Η Κυριακή μετά το Σάββατο του Λαζάρου είναι γνωστή και ως Κυριακή των Βαΐων, καθώς σηματοδοτεί την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Αυτή είναι η τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και συνδέεται με την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας. Κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Ιησούς ζήτησε από τους μαθητές του να του φέρουν ένα γαϊδουράκι για να εισέλθει στην Ιερουσαλήμ και να πραγματοποιήσει την προσευχή του.

Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του Εβραϊκού Πάσχα, όταν οι Εβραίοι από όλη την Παλαιστίνη επισκέπτονταν την Ιερουσαλήμ για να προσευχηθούν στον ναό. Οι πιστοί στόλιζαν τον δρόμο με κλαδιά φοίνικα και τοποθετούσαν τα ρούχα τους στο έδαφος μπροστά από τον Ιησού για να δημιουργήσουν μια “διαδρομή” για τον Ιησού. Αυτός ήταν ο λόγος που η Κυριακή αυτή επίσης αποκαλείται “Κυριακή των Βαΐων”.

Κυριακή των Βαΐων έθιμα 

Η Κυριακή των Βαΐων είναι μια σημαντική ημέρα στην Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη και εορτάζεται την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής, πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, η ημέρα αυτή εορτάζεται με ιδιαίτερα εθιμικά έθιμα.

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της Κυριακής των Βαΐων είναι η χρήση πράσινων κλαδιών από δέντρα, κυρίως από ελιές, σε μια εκδήλωση που ονομάζεται «λαζαρίνες». Τα κλαδιά συνήθως δένονται σε στεφάνια ή σε παραδοσιακές στολές, και οι πιστοί τα κρατούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Μετά τη λειτουργία, τα κλαδιά φέρονται σπίτια και τοποθετούνται πάνω από τις πόρτες ή στα μπαλκόνια των σπιτιών, για να προστατεύσουν τους κατοίκους από το κακό και τις αρρώστιες.

Άλλο έθιμο που σχετίζεται με την Κυριακή των Βαΐων είναι η παραδοσιακή σούπα λαχανικών, γνωστή ως «μακαρονάδα του Λαζάρου».

Σε άλλες χώρες, όπως στην Ισπανία, η Κυριακή των Βαΐων είναι γνωστή ως Domingo de Ramos, και οι πιστοί κουβαλούν παλάμες και κλαδιά ελιάς, συνοδευόμενοι από μουσικούς και πνευματικούς ηγέτες. Στη Μεξικό, οι πιστοί κατασκευάζουν εικονικές στολές ιππέων και έπειτα παρακολουθούν τη διεξαγωγή ενός παιχνιδιού που αναπαριστά τη μάχη μεταξύ Ιησού και του Διαβόλου.

Κυριακή των Βαΐων κάλαντα

Την Κυριακή των Βαΐων, συνήθως γιορτάζεται με τραγούδια και κάλαντα που εκφράζουν τη χαρά για την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ. Τα κάλαντα που τραγουδιούνται σε αυτήν την ημέρα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά όλα εκφράζουν τη χαρά και τον ενθουσιασμό για την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ.

Ένα διάσημο κάλαντο που τραγουδιούνται στην Κυριακή των Βαΐων στην Ελλάδα είναι το εξής:

Καλησπέρα σας φίλοι μου,
Καλή Κυριακή να ΄χετε,
Σήμερα είναι η Κυριακή
Των Βαΐων να θυμάστε.

Βαΐα, βαΐα στο κλαδί,
Με τον Χριστό πάμε στην πόλη,
Βαΐα, βαΐα στο κλαδί,
Με τον Χριστό πάμε στην πόλη.

Στην Ιερουσαλήμ έφτασε
Ο Χριστός ο Παντοκράτορας,
Όλοι τον αγκαλιάζουν
Με χαρά και με θέρμη στην καρδιά.

Βαΐα, βαΐα στο κλαδί,
Με τον Χριστό πάμε στην πόλη,
Βαΐα, βαΐα στο κλαδί,
Με τον Χριστό πάμε στην πόλη.

Κυριακή των Βαΐων τι τρώμε

Την Κυριακή πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα το έθιμο είναι να τρώμε ψάρι και θαλασσινά, λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής. Προσαρμόστε λοιπόν το μενού σας για αυτή την ημέρα με ορεκτικά και κυρίως πιάτα που θα πρωταγωνιστήσουν το ψάρι και τα θαλασσινά

Ωστόσο, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συνηθίζεται να φτιάχνονται ειδικά γλυκά για την εορτή αυτή, όπως οι παραδοσιακοί βαϊοστινοί κουλούρες και τα βαϊοστινά λαγανάκια.

Οι βαϊοστινοί κουλούρες είναι μακρόστενα και λεπτά σχήματα από ζύμη που φτιάχνονται με μαύρο κρασί, αλεύρι, σουσάμι και άλλα υλικά, ενώ τα βαϊοστινά λαγανάκια είναι λεπτά τραγανά ψωμάκια με άρωμα μαύρου κρασιού και στρώνονται με λίγο σουσάμι.

Κυριακή των Βαΐων- ανοιχτά μαγαζιά

Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων

Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων 13 Απριλίου, από τις 11:00 έως τις 20:00.

Τα καταστήματα θα ανοίξουν για εννέα ώρες στο πλαίσιο του πασχαλινού ωραρίου.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πώλησης Ελλάδος  ανακοινώνει αναλυτικά το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων των επιχειρήσεων –μελών του για τη περίοδο των εορτών Πάσχα 2014 για όλη την επικράτεια, το οποίο θα έχει ως εξής:

Κυριακή 13.04.2014                                                                   11:00-20:00

Μ. Δευτέρα 14.04.2014  έως και  Μ. Πέμπτη 17.04.2014                  9:00 -21:00

Μ. Παρασκευή 18.04.2014                                                         13:00 -21:00

Μ. Σαββάτο 09.04.2014                                                               9:00 – 20:00

Τη Δευτέρα 21.04.2014 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Διαβάστε περισσότερα