Για τις εν εξελίξει διεργασίες για ειρήνη στην Ουκρανία, την ανάγκη να υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία για τις δαπάνες για την άμυνα, το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου Ευρώπης-ΗΠΑ αλλά και την κατάσταση στη Σαντορίνη μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο Bloomberg ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχικά και με αφορμή τους χαρακτηρισμούς Τραμπ για τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία» και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη».

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι πάντα έλεγε πως «η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για θέματα ασφαλείας» και πρόσθεσε: «Είναι ώρα να πάμε από τα λόγια στα έργα, πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα για την ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς περιορισμούς όσον αφορά το έλλειμμα. Θα πρέπει να εξετάσουμε και το ζήτημα της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας».

Όπως είπε για την Ευρώπη: «Είμαστε σε φάση αφύπνισης» σημειώνοντας ότι «όταν ο πρόεδρος Τραμπ έλεγε ότι δεν ξοδεύουμε (σ.σ. ως Ευρώπη) πολλά για την άμυνα είχε δίκιο».

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη δημοσιονομικής ευελιξίας προσθέτοντας ότι «αυτή η απόφαση μπορεί να ληφθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο». «Ακόμα και οι φειδωλοί αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται έκτακτα μέτρα στο ζήτημα αυτό» συμπλήρωσε. «Ζητώ συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα πρέπει να περιληφθούν στο κείμενο συμπερασμάτων της επόμενης συνόδου κορυφής. Δεν έχουμε λεπτό για χάσιμο» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Όπως είπε για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου (20 – 21/3) στις Βρυξέλλες, πρέπει να αποφασίσει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, προκειμένου να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση «μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, χωρίς να καταπατώνται οι δημοσιονομικοί κανόνες».

Αναφερόμενος, δε, για την πηγή των αμυντικών δαπανών είπε πως «τα χρήματα αυτά δεν πρέπει να έρθουν μόνο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς αλλά απαιτείται συνδυασμός ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «παραμένω υπέρμαχος της Ευρωατλαντικής συμμαχίας» σχολιάζοντας πως «ορισμένες φορές οι Αμερικανοί φίλοι μας μπορεί να εκφράζονται διαφορετικά αλλά όταν μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια έχουν δίκιο» και τάχτηκε υπέρ του ενδεχόμενου η Ευρώπη να επιλέξει «έναν ειδικό απεσταλμένο-εκπρόσωπο της ΕΕ για συζητήσεις με τις ΗΠΑ, ένα πρόσωπο με κύρος».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «δεν θέλουμε να μπούμε σε εμπορικό πόλεμο αλλά αν χρειαστεί η Ευρώπη θα πρέπει να απαντήσει», προσθέτοντας: «Αν επιβληθούν μονομερώς δασμοί, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να απαντήσει ωστόσο είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει αυτό το σενάριο».

Τέλος, με αφορμή μία ερώτηση για τους σεισμούς στη Σαντορίνη, ο πρωθυπουργός αφού σημείωσε πως «έχουμε δει ύφεση της σεισμικής δραστηριότητας», έστειλε το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλω να στείλω. Κανείς δεν ξέρει το μέλλον αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η Σαντορίνη θα επιστρέψει σύντομα στην κανονικότητα».

Διαβάστε ακόμη: