Ένας άνδρας με καπέλο, μαύρα γυαλιά, αλυσίδες, δαχτυλίδια και βραχιόλια σε χρυσή απόχρωση τράβηξε το ενδιαφέρον των φωτογράφων στην πορεία διαμαρτυρίας για το ναυάγιο στην Πύλο.

Δεν ήταν όμως οι στιλιστικές του προτιμήσεις που τον έβαλαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς πρόκειται για το πρόσωπο πίσω από το συνδικάτο της Amazon, το Amazon Labor Union, τον Κρις Σμολς.

Ποιος είναι ο Κρις Σμολς

Ο Κρις Σμολς μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ και όλα έδειχναν ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο της ραπ μουσικής. Η ζωή, όμως, είχε άλλα σχέδια για εκείνον, καθώς εγκατέλειψε τη μουσική για να καταφέρει να μεγαλώσει τα δίδυμα παιδιά του. Έτσι, βρέθηκε να εργάζεται σε αποθήκη της Amazon, αρχικά στο Νιου Τζέρσεϊ και αργότερα στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε μαζί με ένα κάλεσμα: Να ενώσει τους εργαζόμενους σε μια εταιρεία που για δεκαετίες αντιστεκόταν στη συνδικαλιστική οργάνωση.

Τον Μάρτιο του 2020, η εξάπλωση του ιού είχε θορυβήσει τους εργαζόμενους στην αποθήκη του Στέιτεν Άιλαντ, εκτιμώντας ότι η Amazon δεν αντιμετώπιζε όπως έπρεπε την απειλή της Covid-19. O Σμολς αποφάσισε να βοηθήσει στην οργάνωση μιας απεργίας για τις συνθήκες ασφαλείας σχετικά με την πανδημία. Παρότι βρισκόταν σε καραντίνα εξαιτίας επαφής με κρούσμα, ο Σμολς έκανε την εμφάνισή του. Την ίδια ημέρα απολύθηκε.

Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης άρχισε εκείνη την ημέρα να εξετάζει την απόλυσή του. Σε σημειώσεις που διέρρευσαν και για τις οποίες εξέφρασε αργότερα τη λύπη του, ο Ντέβιντε Ζαπόλσκι, γενικός σύμβουλος της Amazon, περιέγραψε τον Σμολς ως «ούτε έξυπνο, ούτε με ευφράδεια λόγου», προτείνοντας «να τον κάνει το πρόσωπο ολόκληρου του συνδικαλιστικού/οργανωτικού κινήματος». Και αυτό έγινε.

Μετά την απόλυσή του, ο Κρις Σμολς όργωσε τις ΗΠΑ, επιχειρώντας να συσπειρώσει τους εργαζομένους της Amazon, καλώντας σε μποϊκοτάζ της Amazon Prime Day.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την απόλυσή του από την Amazon, ο Σμολς βοήθησε το Amazon Labor Union (ALU) να κερδίσει την ψηφοφορία για τη συνδικαλιστική οργάνωση στην αποθήκη JFK8 στο Στέιτεν Άιλαντ. Ήταν η πρώτη ρωγμή στη μέχρι πρότινος αδιαπέραστη αντι-συνδικαλιστική πανοπλία της Amazon.

Ο Σμολς και ο φίλος και συνεργάτης του, Ντέρικ Πάλμερ, το έκαναν χωρίς καμία επαγγελματική εμπειρία στην οργάνωση, χωρίς καμία επίσημη σύνδεση με τον οργανωμένο συνδικαλισμό και χωρίς πολλά χρήματα πίσω τους. Το σωματείο τους συγκέντρωσε περίπου 120.000 δολάρια στο GoFundMe, σε σύγκριση με τα 4,3 εκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε η Amazon προσπαθώντας να τους νικήσει.

Το περιοδικό Time έχει κάνει αφιέρωμα στον Σμολς, με τίτλο: «Ήρθε από το πουθενά και ταπείνωσε την Amazon. Είναι ο Κρις Σμολς το μέλλον του εργατικού κινήματος;», ενώ το Reuters ανέφερε ότι ως «επικεφαλής του συνδικάτου της Amazon, ο Σμολς έγινε από ράπερ φωνή διαμαρτυρίας».

Σήμερα, ο Κρις Σμολς έδωσε το «παρών» στη διαμαρτυρία για το ναυάγιο στην Πύλο, ενώ νωρίτερα παραβρέθηκε σε εκδήλωση του ΠΑΜΕ.

Διαβάστε περισσότερα