Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως τάσσεται υπέρ της θέσης της Κομισιόν για παύση της αγρανάπαυσης.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «εφόσον προχωρήσουν σε αυτήν κατεύθυνση θα μπορέσουν να αποδεσμευθούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια, έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα και από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της Ουγγαρίας, λέγοντας ότι στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «η Ουγγαρία δεν μας επέτρεψε να πετύχουμε την απαραίτητη ομοφωνία προκειμένου να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και στην χορήγηση μιας σημαντικής οικονομικής υποστήριξης προς την δοκιμαζόμενη Ουκρανία».

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει χώρα, διότι στο περασμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου μια χώρα, η Ουγγαρία, δεν μας επέτρεψε να πετύχουμε την απαραίτητη ομοφωνία προκειμένου να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και στην χορήγηση μιας σημαντικής οικονομικής υποστήριξης προς την δοκιμαζόμενη Ουκρανία.

Είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταφέρουμε οι 27 χώρες να πετύχουμε μια συμφωνία η οποία να δώσει η λύση σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε και να αποδεσμεύσουμε τους πρόσθετους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου προκειμένου να υποστηρίξουμε εκείνες τις χώρες που δοκιμάζονται από προσφυγική κρίση αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε και την απαραίτητη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, η οποία δίνει έναν υπαρξιακό αγώνα για την ελευθερία της.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να βρούμε σήμερα μια λύση.

Θέλω, επίσης, να σταθώ σύντομα στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων οι οποίες, όπως έχετε αντιληφθεί, δοκιμάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένων και των Βρυξελλών.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης, η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να υπάρξει μια παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις, οι οποίες καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εφόσον προχωρήσουν σε αυτήν κατεύθυνση θα μπορέσουν να αποδεσμευθούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια, έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα και από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Από κει και πέρα θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και χθες. Η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της συναυλιών βρίσκεται πάντα κοντά στον πρωτογενή τομέα. Όπως το έκανε εδώ και 4,5 χρόνια, έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα, ώστε στο μέτρο του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας».

Διαβάστε ακόμη: