Ήρθε και το πολυαναμενόμενο ράλι στα κρυπτονομίσματα, στην ώρα του πάντα, σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Τόσο καλοκουρδισμένο, που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν τελικά τα τερτίπια της αγοράς είναι αποτέλεσμα τυχαίων συνθήκων ή μήπως το «αόρατο χέρι» είναι πολύ πιο κυριολεκτικό από όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Το χέρι ενός ταλαντούχου μαριονετίστα… Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν ήδη πού το πάω.

Ω! ναι, μπορεί να απέχω καιρό από τα αγαπημένα μου παρδαλά εικονικά νομίσματα, αλλά κι εγώ πιστός στο ραντεβού μου επιστρέφω για να γκρεμίσω όνειρα κι αυταπάτες. Διότι δε θέλω να ξεχνιέστε και να κρατάτε τιμόνι υπό την επήρεια της χρηματιστηριακής μέθης.

Όταν ανεβαίνουμε, τότε γίνονται επικίνδυνα τα πράγματα. Όταν, δε, ακούτε στις πρωινές ειδήσεις από τηλεοπτικές περσόνες που μέχρι χθες αγνοούσαν ή χλεύαζαν τα εν λόγω στοιχεία, τότε να φοβάστε ακόμη περισσότερο.

Το τελευταίο διάστημα δεν υπήρχε λόγος να γραφτεί κάτι σχετικό στη στήλη μας. Ό,τι ήταν να πούμε το είπαμε τότε που άξιζε να ειπωθεί, δηλαδή εγκαίρως προκειμένου να τοποθετηθεί αναλόγως ο επίδοξος παίχτης.

Ειδήσεις διαβάζετε κι από το Google. Το σερί τούτης εδώ της ταπεινής έντυπης στήλης, όμως, δύσκολα θα το βρείτε όσο κι αν αναζητήσετε στο χάος του Διαδικτύου.

Ό,τι είπαμε συνέβη, με μαθηματική ακρίβεια. Δεν είπαμε τέλος του καλοκαιριού ξεκινά το πάρτι; Δεν είπαμε θα βγει ο Τραμπ και θα σκάσουν και τα πυροτεχνήματα (η πιο «θεαματική» φάση του ράλι);

Μένει να επιβεβαιωθεί και το… σβήσιμο των κεριών, εν καιρώ. Αλλά εν προκειμένω θέλω να σταθώ στο υποτιθέμενο ράλι και την όλη φρενίτιδα που έχει προκαλέσει.

Η «απάτη» των memecoins

Τη φρενίτιδα την κατανοώ. Αφενός οι νεοεισερχόμενοι στον χώρο αλλά και οι απλοί παρατηρητές (που δε βουτάνε τα ποδαράκια τους στο νερό) εντυπωσιάζονται από τα νούμερα που γράφει το Bitcoin ή/και ακόμη περισσότερο τα αμέτρητα (σοβαρά και μη) altcoins, όπως τα λεγόμενα memecoins, δηλαδή κυριολεκτικά ανέκδοτα-νομίσματα (όπως το δημοφιλές Doge σκυλί-μασκότ του Έλον Μασκ ή το πιο πρόσφατο Pepe το βατράχι), τα οποία μοιάζει παράλογο αλλά κυριαρχούν στις οθόνες των trading desks, αφού προσφέρουν αστρονομικές αποδόσεις που δε θα βρεις πουθενά αλλού.

Βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο παράλογη είναι η εποχή που ζούμε, μια κανονική Ηλιθιοκρατία όπου το κάθε τι γελοίο διαπρέπει, την ώρα που σοβαρά προϊόντα και προσωπικότητες χάνονται στο περιθώριο, τότε δε μοιάζει και τόσο παράλογο που εικονικά βατράχια και πιθήκια αποκτούν υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από κολοσσούς που παράγουν χειροπιαστά δομικά υλικά του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως ρούχα και αυτοκίνητα.

Σε μια οικονομία προσοχής κερδίζει αυτός με τις περισσότερες εικονικές καρδούλες. Το τραγικό είναι ότι ο κόσμος που αγοράζει σαν τρελός και προσδίδει την πέρα για πέρα αληθινή κεφαλαιοποίηση, δηλαδή τα πραγματικά λεφτά του, σε κάτι εντελώς ψεύτικο και μη λειτουργικό, το κάνει εν γνώσει του!

Τουλάχιστον κάποια κρυπτονομίσματα αποτελούν σοβαρή τεχνολογία (και άρα επένδυση) καθώς ήδη παρέχουν καινοτόμες λύσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα αποτελέσουν δομικό κομμάτι του, στην σύντομα αμιγώς ψηφιακή οικονομία που πρόκειται να ζούμε.

Όμως τόσες μαζεμένες απάτες, και τόσο χρήμα σε αυτές, και κυρίως οι «επενδυτές» (τα χρηματιστηριακά Νεάντερταλ δηλαδή) να το ρίχνουν γνωρίζοντας ότι πρόκειται για στεγνές απάτες, δεν ξέρω αν υπήρξε ποτέ φαινόμενο σε τέτοια κλίμακα. Ακόμη κ’ η φούσκα της τουλίπας, πιο κατανοητή ήταν.

Η δε τεχνολογική φούσκα του dotcom το 2000 ήταν πολύ πιο δικαιολογημένη, διότι ο τότε τεχνολογικός (και φυσικά χρηματιστηριακός) αναλφαβητισμός εξηγούσε το πώς πράγματι πολλοί άνθρωποι πίστευαν ή ήλπιζαν ότι πίσω από την υποτιθέμενη ιντερνετική εταιρία στην οποία πόνταραν (η οποία είχε έδρα κάποιο… γκαράζ) θα κατέληγε να γίνει η επόμενη Amazon.

Νέα ηλιθιότητα που πατάει πάνω στην παλιά

Όμως επί 2024 όπου τα smartphones αποτελούν προέκταση του χεριού μας δε δικαιολογείται ο ίδιος αναλφαβητισμός, και επιπλέον τώρα μιλάμε για 100% ψέματα χωρίς καμία ελπίδα ο… Πινόκιο να μετατραπεί σε πραγματικό αγόρι!

Ωστόσο κατανοώ ότι η ανθρωπότητα όσο κι αν εξελίσσεται δεν παύει να παράγει νέα ηλιθιότητα που πατάει πάνω στην παλιά, κατακτώντας νέα ιστορικά υψηλά κάθε φορά…

Επίσης κατανοώ ότι στην οικονομία των social media δε χρειάζεται να έχεις αληθινό προϊόν, παρά μόνο μια ωραία φάτσα και το κατάλληλο μάρκετινγκ. Σε μια τέτοια οικονομία το ψέμα όχι μόνο δεν έχει κοντά ποδάρια, αλλά γίνεται και βασιλιάς.

Απόδειξη (και πηγή έμπνευσης για νέες απάτες) αποτελεί το δημοφιλές Dogecoin, το οποίο ξεκίνησε κυριολεκτικά σαν ανέκδοτο (ο ίδιος ο δημιουργός του το χαρακτήρισε έτσι, και μάλιστα το πούλησε!) αλλά έφτασε να φιγουράρει στο top10 των κρυπτονομισμάτων, μια θέση που ίσως κρατήσει για πολλά χρόνια, ειδικά εφόσον έχει τον Έλον Μασκ για προστάτη του.

Στην περίπτωση του Doge ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τού προσδίδει αυτομάτως φερεγγυότητα, χαρίζοντάς του έτσι την εγγενή αξία που δεν είχε ποτέ όντας απάτη.

Άλλωστε, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, και τα παραδοσιακά νομίσματα κάπως έτσι είναι. Ένα δολάριο δεν είναι παρά ένα ευτελές κομμάτι χαρτιού.

Ειδικά από όταν εγκαταλείφθηκε ο Κανόνας του Χρυσού χάθηκε και η όποια πραγματική αξία διέθετε αυτό το χαρτάκι.

Στην πραγματικότητα εμείς επιλέγουμε να το «τιμάμε». Ποιος είναι αυτός, όμως, που του προσδίδει εγγενή αξία; Η Αμερική.

Η Αμερική σαν υπερδύναμη, σαν οικονομικό και πολεμικό φόβητρο, αποτελεί τον εγγυητή μιας κατά τα άλλα «απάτης», του δολαρίου. Αν αυτή καταρρεύσει θα καταρρεύσει και αυτό.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το Doge και τον Μασκ, και το κάθε Doge που δικαιολογημένα εξιτάρει τις επενδυτικές ορέξεις των επίδοξων τυχοδιωκτών που ελπίζουν να βρουν την επόμενη απάτη που θα γίνει πραγματικότητα.

Η αγορά αποφασίζει

Μια φούσκα μπορεί λοιπόν να αποκτήσει «εσωτερική» αξία (intrinsic value), ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που άλλα νομίσματα πασχίζουν να αναδείξουν μέσω πιο χειροπιαστών, τεχνικών χαρακτηριστικών, όπως η ταχύτητα ή ασφάλεια συναλλαγών.

Και τα οποία νομίσματα μπορεί κάλλιστα να μείνουν στην αφάνεια, αλλά έτσι λειτουργεί ο κόσμος και δη ο σημερινός, η αγορά αποφασίζει και θα ήμουν χαζός να τα βάλω εγώ μαζί της.

Σίγουρα πιο χαζός από όλους τους «χαζούς» εκεί έξω που ποντάρουν σε ιντερνετικά πιθήκια.

Τα κέρδη είναι πραγματικά, αλλά οι ευκαιρίες άπιαστες

Όμως θέλω κάτι να τονίσω σε όσους μαγεύονται από τα κέρδη που βλέπουν να μοστράρουν οι απανταχού διαδικτυακοί τσαρλατάνοι. Τα κέρδη είναι πραγματικά, αλλά οι ευκαιρίες αυτές είναι σαν το Τζόκερ. Άπιαστες για τους πολλούς.

Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κρυπτονομίσματα εκεί έξω, κάθε μέρα γεννιούνται και νέα, στην πλειονότητά τους απάτες. Για κάθε ένα που θα «πιάσεις», θα χάσεις άλλα δέκα.

Κι ακόμη κι όταν πιάσεις (υποτίθεται) την καλή με ένα από αυτά, πάλι χαμένος θα είσαι. Χαμένος από όσα άλλα τζούφια σκόρπισες τριγύρω, και κυρίως χαμένος από τα διαφυγόντα κέρδη που απώλεσες σε άλλα πιο ασφαλή νομίσματα, σαφώς λιγότερο κερδοφόρα βραχυπρόθεσμα, τα οποία όμως σε βάθος χρόνου και με την κατάλληλη διαχείριση θα έχτιζαν μια πραγματική επένδυση.

Tο σημαντικότερο από όλα; Άντε και πόνταρες σε ένα από αυτά τα πυροτεχνήματα. Τι νομίζεις πέτυχες; Σίγουρα όχι πολλά. Διότι σίγουρα δεν πόνταρες πολλά, αφού όχι μόνο πρόκειται για εξαιρετικά επίφοβα χαρτιά, αλλά δεν ξέρεις σε ποιο από όλα να πρωτοποντάρεις, κι έτσι μοιράζεις το κεφάλαιό σου, διασκορπώντας το σε μια υπερβολική διαφοροποίηση (diversification) που όπως έχει πει ο θρύλος των επενδύσεων Warren Buffet, «μόνο οι ανίδεοι πράττουν».

Για να το πω πιο λαϊκά στη γλώσσα των τζογαδόρων (αφού τέτοιοι είναι όσοι ποντάρουν σε αυτά), τα μίμκοϊνς είναι σαν τα νούμερα της ρουλέτας. Εξαιρετικά επικερδή, αλλά εξαιρετικά δύσκολο να τα πιάσεις.

Κι όταν τελικά τα πιάνεις, συνειδητοποιείς πως στην πορεία έκαψες πολύ περισσότερα από όσα τελικά έλαβες πίσω.

Για όσους τουλάχιστον κρατάνε τεφτέρι με τα κέρδη/ζημιές τους και δεν παίζουν κάθε μήνα τον μισθό τους έχοντας χάσει το μέτρημα…

Αντιθέτως, ο «ταπεινός» διπλασιασμός τού σχεδόν 50% που σου προσφέρει το κόκκινο/μαύρο αποτελεί πολύ σοφότερη επιλογή από το 1/36 του τυχαίου νούμερου.

Φυσικά, ο πραγματικα κερδισμένος είναι αυτός που δεν παίζει καθόλου… Αλλά εφόσον παίζετε, κάντε το σωστά.

Υπάρχουν αρκετά αξιόλογα projects εκεί έξω, ήδη εδραιωμένα κρυπτονομίσματα με ρεαλιστικές εφαρμογές στην οικονομία, μια εναλλακτική μορφή χρήματος που σε ένα ολοένα πιο ασφυκτικά τεχνοκρατικά περιβάλλον θα καταστούν εξαιρετικά χρήσιμες.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όσο υπάρχει οικονομία θα υπάρχει παραοικονομία. Και τα κρυπτονομίσματα θα παίξουν -μεταξύ άλλων- τον ρόλο αυτής, σαν «ψηφιακά μετρητά».

Όσοι δεν το βλέπουν αυτό θα είναι έρμαια των εξελίξεων. Ήδη συμβαίνει, άλλωστε.

Επομένως, αν επιλέγετε να επενδύσετε σε αυτόν τον ραγδαία αναπτυσσόμενο χώρο, είναι προτροπή του γράφοντος να μη δίνετε σημασία στα εφετζίδικα υπερκέρδη της κάθε απάτης που λάμπει για μερικά φεγγάρια (και πίσω της κρύβονται αμέτρητες αποτυχίες που καίνε κόσμο). Χάνετε χρήμα, και κυρίως χρόνο.

Αντί αυτού αξιοποιήστε τον για να μελετήσετε και να κατανοήσετε (εσείς οι ίδιοι πρωτίστως, και όχι να εμπιστεύεστε τυχάρπαστους διαδικτυακούς εξπέρ) κάποιο σοβαρό νόμισμα, να παρακολουθείτε τακτικά τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά του, ώστε να αρχίσετε να «νιώθετε» το γράφημα και το πότε βρίσκεται κοντά στα χαμηλά του ή υψηλά επίπεδα.

Αν το καταφέρετε αυτό θα μπορέσετε να επιλέξετε ένα καλό σημείο εισόδου στην αγορά, και έτσι να τοποθετήσετε με αυτοπεποίθηση ένα αξιόμαχο κεφάλαιο, αντί να το σκορπάτε σε νουμεράκια κάνοντας τον σταυρό σας να κάτσει η μπίλια…

Εν συνεχεία, και εφόσον έχετε διάθεση να είστε δραστήριοι (αντί να περιμένετε να αυγατίσουν με τα χρόνια), κάντε υπομονή.

Η αγορά πάντα θα δώσει 2-3 καλές ευκαιρίες για αγορά/πώληση μέσα στον χρόνο. Με ψυχραιμία πατήστε το κουμπί και περιμένετε να «γυρίσει».

Εν καιρώ θα το κάνει. Θα κάνετε λάθη, θα μάθετε, θα γίνετε καλύτεροι.

Επαναλάβετε και ίσως σιγά-σιγά χτίσετε μια μικρή επένδυση για την οποία θα μπορείτε να είστε και περήφανοι πως με «κόπο», και όχι τύχη, αποκτήσατε.

Αυτή είναι η μόνη οικονομική συμβουλή που μπορεί να δώσει αυτή η στήλη…

Ο Τραμπ ανέβασε τα crypto ή τα crypto τον Τραμπ;

Πίσω στο θέμα μας, κατανοώ την κρυπτο-φρενίτιδα καθώς το Bitcoin πλησιάζει μια ιστορική τιμή, τα 100.000 δολάρια έκαστο.

Στο σημείο αυτό, όσο αντιπαθητική κι αν φαίνεται αυτή η τεχνολογία στον εξωτερικό παρατηρητή (συμπεριλαμβανομένου εμού), άλλο τόσο δεν μπορεί κανείς παρά να εντυπωσιαστεί από το πρωτοφανές επίτευγμα (που κανείς τότε δεν περίμενε) ότι από μια αναρχοκαπιταλιστική ιδέα στον απόηχο της κρίσης του 2008 ξεπήδησε μια νέα ψηφιακή μορφή χρήματος που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο, και από απειροελάχιστο ποσοστό του ενός σεντ έφτασε να αξίζει όσο οι οικονομίες μιας ζωής.

Βέβαια, το ποιοι πραγματικά δημιούργησαν και «φύτεψαν» στην κοινωνία το Bitcoin και κατ’ επέκταση κάθε ψηφιακό νόμισμα (όπως το συστημικό alter ego τους, το τραπεζικό CBDC λιαν προσεχώς) είναι μια άλλη ιστορία, που έχουμε ξαναπιάσει…

Γεγονός που μας πάει στην ουσία: Γιατί μιλούν ξαφνικά όλοι για ράλι;

Ο ρόλος των mainstream μίντια

Και δεν εννοώ προς τι η ξαφνική συμπάθεια των μίντια προς τα άλλοτε τρομοκρατικά κρυπτονομίσματα. Τον ρόλο των mainstream μίντια τον γνωρίζουμε σε τέτοιες περιόδους.

Είναι οι κράχτες που βγαίνουν να διαφημίσουν στους τελευταίους «χαζούς» της αλυσίδας να μπουν να αγοράσουν, προκειμένου κάποιοι άλλοι να πουλήσουν, έτσι πάει. Αυτός είναι κι ο λόγος που καθώς πλησιάζουμε τα $100.000 θα πρέπει να φοβάστε.

«Όταν όλοι γίνονται άπληστοι, να φοβάσαι. Όταν φοβούνται, να γίνεσαι άπληστος» (Warren Buffett). Βέβαια, δε σας λέω «πουλήστε», όταν έρθει η ώρα γι’ αυτό θα το πω με κεφαλαία στον τίτλο, όπως δε δίστασα παλαιότερα.

Το μόνο που υπενθυμίζω είναι μη μεθάτε, και κάντε zoomout στην οθόνη… Και τότε θα δείτε πως είναι αστείο να μιλάμε για «προεδρικό» ράλι.

Με μια απλή ματιά στο γράφημα θα δει κανείς πως η άνοδος για το Bitcoin, έπειτα κι από το πιο πρόσφατο σχετικό χαμηλό του, στην πραγματικότητα ξεκίνησε κάπου στα τέλη του καλοκαιριού.

Έκτοτε σταδιακά ανεβαίνει, όπως και τα περισσότερα crypto, ακόμη κι αν κάποια άργησαν να κουνηθούν, όπως το υποτιμημένο XRP (που την Παρασκευή έπιασε το $0,85) για το οποίο είχα τονίσει πως κάτω από τα $0,50 αποτελούσε αποδοτικότερη επιλογή από την παλιά καραβάνα του Bitcoin, καθώς είχε παραπάνω να δώσει σε ποσοστιαία άνοδο, η οποία είναι η μόνη που πρέπει να μας ενδιαφέρει.

Ωραία και φανταχτερά τα 100 χιλιάρικα, όμως πλέον δε λένε και πολλά από άποψη απόδοσης.

Bullmarket εδώ και δύο χρόνια

Αν ξε-ζουμάρετε ακόμη περισσότερο το γράφημα του Bitcoin, θα παρατηρήσετε εύκολα πως στην πραγματικότητα η άνοδος από το ιστορικό χαμηλό των $15.000 ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022.

Δηλαδή διανύουμε bull market εδώ και ακριβώς δύο χρόνια! Εδώ και δύο χρόνια θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε, όχι τώρα που αν μη τι άλλο είμαστε πιο κοντά στο τέλος αυτού του κύκλου, παρά στην αρχή του, από όποια άποψη κι αν το δεις.

Ποσοστιαία ή ιστορικά αν το πάρεις, οι κύκλοι εναλλαγής bull/bearmarket κρατούν το πολύ δύο χρόνια. Επομένως γιατί μιλάμε τώρα για ράλι;

Ναι, πράγματι η εκλογή Τραμπ φούσκωσε ακόμη πιο βίαια την αγορά (όπως είχαμε προβλέψει), όμως η πραγματική δουλειά (και απόδοση) έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια, και όχι τώρα.

Πού θέλω να καταλήξω, ωστόσο… Εφόσον το ράλι δε συνέβη στην πραγματικότητα τώρα, πόσο μάλλον λόγω εκλογής Τραμπ (θα συνέβαινε όποιος κι αν έβγαινε, πιστέψτε με, πρόκειται για καθαρά τεχνική κίνηση, «καλωδιωμένη» καιρό να συμβεί), τότε δεν μπορούμε να λέμε ότι ο Τραμπ έφερε την άνοδο, όπως βλακωδώς γράφουν τα μίντια.

Δεν έχω κάτι με τον τωρινό πλανητάρχη, ίσα ίσα ήμουν ο πρώτος που πίστευε στην εκλογή του, και ότι φυσικά τον έκλεψαν στις προηγούμενες εκλογές.

Αλλά να είμαστε ρεαλιστές, διότι μόνο έτσι θα καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο και στις αγορές και κατ’ επέκταση θα μπορούμε να τοποθετηθούμε αναλόγως.

Η αγορά «επέλεξε» τον Τραμπ

Η αγορά, λοιπόν, είχε αποφασίσει καιρό πριν ότι θα ανέβει. Δύο χρόνια πριν για την ακρίβεια, τότε που ακόμη όλοι νόμιζαν ότι ο γερο-Τζο τα ’χει τετρακόσια κι ο Τραμπ αποκλείεται να βγει.

Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Ότι η αγορά «επέλεξε» να ανεβάσει τον Τραμπ, και όχι το ανάποδο. Τον είχε επιλέξει πολύ πριν ξυπνήσουμε εμείς.

Ο ρόλος του Έλον Μασκ

Η αγορά κινεί την είδηση, όχι η είδηση την αγορά, αυτό είναι νόμος. Η απόδειξή σας κρύβεται στο πρωτοπαλλήκαρο του Τραμπ, τον Έλον Μασκ, ο οποίος όχι τυχαίως εμφανίστηκε στο φινάλε ως βασικό στέλεχος της καμπάνιας του. Tesla, SpaceX, Starlink, Neuralink, xAI, τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακή ταυτοποίηση και wallets.

Ο Μασκ έχει αυτοανακηρυχθεί (ή «επιλεχθεί») ως ο Μεσσίας της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δηλαδή της πλήρους αυτοματοποίησης των πάντων, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.

Υπάρχει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2030 (Agenda 2030 του ΟΗΕ) μέχρι το οποίο κάποιες βασικές τεχνολογικές εφαρμογές θα έχουν υλοποιηθεί, πρωτίστως το ψηφιακό χρήμα (CBDC κεντρικών τραπεζών) και ταυτότητες.

Επειδή όμως όπως είπαμε δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς παραοικονομία, βασική προϋπόθεση του ερχομού των CBDC είναι -σωστά μαντέψατε- τα κρυπτονομίσματα, δηλαδή το «μαύρο χρήμα» της οικονομίας που θα έχουμε ελλείψει μετρητών.

Άρα τα επόμενα χρόνια τα κρυπτονομίσματα θα έχουν ακόμη πιο πρωταγωνιστικό ρόλο και θα εδραιωθούν στον χώρο, ενώ παράλληλα θα γίνει μεγάλο ξεσκαρτάρισμα σε αυτά (αλλά και στα χρηματιστήρια γενικότερα), το μεγάλο reset (γιαυτό κάνουν τώρα όσες αρπαχτές μπορούν).

Επομένως, τα κρυπτονομίσματα, και το ψηφιακό χρήμα γενικότερα, είχαν ήδη αποφασισθεί (από τις δυνάμεις που τα κινούν) ότι θα «τρέξουν» την ερχόμενη 4ετία. Με απλά λόγια… αυτά «έβγαλαν» πλανητάρχη, κυρίες και κύριοι, και όχι το ανάποδο.

Ήταν «κλειδωμένο» ότι ο Τραμπ θα εκλεγεί, ή μάλλον ο Έλον Μασκ θα εκλεγεί, διότι προφανώς και δεν ταίριαζαν τα χνώτα του με του γερο-Τζο.

Ας γίνει αυτό τροφή για σκέψη για όσους θεωρούν ότι οι εκλογές είναι αποτέλεσμα τύχης, και κατ’ επέκταση τα τερτίπια της αγοράς.

Ίσως αυτό μας κάνει να τα «προβλέπουμε» και εμείς πιο εύκολα, εφόσον στην πραγματικότητα δεν πρόκειται τόσο για τύχη αλλά για απλά μαθηματικά.

Ο Τραμπ δε γινόταν να βγει την προηγούμενη 4ετία, διότι δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες για τη ψηφιοποίηση.

Συνέβαινε η πανδημία (η οποία εισήγαγε την «ανάγκη» για ψηφιοποίηση). Έτς, τον «έκλεψαν» από εκείνες τις εκλογές, και τον πήγαν στις επόμενες.

Διαβάστε ακόμη: