Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, ανακοίνωσε επισήμως πως η Κομισιόν προτείνει περίοδο 9 μηνών για τη λήξη ισχύος του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού από την έκδοσή του.

Η κυρία Κυριακίδου τόνισε ότι «Λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ECDC και για να επιτρέψουμε στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους και στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ενισχυτικά φάρμακα, προτείνουμε μια περίοδο ισχύος 9 μηνών για τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά της ΕΕ για την COVID».

«Ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμένοι είμαστε από τους περιορισμούς, πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε σθεναρά όλους να συνεχίσουν να σέβονται τα μέτρα δημόσιας υγείας. Οι μάσκες μας πρέπει να μείνουν για την ώρα», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε τη συμβολή του ψηφιακού πιστοποιητικού και της συντονισμένης προσέγγισης στην ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία τονίζοντας την ανάγκη ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού με ενισχυτική δόση εμβολίου.

Στη συνέχεια, η κυρία Κυριακίδου σημείωσε ότι, αν και έχει εμβολιαστεί «πάνω από το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν προστατεύονται. Για να ταξιδέψουν όλοι και να ζήσουν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα, πρέπει να επιτύχουμε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού – επειγόντως».

Οικονόμου: Η Ελλάδα εμμένει σε λιγότερους μήνες ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια

Η Ελλάδα εμμένει σε λιγότερους μήνες ισχύος του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά την έκδοσή του, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Κομισιόν προσανατολίζεται χρονικό διάστημα εννέα μηνών για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολιασμού για τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ, ο κ. Oικονόμου ξεκαθάρισε ότι το όριο που επιθυμεί η Ελλάδα είναι αυτό που εφαρμόζουμε και στη χώρα μας: «Στη χώρα μας εφαρμόζουμε συγκεκριμένες προθεσμίες για τους συμπολίτες μας που έχουν κάνει τις δυο προηγούμενες δόσεις προκειμένου να θεωρούνται ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με την αναμνηστική και τρίτη δόση. Από κει και πέρα είναι αντικείμενο συζήτησης που έχει και την επιστημονική του διάσταση, πάνω σε αυτές βασίστηκε η κυβέρνηση για να πάρει τη σχετική πρωτοβουλία, και είμαστε βέβαιοι ότι κάπως έτσι θα κινηθεί και η συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής», τόνισε.