Απάντηση σε ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη αναφορικά με την Attica Bank, δίνουν κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος, όπως τονίζουν θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός.

Αναλυτικότερα σημειώνουν πως «ο κ. Κασσελάκης σπεύδει να καταγγείλει μια συμφωνία πριν ακόμα αυτή υπογραφεί. Όταν θα τη διαβάσει θα αντιληφθεί ότι η σημερινή του ανάρτηση ήταν απολύτως άστοχη και επιπόλαια».

«Η κυβέρνηση υπηρετεί σταθερά το δημόσιο συμφέρον και η πολιτικής της αυτή θα καταγραφεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα», πρσθέτουν.

«Ωστόσο ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για την Τράπεζα Αττικής. Διότι η λεηλασία που προχώρησε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια από τις βασικές αιτίες που η Τράπεζα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού με τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών να είχαν τεθεί σε κίνδυνο», καταλήγουν.

Η ανάρτηση Κασσελάκη

Μέσω των social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι μετά τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία 800 εκατομμυρίων ευρώ ενώ οι ιδιώτες με μόλις 300 εκατομμύρια, θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της Τράπεζας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η σύγχρονη αριστερά δεν υπακούει σε συμφέροντα και απευθύνει κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ να «κινηθεί αναλόγως και να «περπατήσουν» μαζί σε αυτόν τον δρόμο».

Πιο αναλυτικά ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει:

«Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα! Το Δημόσιο κατέχει το 72,5% της ΑTTICA Bank, έχοντας καταβάλει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της και συγκεκριμένα:

-153 εκατομμύρια στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα τέλη του 2021 και
-329 εκατομμύρια μέσω του ΤΧΣ & 39,8 εκατομμύρια μέσω του eΕΦΚΑ στη δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 23/12/2022.

Οι ιδιώτες της Thrivest και της Παγκρήτιας Τράπεζας έχουν καταβάλει μόλις 33,8 εκατομμύρια και 29,9 εκατομμύρια αντίστοιχα, καλύπτοντας το 21% της δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επίκειται η ολοκλήρωση “αδιαφανούς” συμφωνίας, βάσει της οποίας ενώ το Δημόσιο -δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι- θα μετάσχει με επιπλέον 350 εκατομμύρια σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τελικά θα βρεθεί – σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των warrants – να κατέχει μόλις το 33% της Τράπεζας Αττικής.

Αντιθέτως, οι ιδιώτες, οι οποίοι θα μετάσχουν με 300 εκατομμύρια ευρώ, θα καταλήξουν με τουλάχιστον το 51% της τράπεζας!

Πάμε να το κάνουμε πιο κατανοητό.
Το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι ιδιώτες με μόλις 300 εκατομμύρια, θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της Τράπεζας! Ιδιωτικός τραπεζικός πυλώνας με επένδυση του Δημοσίου.

Η συνταγή που ακολουθήθηκε είναι γνωστή. Το ίδιο συνέβη στην τράπεζα Πειραιώς με 2,4 δισ.€ ζημία για το Δημόσιο, το ίδιο και στη ΔΕΗ με 800 εκατ.€ ζημία.

Η κυβέρνηση επιμένει να «επενδύει» τα χρήματά μας και τα τελικά οφέλη να τα καρπώνονται ιδιώτες.

Καταλύεται για μια ακόμη φορά η βασική αρχή που θέλει το Δημόσιο, όταν επενδύει, να έχει και τα ανάλογα σε αξία οφέλη για να μην στοιχειοθετείται το αδίκημα απιστίας.

ΥΓ: Η σύγχρονη Αριστερά δεν υπακούει σε συμφέροντα. Ο δρόμος που οδηγεί στο αίτημα της κοινωνίας για Αλλαγή, είναι ο δρόμος της σύγκρουσης -με όποιο κόστος- με τα συμφέροντα που πλήττουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Καλώ το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί αναλόγως και να «περπατήσουμε» μαζί σε αυτόν τον δρόμο. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος της σύγκλισης.

Διαβάστε ακόμη