Κρίσιμη εβδομάδα για τις εξελίξεις στα ΑΕΙ καθώς Σύγκλητοι και προεδρεία των υπό κατάληψη τμημάτων υιοθετούν στην πλειονότητά τους την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για τη διενέργεια των εξετάσεων με ψηφιακά μέσα, ενώ έως την Τρίτη (6/2) οι περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι αναμένεται να λάβουν νέες αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την ίδρυση και λειτουργία των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων έκανε αποδεκτή τη Δευτέρα (29.1) την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και οι εξετάσεις στα υπό κατάληψη τμήματα των ΑΕΙ θα μπορέσουν να γίνουν ψηφιακά. Πρόκειται για μία απόφαση που, ναι μεν θα διευκολύνει τη συνέχιση του ακαδημαϊκού έτους, ωστόσο, φαίνεται ότι δημιουργεί «πονοκέφαλο» στους καθηγητές που αναζητούν τρόπους για να διαφυλαχθεί το αδιάβλητο των εξετάσεων. Πηγές του Υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι και το Μαρούσι τηρεί στάση αναμονής, αφού – λόγω αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ – δεν μπορεί, πέραν της εγκυκλίου, να προχωρήσει σε άλλη ενέργεια, «αν οι πρυτάνεις δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους για να καταγγείλουν έκνομες ενέργειες στους χώρους των Πανεπιστημίων».
Τα Πανεπιστήμια αναζητούν τη «χρυσή τομή»
Λιγότερο από το 1/3 των τμημάτων των ΑΕΙ βρίσκονται σήμερα υπό κατάληψη. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις -οι περισσότεροι μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να ληφθούν νέες αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων. Οι κινητοποιήσεις μπαίνουν πλέον στην 4η εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, Σύγκλητοι και προεδρεία των υπό κατάληψη τμημάτων εκδίδουν αποφάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των αναπληρώσεων και της Εξεταστικής, υιοθετώντας στην πλειονότητά τους την απόφαση της Συνόδου Πρυτάνεων. Πηγές διευκρινίζουν ότι ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο παραμένει ορατός για κάποια τμήματα, αν και ήδη έχει εκδοθεί απόφαση για την παράτασή του Χειμερινού Εξαμήνου και τη διενέργεια εξετάσεων στην «κενή» εβδομάδα πριν από την έναρξη του Εαρινού. Τα προεδρεία των τμημάτων λαμβάνουν υπόψη και τις θέσεις των καθηγητών, επιλέγοντας σε κάποιες περιπτώσεις την υιοθέτηση μιας «χρυσής τομής» ή καλύτερα ενός υβριδικού μοντέλου εξετάσεων. «Όπου είναι δυνατόν οι εξετάσεις να γίνουν δια ζώσης», επισημαίνουν καθηγητές, προβάλλοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαθημάτων τους, ειδικά για τις εξετάσεις των εργαστηρίων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Όχι» στην εξ αποστάσεως εξεταστική λένε τέσσερις σχολές του ΕΜΠ, υπογραμμίζοντας ότι η διασφάλιση του αδιάβλητου του εξετάσεων «δεν είναι δυνατή σε όλα τα μαθήματα».
Ο «φόβος» του Chat GPT και η εμπειρία της πανδημίας
Καθηγητές πανεπιστημίων εκφράζουν ανοιχτά τα ερωτήματά τους για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων με τη χρήση ψηφιακών μέσων, ενθυμούμενοι την εμπειρία των τηλε-εξετάσεων στα χρόνια της πανδημίας, υπολογίζοντας όμως και έναν ακόμη, νέο παράγοντα: τη δυνατότητα οι φοιτητές να απαντήσουν στα ερωτήματα που θα τους τεθούν γραπτώς με τη χρήση των λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης (όπως το Chat GPT). Στις αιτιάσεις τους προστίθεται και το ζήτημα έλλειψης των κατάλληλων λογισμικών για την επαρκή επιτήρηση των εξεταζόμενων και τους περιορισμούς που θέτει η ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Αν η εξέταση συγκεκριμένων μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου δεν πραγματοποιηθεί, οι φοιτητές θα πρέπει να τα δώσουν τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, οι εξετάσεις θα γίνουν εξ αποστάσεως για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους φοιτητές των Erasmus, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μητσοτάκης: Υπάρχουν τρόποι να γίνουν έγκυρες εξετάσεις και στην εποχή του chat gpt αρκεί να υπάρχει θέληση
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, στο κυριακάτικο μήνυμά του αναφέρθηκε στο ζήτημα των Πανεπιστημίων αλλά και στην ανησυχία σχετικά με το Chat GPT.
«Να έρθω τώρα στο ζήτημα της εξεταστικής στα Πανεπιστήμια, που εξαιτίας των καταλήψεων σε ορισμένα τμήματα κινδύνευε να χαθεί. Χαιρετίζω την απόφαση των Πρυτάνεων να προχωρήσουν σε ένα απαραίτητο μέτρο: όπου συνεχίζονται οι καταλήψεις, γιατί σε αρκετά τμήματα τερματίστηκαν, οι εξετάσεις να γίνουν εξ αποστάσεως.
Οι καθηγητές των ΑΕΙ έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να εγγυηθούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα των φοιτητών να μην χαθεί η εξεταστική του Φεβρουαρίου. Ακούω μια κριτική περι του «αδιάβλητου» των τηλέ-εξετάσεων, όμως ας είμαστε ειλικρινείς, πρώτοι οι ίδιοι οι καθηγητές γνωρίζουν ότι αντικειμενικά δεν υπάρχει κανένα σύστημα εξετάσεων που να είναι πλήρως αδιάβλητο. Υπάρχουν τρόποι να γίνουν έγκυρες εξετάσεις και στην εποχή του chat gpt αρκεί να υπάρχει θέληση. Επομένως εκλαμβάνω αυτά τα επιχειρήματα ως προφάσεις κάποιων -ελπίζω λίγων- καθηγητών που δεν σκέφτονται ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι που αγωνιούν για το συμφέρον των φοιτητών τους. Και να σκεφτούν και κάτι ακόμη: υπάρχουν φοιτητές που περιμένουν με αγωνία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τώρα τον Φεβρουάριο γιατί έχουν ήδη άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις. Είναι αδιανόητο κάποιες μειοψηφίες να στερούν την πρόοδο αυτών των φοιτητών και να βρίσκουν μάλιστα υποστήριξη και από καθηγητές, όταν υπάρχει η εναλλακτική των ψηφιακών εξετάσεων που δοκιμάστηκε και στην πανδημία», έγραψε ο πρωθυπουργός.
«Θα το ξαναπώ – η πολιτική μας, και η προσωπική μου προτεραιότητα, είναι η στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου που παρά τις δυσκολίες, πιστεύω ότι σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα μόνο στοιχείο – το ύψος της χρηματοδότησης. Σήμερα, μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, διαθέτουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ για την ανώτατη εκπαίδευση, όταν έως το 2019 οι πόροι δεν ξεπερνούσαν τα 200 εκ. ευρώ, ενώ αυξήσεις έχουν δει και οι καθηγητές των ΑΕΙ.
Θέλω να επισημάνω και το εξής: η οικονομική στήριξη είναι δεδομένη, όμως και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν. Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου και την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων θα ψηφιστεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση, όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά παγκοσμίως», πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμη:
- Έκρηξη βόμβας: Τα σενάρια που εξετάζει η αντιτρομοκρατική – Οι εκτιμήσεις για τους δράστες
- ΗΠΑ και Βρετανία έπληξαν 36 στόχους των ανταρτών Χούθι
- Κιμ Καρντάσιαν – Οντέλ Μπέκαμ Τζούνιορ: Βρέθηκαν σε πάρτι – Δημοσιεύματα τους θέλουν και πάλι μαζί
- Conde Nast traveler: Ποιο ελληνικό νησί ξεχωρίζει για το 2024