Μόνο καθήμενους θαμώνες στους χώρους εστίασης, SafePass όπου συναθροίζονται πέραν των 20 ατόμων και αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους δεδομένου ότι είναι πλήρως εμβολιασμένα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

– Αναστολή λειτουργίας κατασκηνώσεων. Οι κατασκηνώσεις που είναι σε εξέλιξη πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους μόλις τερματιστεί η τρέχουσα φιλοξενία ατόμων, το αργότερο μέχρι 23 Ιουλίου.

– Επιτρέπεται η εξυπηρέτηση θαμώνων σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώρους δεξιώσεων και άλλους χώρους διασκέδασης αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα ανά τραπέζι. Όλοι οι θαμώνες πρέπει να είναι καθήμενοι και σε όλες τις περιπτώσεις απαγορεύεται ο χορός. Από την απαγόρευση για χορό, εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που θα φιλοξενούν μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής της επιχείρησης οφείλει να ενημερώνει γραπτώς το Υπουργείο Υγείας ότι στο χώρο του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες.

SafePass

– Εισαγωγή SafePass σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου ανά πάσα στιγμή συναθροίζονται πέραν των 20 ατόμων, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων της επιχείρησης, μέχρι τις 31 Ιουλίου.

– Προσκόμιση SafePass για εξυπηρέτηση πολιτών σε υπηρεσίες του Δημοσίου, Ευρύτερου Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σε τράπεζες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ακτοπλοϊκά επιβατικά σκάφη, κοκ.

– Απαγόρευση των επισκέψεων σε οίκους ευγηρίας ή/και άλλες δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων, με εξαίρεση τα άτομα που έχουν SafePass. Δεν συστήνεται η έξοδος στους ενοίκους. Με την επιστροφή τους στον χώρο διαμονής τους, θα πρέπει να προσκομίζεται αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test.

– Αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους από 350 σε 450 πρόσωπα, με δεδομένο ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής της εγκατάστασης οφείλει να ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας ότι σε αυτήν θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, για να του δίδεται σχετική έγκριση.

Η Εφαρμογή

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλας, σε σχέση με το νέο εγχείρημα των κέντρων ελεύθερης προσέλευσης του κοινού για εμβολιασμό, είναι ένα πρωτοποριακό μέτρο, που τολμήσαμε να εφαρμόσουμε στην Κύπρο. «Οι πολίτες το αγκάλιασαν και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να το αναβαθμίσουμε. Ο λόγος που δεν διατέθηκαν εξ αρχής μεγάλες ποσότητες εμβολίων είναι για να αποφύγουμε τη σπατάλη από τη μη χορήγησή τους, αφού τα εμβόλια εάν δεν χορηγηθούν καταστρέφονται».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η εφαρμογή νέων διαδικασιών για τη διευκόλυνση και την ενθάρρυνση των πολιτών για εμβολιασμό έχει ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η προσπάθεια με τα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης, με τις κινητές μονάδες, έχει αγκαλιαστεί και στέλνει αισιόδοξα μηνύματα.

«Εκτιμούμε αφάνταστα τις θυσίες των συνανθρώπων μας. Και πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση με κανέναν. Οποιαδήποτε μορφή αντιπαράθεσης, είναι μάταιη και ανώφελη. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και τυγχάνουν της δέουσας προσοχής. Τα στρατόπεδα «εμβολιασμένων» και «μη εμβολιασμένων» δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό μας. Δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας. Σεβόμαστε τις όποιες επιφυλάξεις, τις όποιες ενστάσεις. Υπάρχουν, όμως, ειδικοί, επιστήμονες, πιο καταρτισμένοι από εμάς και αξίζει να τους ακούσουμε, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες τους. Σε αυτόν τον αγώνα, όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά