Το ράλι στα κρυπτονομίσματα φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε και η αμερικανική κυβέρνηση: μόλις το Bitcoin έσπασε το φράγμα των 60.000 δολαρίων, φέρεται ότι μετέφερε Bitcoin αξίας 922 εκατομμυρίων δολαρίων από δύο πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, τα οποία κατείχαν κεφάλαια που κατασχέθηκαν από την Bitfinex το 2016.

Όπως γράφει το cointelegraph,  η πρώτη δοκιμαστική μεταφορά, αξίας μόνο 1 Bitcoin (60.200$ κατά τη μεταφορά), πραγματοποιήθηκε στις 3:39 μ.μ. της 28ης Φεβρουαρίου. Λίγο αργότερα, το πορτοφόλι με ετικέτα της αμερικανικής κυβέρνησης έστειλε μια δεύτερη συναλλαγή αξίας 2.817 Bitcoin (172,74 εκατομμύρια δολάρια), μια τρίτη συναλλαγή αξίας 0,01 Bitcoin (613,35 $) και μια τέταρτη συναλλαγή αξίας 12.267 Bitcoin (748,46 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τα στοιχεία της Arkham Intelligence.

Η κυβέρνηση κατέσχεσε τα κεφάλαια το 2016 μετά την παραβίαση του Bitfinex για περίπου 119.754 BTC, αξίας άνω των 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην τρέχουσα τιμή του.

Οι μεταφορές έγιναν μια ημέρα αφότου ο Ilya Lichtenstein, ένας χάκερ που έκλεψε και ξέπλυνε Bitcoin αξίας άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το χρηματιστήριο Bitfinex, εμφανίστηκε σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον αναφέροντας λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες ληστείες Bitcoin στον κόσμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο  Lichtenstein φέρεται να είπε σε μια κριτική επιτροπή στις 27 Φεβρουαρίου ότι είχε πρόσβαση στα συστήματα της Bitfinex για αρκετούς μήνες ενώ παράλληλα χάκαρε μεμονωμένους λογαριασμούς σε άλλα ανταλλακτήρια όπως το Coinbase και το Kraken. Ο Lichtenstein και η σύζυγός του ράπερ, Heather Morgan (επίσης γνωστή ως Razzlekhan), συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο του 2022. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι συνωμότησαν για να ξεπλύνουν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε hacked Bitcoin, εκ των οποίων η κυβέρνηση κατέσχεσε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση κατέσχεσε επιπλέον Bitcoin αξίας 475 εκατομμυρίων δολαρίων στις 3 Αυγούστου 2022.

Και οι δύο δήλωσαν ένοχοι για συνωμοσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε σχέση με το χακάρισμα της Bitfinex τον Αύγουστο του 2023. Η Amazon φέρεται να έχει ξεκινήσει να γυρίζει μια ταινία για τα ξέπλυμα χρήματος της Bitfinex. Το σενάριο φέρεται να είναι εμπνευσμένο από ένα άρθρο του 2022 για το ζευγάρι στους The New York Times, χαρακτηρίζοντάς το ως τους Μπόνι και Κλάιντ του Bitcoin.

Crypto- φάλαινα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες φάλαινες Bitcoin (ο όρος «φάλαινα» χρησιμοποιείται συχνά σε σχέση με έναν συμμετέχοντα στην αγορά με αρκετή ισχύ ώστε να προκαλέσει μια προσωρινή αύξηση ή μείωση στην τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου). Σύμφωνα με την Arkham Intelligence, έχει κάτι περισσότερο από 200.000 BTC στον ισολογισμό της, αξίας 12,44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτά, περίπου 94.600 BTC είναι περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν λόγω του χακαρίσματος της πλατφόρμας Bitfinex, σύμφωνα με το 21.co.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής Bitfinex το 2016, οι χάκερ έκλεψαν σχεδόν 120.000 BTC. Τον Φεβρουάριο του 2019, οι αρχές των ΗΠΑ επέστρεψαν περισσότερα από 27.000 BTC στο χρηματιστήριο, τα μετέτρεψαν σε δολάρια και τα απέδωσαν στους κατόχους κουπονιών RRT (Recovery Right Token).

Διαβάστε ακόμη: