Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξη για τους αγρότες.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε 5+1 νέα μέτρα για τους αγρότες, τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10%, ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή απαντώντας στην ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση.

Το ύψος του κόστους των νέων μέτρων είναι της τάξης των 232 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτά είναι τα 6 νέα μέτρα στήριξης για τους αγρότες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

– Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.

–  Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

–  Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

– Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

– Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

-Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Αναφερόμενος στις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι πανευρωπαϊκές. Ορισμένα αιτήματα είναι δικαιολογημένα και χαίρομαι που ανεστάλη το 4% των στρεμμάτων σε αγρανάπαυση και αυτό σημαίνει εισόδημα για τους αγρότες. Είναι κοινός τόπος ότι η πράσινη μετάβαση όπως έχει συμφωνηθεί πρέπει σε ορισμένες εκφάνσεις πρέπει να προσαρμοστεί στα δίκαια αιτήματα των αγροτών».

Για την κριτική της αντιπολίτευσης

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός είπε για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση: «Αυτά δεν μπορεί να υποτιμώνται, ούτε και να κρύβονται από τζάμπα υποσχέσεις. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αναβιώσει όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά. Και δεν μιλώ μόνο για συνθήματα που περιλαμβάνουν τους πάντες και τα πάντα. Όλα αυτά που διάβασε ο κ. Κασσελάκης δεν μου φάνηκε να γνωρίζει τα θέματα του πρωτογενούς τομέα. Ένα κατάλογος που εκστόμισε δεν μπορούσε να τον κοστολογήσει. Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει, κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν έστω σε λάθος εποχή».

«Δίνουμε μάχη με το σαράκι των ελληνοποιήσεων. Το γάλα έχει καλύτερη τιμή, αλλά το θέμα είναι να παίρνει αυτή που αξίζει στο προιόν», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε: «Είχε αποτελέσματα η πολιτική που ασκήσαμε;», συμπληρώνοντας πως «τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου δείχνουν αύξηση των εξαγωγών. Παραμένουμε οριακά πλεονασματικοί. Ποτέ η χώρα δεν είχε πλεόνασμα εξαγωγών πρωτογενών προϊόντων από ό,τι επί αυτής της κυβέρνησης».

«1,1 δισ. δώσαμε σε αγροτικές αποζημιώσεις και από αυτά τα μισά προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και το άλλο μισό από το υστέρημα των πολιτών. Έχουμε δυνατότητα να κάνουμε σοβαρή στήριξης του πρωτογενούς τομέα επειδή η οικονομία παράγει πρωτογενή πλεονάσματα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμη: