπρα»

«Το ζητούμενο είναι η εναρμόνιση των αρχών της εθνικής ασφάλειας και των ατομικών δικαιωμάτων», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας το «εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας, που περιλαμβάνει μία σειρά προσώπων». «Απ’ όλους έχει ο μπαξές, αλλά χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που θα επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό, απ’ όσους έστησαν τη σκευωρία της Νοβάρτις».

Έκανε, μάλιστα, λόγο για ισχυρισμούς «χωρίς καμία απόδειξη ειδικά την ώρα που οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες», χαρακτηρίζοντας ως «το τελευταίο σκαλί στην αθλιότητα» την εμπλοκή του ονόματος του Στρατηγού Φλώρου. «Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζω το πατριωτικό καθήκον», υπογράμμισε κι αφού είπε «ώς εδώ», επισήμανε ότι «η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον εκδότη-δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, χωρίς να τον κατονομάσει, είπε ότι «ο εθνικός συκοφάντης τώρα σκέφτεται πώς θα αποκαλύψει τον πραγματικό του στόχο, που δεν είναι άλλος από την εγκυρότητα των εκλογών», για να προσθέσει ότι «ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να βρει έναν τρόπο για να δικαιολογήσει την ήττα του». Ταυτόχρονα, «θα συνεχίσετε να δηλητηριάζετε το πολιτικό κλίμα», είπε.

Αμέσως μετά τόνισε: «Αντί να περιφέρετε παραμύθια, ακούστε τις δικές μου ερωτήσεις: Γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με άλλα παράνομα λογισμικά;». Και συνέχισε: «Γιατί 5 μέρες πριν από τις εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα ώστε να γίνει πλημμέλημα, το κακούργημα της υποκλοπής;».

«Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα και σε ποιους επιτρέπατε να συνεχίσουν τη δράση τους – κάποια στιγμή κ. Τσίπρα θα απολογηθείτε για αυτό τον ποινικό κώδικα», είπε και υπενθύμισε ότι μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας προκήρυξε εθνικές εκλογές, αλλά «κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή για μία εβδομάδα για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, τον ποινικό κώδικα».

Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να διαβάσει τα κατασκοπικά μυθιστορήματα του Τζον Λε Καρέ, ο οποίος έλεγε: «Η επανάληψη κάνει το ψέμα, γεγονός πάνω στο οποίο χτίζονται και νέα ψέματα». «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν την επόμενη ημέρα κ. Τσίπρα, ελπίζω να μην σύρετε την Ελλάδα στο βούρκο», υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη: