Σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων τέθηκε ο ηθοποιός Νίκος Νικολάου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η απόφαση να παυθεί, ουσιαστικά, από τα καθήκοντα του αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου, μετά τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν σε βάρος του και αφού προηγουμένως του είχαν ζητηθεί εξηγήσεις από τον υφυπουργό Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε την Πέμπτη 11 Μαρτίου στον αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ζητώντας του να παράσχει εντός της ημέρας, εγγράφως και δημοσίως απαντήσεις σχετικά με τα όσα αναφέρονταν για τον κ. Νικολάου σε δημοσίευμα της 10ης Μαρτίου, έλαβε την επιστολή που ακολουθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η δικαίωση οποιουδήποτε πιθανού θύματος οποιουδήποτε τυχόν περιστατικού βίας ή κατάχρησης εξουσίας, καθώς και η διαλεύκανση οποιασδήποτε καταγγελίας από τη Δικαιοσύνη, είναι αδιαπραγμάτευτες σε ένα ευνομούμενο κράτος.

Προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η προστασία του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του συνόλου των εποπτευομένων φορέων του. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, το Υπουργείο προσέφυγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, από την πρώτη στιγμή. Επιπλέον, αναγνωρίζει ότι μέχρι να απαντήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επί του αιτήματος του, ή να προκύψει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, δεν μπορεί το ΚΘΒΕ να λειτουργεί στη σκιά δημοσιευμάτων κι αντεγκλήσεων.

Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε να προχωρήσει σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του φορέα, για την άμεση και μέχρι νεωτέρας αναστολή της άσκησης των καθηκόντων του αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Νικολάου, τουλάχιστον μέχρι να απαντήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επί του αιτήματος του Υπουργείου ή να υπάρξουν σαφέστερα δεδομένα.

Απάντηση Νίκου Νικολάου

Κύριε Υφυπουργέ,

Θεωρώ, όπως σας είπα, αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Αλλά βρίσκομαι σε μια ηλικία και έχω πίσω μου μια μακρά και πολλαπλά πετυχημένη σταδιοδρομία που μου δίνει την δυνατότητα να μην νοιάζομαι ούτε για τα αξιώματα, ούτε για τον μισθό. Και μου επιβάλει το καθήκον να νοιάζομαι για το θέατρο, τους νεότερους από μένα συναδέλφους μου και την τιμή μου. Γι’ αυτό, αν μου ζητηθεί, θα αποχωρήσω από την θέση για την οποία επιλέχθηκα αποκλειστικά με αξιοκρατικά κριτήρια, προκειμένου να μην επιτρέψω να πληγεί το ΚΘΒΕ και ο χώρος που όλη μου την ζωή υπηρετώ. Το έργο μου θα το ολοκληρώσω όταν, με το τέλος αυτής της υπόθεσης, που θα έρθει αναπόφευκτα και θα είναι οδυνηρό για τους συκοφάντες, θα επιστρέψω σ’ αυτήν».

Δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου, Τομεάρχη Πολιτισμού της Κ.Ο.του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μεγάλη μου τιμή να έχει βάλει ο Πρωθυπουργός ανθρώπους να παρακολουθούν τις αναρτήσεις μου. Ήρθε εις γνώση του η ανάρτησή μου για τη Νέα Σμύρνη. Τις δεκάδες αναρτήσεις και ανακοινώσεις μου, επί εβδομάδες, για την υπόθεση Λιγνάδη, την αναφορά μου τουλάχιστον τρις, στην επικοινωνία που είχα με τον κ. Γιατρομανωλάκη εκθέτοντάς του τις διαστάσεις του προβλήματος Λιγνάδη, δεν τις γνωστοποίησε κανένας στον Πρωθυπουργό;

Γιατί δεν ενδιαφέρθηκε ο κ. Πρωθυπουργός τότε να μάθει κάτι παραπάνω; Γιατί δεν ενδιαφέρθηκε ο κ. Πρωθυπουργός να εξετάσει τι ακριβώς λέει η Αξιωματική Αντιπολίτευση γι΄ αυτό το θέμα; Προς τι η επιλεκτική επίκληση ή αποσιώπηση των αναρτήσεών μου, όταν και στις δύο περιπτώσεις προσπάθησα να υπερασπιστώ τη Δημοκρατία; Επειδή βλέπω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και διαπιστώνω ότι το Υπουργείο Πολιτισμού κινείται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο όπως και με την υπόθεση Λιγνάδη, παρακαλώ ταπεινά τον κ. Πρωθυπουργό να παρακολουθεί στενά τα αναρτήσεις μου τις επόμενες μέρες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.