Στο τέλος του 2022, δημοπρατήθηκαν δύο ακόμη νέες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, με τον συνολικό αριθμό των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων που έχουν δημοπρατηθεί στη χώρα μας την τελευταία τριετία, να ανέρχεται σε 28. Συγκεκριμένα, δημοπρατήθηκαν οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων του Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, συνολικού κόστους άνω των 182 εκατ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση κατασκευής και των δύο έργων γίνεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020», σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε ότι αφορά τη ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 114.434.070.88 € με ΦΠΑ.
Η μονάδα θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος του Δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 128.000 τόνων σύμμεικτων αποβλήτων το έτος και 22.000 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών ανά έτος.
Όσον αφορά τη ΜΕΑ Λάρισας, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 67.730.320.80 ευρώ με ΦΠΑ και θα κατασκευαστεί στη Δ.Ε. Μακρυχωρίου του Δήμου Τεμπών. Στις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ θα πραγματοποιείται η υποδοχή και η μηχανική και βιολογική επεξεργασία 61.479 τόνων / έτος σύμμεικτων αποβλήτων και 12.600 τόνων / έτος προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι «με τις νέες δημοπρατήσεις των μονάδων του Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, που αφορούν στην επεξεργασία στερεών αποβλήτων στη χώρα μας.
Ερχόμαστε ολοένα και πιο κοντά στον μεγάλο, φιλόδοξο στόχο μας, που είναι μέσα στο 2023 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δημοπρατήσεις των –αναγκαίων για την Ελλάδα– μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για μία ομαλή “πράσινη μετάβαση”, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων πολιτών».
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, τόνισε ότι «δημοπρατήθηκαν δύο ακόμη μεγάλες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, ανεβάζοντας σε 28, τις μονάδες που δημοπρατήθηκαν επί κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μέσα σε τρία χρόνια, έγινε σημαντική προώθηση για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών που έχει ανάγκη η χώρα μας, ώστε να διαχειρίζεται τα απόβλητα με σύγχρονο τρόπο που σέβεται το περιβάλλον και ακολουθεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε μέσα στο επόμενο εξάμηνο να έχει δημοπρατηθεί το σύνολο των αναγκαίων υποδομών».
Διαβάστε ακόμη: