Στην τελική ευθεία πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών βρίσκεται η Κύπρος με τους δύο υποψήφιους πρόεδρους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να πείσουν τους ψηφοφόρους.

Το μόνο κοινό τους σημείο είναι η παράλληλη συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό από προβεβλημένες θέσεις ευθύνης.

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που ίσως κρίνουν τη μάχη είναι οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Συναγερμού που μετά την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές είναι διχασμένος την ώρα που το ΑΚΕΛ συσπειρώνεται για τον δεύτερο γύρο των εκλογών και ο Νίκος Χριστοδουλίδης μοιάζει να είναι το φαβορί.

Στο νησί της Αφροδίτης οι δεύτερες κάλπες αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την απόφαση του ΔΗΣΥ να υποδείξει την «ψήφο κατά συνείδηση» στους ψηφοφόρους του.

Ο ΔΗΣΥ αποφάσισε να μείνει στην αντιπολίτευση και να μην συμμετέχει σε καμία κυβέρνηση όποιος και αν είναι ο νικητής. Τι οδήγησε το κόμμα σε αυτή την απόφαση;

Η κόντρα Νεοφύτου – Χριστοδουλίδη δεν θα μπορούσε να δώσει γραμμή για στήριξη του «αντάρτη» πρώην υπουργού Εξωτερικών. Είχε διαγραφεί άλλωστε από το κόμμα τον περασμένο Ιανουάριο όταν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Παράλληλα έχοντας μιλήσει πολλές φορές για τον «μπαμπούλα του ΑΚΕΛ» και την ανησυχία του ΔΗΣΥ να έρθει και πάλι στην εξουσία τo κόμμα της Αριστεράς οποιαδήποτε απόφαση στήριξης του Ανδρέα Μαυρογιάννη θα ήταν αντιφατική.

Είχε προηγηθεί η επιστολή του Νίκου Χριστοδουλίδη προς το πρόεδρο του ΔΗΣΥ καλώντας το κόμμα συμμετέχει στην κυβέρνησή του. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη μαραθώνια συνεδρίαση ακούστηκαν όλες οι απόψεις.

Η ψήφος κατά συνείδηση, είχε τη στήριξη της πλειοψηφίας και υπερίσχυσε του ενδεχομένου το ΔΗΣΥ να βρεθεί στο πλευρό του ΑΚΕΛ. Παρά το γεγονός πως το συγκεκριμένο ρεύμα φαίνεται πως ήταν ισχυρό.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης πραγματοποιεί ελιγμούς προκειμένου το ψηφοδέλτιό του να γίνει πιο προσιτό στο χώρο της δεξιάς. Ανακοίνωσε πως ο  υπουργός Οικονομικών που θα επιλέξει δεν θα προέρχεται από την Αριστερά γεγονός που ικανοποιεί σημαντικό κομμάτι του «ΔΗΣΥ».

Στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του υποστήριξε πως το δίλημμα είναι: «είτε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη είτε κυβέρνηση του ΑΚΕΛ υπό τον Ανδρέα Μαυρογιάννη».

Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο θα κρίνει πολλά. Είτε μειωθεί όπως έγινε το 2013 είτε αυξηθεί όπως το 2018.

Από το βράδυ της Κυριακής φάνηκε πως ο κ. Μαυρογιάννης  έχει πρόσβαση στη δεξαμενή των ψήφων του Αχιλλέα Δημητριάδη (2,05% – 8.137 ψήφοι), αλλά και του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη (1,59% – 6.326 ψήφοι) και ευελπιστεί στη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση στο ΔΗΣΥ.

Οι δημοσκόποι έχουν ήδη αρχίσει τα σενάρια για το πως οι συμμαχίες θα αποτυπωθούν σε ποσοστά την Κυριακή και τον τρόπο που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Σε όλες τις μετρήσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει το προβάδισμα. Ωστόσο αυτοί που κρατούν τα «κλειδιά» της δεύτερης κάλπης είναι οι  ψηφοφόροι της φιλελεύθερης και εθνικιστικής δεξιάς. Το ΕΛΑΜ και τον Χρίστο Χρίστου στήριξαν 23.998 Κύπριοι πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: