Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε σε εκδήλωση για την αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, μιλώντας σε πάνελ σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους νέους να σπάσουν τη σιωπή τους μπροστά στα φαινόμενα bullying και έστειλε το μήνυμα ότι δεν είναι μαγκιά να σπας τον άλλο στο ξύλο ή να τον λοιδωρείς για τις όποιες επιλογές μπορεί να κάνει.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε παρόμοια περιστατικά που έζησε ο ίδιος ως έφηβος, ενώ αναγνώρισε ότι τα φαινόμενα αυτά είναι σε μία πολύ μεγαλύτερη έξαρση.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε την παρουσίαση αυτών των πρωτοβουλιών εδώ πέρα σε ένα σχολείο παρουσία μαθητών, παρουσία καθηγητών και θέλω ξεκινώντας να ευχαριστήσω το ίδρυμα Ωνάση για την πολύ ευγενική χορηγία την υποστήριξη της επικοινωνιακής καμπάνιας αλλά και την χρηματοδότηση ειδικών επιστημόνων που μας έχουν βοηθήσει να διαμορφώσουμε μία συνολική προσέγγιση σε ένα ζήτημα το οποίο όλοι αναγνωρίζουμε ότι παρουσιάζεται σε πολύ μεγάλη έξαρση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ότι τα φαινόμενα τα οποία βλέπουμε, υπήρχαν και στη δικιά μας εποχή. Είχαμε κι εμείς φαινόμενα bulling όταν ήμασταν μαθητές στη δική σας ηλικία. Τότε ήτανε περίπου αποδεκτά μέρος της διαδικασίας της εφηβείας και της ενηλικίωσης και δεν μας προβλημάτιζε τότε το τραύμα το οποίο μπορεί ένα τέτοιο περιστατικό να αφήσει σε ένα παιδί και οι γενικότερες ψυχολογικές συνέπειες».

«Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι τα φαινόμενα αυτά είναι σε μία πολύ μεγαλύτερη έξαρση και αυτό που μας προβληματίζει δεν είναι μόνο ο αριθμός των περιστατικών είναι και η έντασή τους και κυρίως η βία, η πολύ μεγάλη ένταση με την οποία γίνονται προπηλακισμοί και βέβαια η βία δεν είναι μόνο σωματική, μπορεί να είναι ψυχολογική, μπορεί να είναι διαδικτυακή και βέβαια πίσω από το bullying κρύβεται τελικά η μη αποδοχή της διαφορετικότητας και αυτή είναι που πολύ συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος του bullying», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ερχόμαστε λοιπόν με ένα συνολικό σχέδιο το οποίο πρώτα από όλα δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί. Απασχολεί όλους μας όχι μόνο την πολιτεία, απασχολεί όλους τους θεσμούς, απασχολεί την εκκλησία, απασχολεί τους γονείς, τους συλλόγους των πολέων. Πρέπει λοιπόν πρώτα να το αναγνωρίσουμε και μετά να παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο πίσω από το οποίο το πρώτο βήμα είναι να μπορεί κάποιος να μιλήσει και ποιος είναι αυτός ο οποίος μπορεί να μιλήσει; Μπορεί πρώτα από όλα να μιλήσει και πρέπει να μιλήσει ο ίδιος ο θήτης. Δεν είναι εύκολο το ξέρω πολύ καλά. Και εμείς θυμάμαι όταν μεγαλώναμε η ιδέα ότι θα πας να καρφώσεις, δεν ήταν εύκολα αποδεκτό μέσα στους κανόνες…

Θέλω να ζητήσω από όλους και όλες να σπάσουμε τη σιωπή και αυτό δεν αφορά μόνο τα θύματα αλλά και τους παρατηρητές. Δεν είναι μαγκιά να σπας τον άλλο στο ξύλο ή να τον λοιδωρείς για τις όποιες επιλογές μπορεί να κάνει», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμη: