O πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα και τίτλο «Το παρόν στη Θεσσαλίας απαιτεί άμεση αποκατάσταση για τους πληγέντες. Το μέλλον της Θεσσαλίας απαιτεί ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Αρχικά, ο κ. Χαρίτσης τόνισε: «Θετικό ότι έρχεστε εδώ για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση. Όταν η αντιπολίτευση πιέζει και οι πολίτες κινητοποιούνται, η κυβέρνηση αναγκάζεται να εμφανιστεί».

«Επισκεφτήκαμε τις περιοχές που επλήγησαν σφοδρά από την κακοκαιρία και στις οποίες το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος πνίγηκε στη λάσπη. Αποκαλύφθηκε η ολοκληρωτική απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή διαπίστωσα ότι οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Άκουσα τους κατοίκους και τους αγρότες να διαμαρτύρονται απελπισμένοι και να αγωνιούν. Θεωρώ ότι ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω, να δεσμευτώ απέναντί τους ότι το θέμα θα έρθει στη Βουλή», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς.

«Όμως οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν. Οι αγρότες είναι στα μπλόκα, διεκδικώντας πρόσθετα μέτρα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ειδικά της Θεσσαλίας, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους. Πώς έχει απαντήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση σε αυτό; Με τα ΜΑΤ, με χημικά και κρότου λάμψης και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μιλά για κομματικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε: «Για μία ακόμη φορά φοβάμαι ότι θα μπούμε στον δρόμο της επικοινωνιακή διαχείρισης. Ο πρώτος κύκλος αρωγής 2-4 χιλιάδες ευρώ δεν έχει δοθεί ακόμη σε δικαιούχους. Τι θα κάνετε για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι έλεγχοι; Λέτε στους πληγέντες, αφού αναγκάστηκαν πρώτα να βγουν στους δρόμους, ότι θα τους δώσετε χρήματα παραπάνω ως έναντι, αλλά το ποσό που δικαιούνται συνολικά δεν μπορείτε να τους το πείτε ακόμα. Πώς θα μπορέσει να δει ο αγρότης αν μπορεί να ανταπεξέλθει; Μήπως τελικά ανοίγει αυτός ο δεύτερος κύκλος για να κατευνάσετε πρόσκαιρα την οργή των αγροτών και να δείξετε γενναιοδωρία χωρίς κανένα αντίκρισμα;».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «χρειάστηκαν τρεις μήνες για μία ρύθμιση, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας είχε συμφωνηθεί από τις αρχές Νοεμβρίου. Χρειάστηκε να βγουν οι αγρότες στους δρόμους για να έρθει το αυτονόητο στη Βουλή», ενώ  απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Λυπάμαι αλλά όλα αυτά δεν είναι απάντηση στα προβλήματα των αγροτών».

«Αυτή τη στιγμή οι αγρότες που μας ακούν από τα μπλόκα, περιμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Σας καλώ να απαντήσετε για τον ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων. Υπάρχουν κάτοικοι δικαιούχοι που δεν έχουν λάβει το ποσό της αρωγής», συμπλήρωσε.

«Έχει ολοκληρωθεί η καταβολή επιδόματος ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους; Τι θα γίνει με αυτό; Οφείλετε να απαντήσετε και για τις άμεσες παρεμβάσεις που πρότειναν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες. Δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για την αποκατάσταση των αναχωμάτων. Τι θα γίνει σε περίπτωση νέας έντονης νεροποντής; Πώς θα προστατευτούν αυτές οι περιοχές; Χιλιάδες στρέμματα είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια. Πού είναι το πρόγραμμα του Υπουργείου για την απομάκρυνση των φερτών υλικών; Έχει ξεκινήσει; Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται; Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση», τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστέρας.

Μάλιστα, ο κ. Χαρίτσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό: «Να απαντήσετε αν θα υπάρχει διευκόλυνση των πλημμυροπαθών και να απαντήσετε τι θα γίνει και με τη λειτουργία των σχολείων. Θα υπάρξει πρόνοια για τους μαθητές που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές;».

Πέρα από τα «άμεσα, τα επείγοντα, τα πιεστικά», ο Αλέξης Χαρίτσης ρώτησε «τι θα κάνει η Κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία; Η κακοκαιρία άλλαξε άρδην τον χάρτη μίας ολόκληρης περιοχής. Η αγωνία των κατοίκων είναι πώς και αν η περιοχή της Θεσσαλίας θα μπορέσει να ορθοποδήσει».

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης στάθηκε στην «κατάσταση ανασφάλειας στην οποία ζουν οι πολίτες στη Θεσσαλία» και στην αδυναμία της κυβέρνησης να «καθησυχάσει την αγωνία τους”. Ρώτησε “ποιο είναι το σχέδιο για τη Θεσσαλία;», ξεκαθαρίζοντας πως «περιμένουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας πειστικές και ολοκληρωμένες απαντήσεις».

Διαβάστε ακόμη: