Στις τάξεις τους επιστρέφουν από σήμερα οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τηρώντας αυστηρά μέτρα αλλά και με self – tests δύο φορές την εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, από σήμερα, δόθηκε το «πράσινο φως» για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Φροντιστηρίων για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις καθώς και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών για τη προετοιμασία των εξετάσεων, μετά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών.

Τα πρώτα θετικά κρούσματα

Συνολικά, περίπου 1.100.000 μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων επιστρέφουν σήμερα στα θρανία, υπό την επίβλεψη περίπου 127.000 εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζεται ότι από τις 12 Απριλίου έχουν ξεκινήσει τα διά ζώσης μαθήματα για 254.000 μαθητές λυκείων.

Με την σημερινή «επανεκκίνηση», 255.528 αποτελέσματα self test μαθητών, δασκάλων και λοιπού προσωπικού σχολείων είχαν καταχωρηθεί στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr έως τις 19:00 της Κυριακής, και τα 858 εξ αυτών ήταν θετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί ήταν αυτοί που αμέλησαν να παραλάβουν τα δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην έχουν κάνει το απαραίτητο τεστ ενόψει της μετάβασής τους στο σχολείο αύριο. Εξαιτίας αυτού, πολλοί από τους μαθητές με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ θα μεταβούν στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα, αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος.

Πώς δηλώνω το αποτέλεσμα του self test

Όσοι είναι εκπαιδευτικοί (δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) θα πρέπει να δηλώσουν το θετικό ή το αρνητικό αποτελέσμα του τεστ (self-test, rapid, PCR) στο:

self-testing.gov.gr

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) ή ένας ενήλικος μαθητής Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ), μπορεί να δηλώσει το αποτέλεσμα του τεστ (self-test, rapid, PCR):

self-testing.gov.gr

Αν το αποτέλεσμα του test είναι θετικό και επιθυμεί κάποιος να υποβληθεί σε δεύτερο δωρεάν τεστ σε κάποια δημόσια δομή για επιβεβαίωσημπορεί να επισκεφθεί κάποια από τις δομές αυτές.

«Κουδούνι» για όλες τις τάξεις των σχολείων με μέτρα και self tests

Μόνιμο το άνοιγμα ως την λήξη της χρονιάς

Η επιστροφή των μαθητών στα δια ζώσης μαθήματα, ύστερα από περίπου τρεις μήνες για γυμνάσια, νηπιαγωγεία δημοτικά, αναμένεται να είναι μόνιμη, ως τη λήξη της σχολικής χρονιάς, αφού τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 11 Ιουνίου για γυμνάσια και τα λύκεια και στις 25 του ίδιου μήνα για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας, είναι τα σχολεία να μην ξανακλείσουν, να διενεργηθούν ομαλά οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις που αρχίζουν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά λύκεια και στις 15 για τα Επαγγελματικά και να επαναρχίσει νωρίτερα, η επόμενη σχολική χρονιά το Σεπτέμβριο, χωρίς ωστόσο να «πειραχτεί» ο Αύγουστος καθώς συνδέεται με τις διακοπές.

Διαβάστε εδώ τις 10 ερωτήσεις – απαντήσεις από το Υπουργείο Παιδείας:

Άνοιγμα σχολείων: Πως θα γίνει σωστά η επιστροφή των μαθητών

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.