Την πρώτη του δημόσια παρέμβαση από το 2019 έκανε ο Κώστας Καραμανλής  , με ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών “Παναθηναϊκή” με θέμα ” Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών”. Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα υπό το φως των εξελίξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας, καταδικάζοντας ως παράνομη, απαράδεκτη και καταδικαστέα την ρωσική εισβολή, ενώ μίλησε για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, που θα είναι – όπως είπε – πολύ πιο απρόβλεπτος από τον προηγούμενο.

Παράλληλα, μίλησε για τον κίνδυνο να υπάρξει – με την διαφαινόμενη παράταση του πολέμου – η σύμπηξη ενός αντιδυτικού μετώπου με τη συμμετοχή Ρωσίας, Κίνας , Ινδίας αλλά και άλλων μεσαίων ή ανερχόμενων στο διεθνές στερέωμα παραγόντων, όπως χαρακτηριστικά είπε., ενώ χαρακτήρισε την προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα μακροπρόθεσμη και πολύ ακριβή επιλογή.

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι επείγει ο τερματισμός του πολέμου, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι εκείνη που πρέπει να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση διπληωματικής διεξόδου, καθώς – όπως υποστήριξε – δεν είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ έχουν στον ίδιο βαθμό το κίνητρο για κάτι τέτοιο, από την στιγμή που δεν υφίστανται τις συνέπειες στον ίδιο βαθμό.

Σε ότι αφορά την Κύπρο, είπε ότι «δεν μπορεί να μην σημειωθεί η καταφανής αναντιστοιχία στην στάση των περισσοτέρων συμμάχων και εταίρων» , σε σχέση με την αντίδραση για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία «αναθεωρητική δύναμη», η οποία μετά από την ρωσική εισβολή και την Δυτική αντίδραση σε αυτήν, αναζητεί έναν ρόλο «που  θα την αναβιβάζει σε πρωταγωνιστή και κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή, με συνακόλουθη την σχετική υποβάθμιση της σημασίας και του ρόλου των υπολοίπων και την σταδιακή καθυπόταξη τους στις προτεραιότητες της ίδιας».  Παράλληλα, απευθυνόμενος σε ΗΠΑ και Ενωμένη Ευρώπη, σημείωσε ότι οι ίσες αποστάσεις μεταξύ δικαίου και αδίκου, συνιστούν «έμμεση και υποκριτική στήριξη προς τον ταραξία».

Τα κύρια σημεία 

Σε σειρά επισημάνσεων για την προκλητική στάση της Τουρκίας και την ελληνική στάση προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή». «Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη» είναι το στίγμα του μηνύματός του.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε: «Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων.

»Η στάση αυτή, της σταθερής γραμμής υπεράσπισης και προβολής των εθνικών θέσεων χαρακτηρίζεται ενίοτε επικριτικά ως λογική της ακινησίας. Αν όμως η δήθεν κινητικότητα, δηλαδή η μετακίνηση από πάγιες εθνικές θέσεις οδηγεί σε αντιλήψεις συμβιβασμού με τις μονομερείς και διαχρονικά αυξανόμενες τουρκικές αξιώσεις, το επιχείρημα είναι και έωλο και επικίνδυνο.»

Αναφερόμενος, δε, στις προκλήσεις της Τουρκίας, τόνισε: «Η συνολική της συμπεριφορά, η ρητορική της και η συνεχής κλιμάκωση των προκλήσεων, η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, το ίδιο το ιδεολόγημα περί “Γαλάζιας Πατρίδας” καταδεικνύει ότι η πραγματική της στόχευση είναι η ανατροπή προς όφελος της του status quo στην περιοχή και η επιβολή καθεστώτος ηγεμονίας της.»

Ο Κώστας Καραμανλής συνέχισε, τονίζοντας ότι «η μεν Ελλάδα ζητά τον σεβασμό και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία προβάλλει διεκδικήσεις διαμετρικά αντίθετες με αυτό, απειλεί με πόλεμο και προσφεύγει στην διπλωματία των κανονιοφόρων. Οι πρόσφατες ενέργειες και τοποθετήσεις της ηγεσίας της αποδεικνύουν ότι έχει υιοθετήσει συμπεριφορά ταραξία στην περιοχή. »

Κάλεσε, δε, τους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας να μην τηρούν γραμμή ίσων αποστάσεων, λέγοντας: «Ίσες αποστάσεις όμως και ουδετερότητα μεταξύ δικαίου και αδίκου, μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, συνιστά εύνοια προς τον παρανομούντα, συνιστά έμμεση και υποκριτική στήριξη προς τον ταραξία.»

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. «Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειες της για διεύρυνση των διπλωματικών της ερεισμάτων, για ενίσχυση των αμυντικών συνεργασιών της, για διαρκή προβολή των επιχειρημάτων της ιδίως προς συμμάχους και εταίρους, όπως ήδη και σωστά πράττει, αναδεικνύοντας την ορθότητα των θέσεών της αλλά και το επιβλαβές της επαμφοτερίζουσας στάσης τους. Και βέβαια για ισχυροποίηση της αμυντικής και αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας και στήριξη, ηθική και υλική, των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων».

Απευθυνόμενος και στην αντιπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε σε εθνική ενότητα και ομοψυχία. «Είναι βέβαιο ότι ο αγώνας αυτός απαιτεί εθνική ενότητα και ομοψυχία, επιβάλλει συνεχή και συνεπή υπεράσπιση της εθνικής στρατηγικής από όλους μας. Δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε βραχύβιος ο αγώνας αυτός, και είναι ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Είναι όμως αγώνας που οφείλουμε στο έθνος και την συνείδησή μας. Σε τελική ανάλυση, ασχέτως επί μέρους απόψεων, όλες και όλοι την ίδια γαλανόλευκη φανέλα φοράμε!» επισήμανε καταχειροκροτούμενος.

Ο Κώστας Καραμανλής κατέληξε, λέγοντας: «Έλεγε ο Charles de Gaulle, ο κορυφαίος Γάλλος και ίσως Ευρωπαίος ηγέτης του 20ου αιώνα: “Πατριωτισμός είναι όταν η αγάπη για τον λαό σου έρχεται πρώτη. Εθνικισμός όταν το μίσος για άλλους έρχεται πρώτο”. Εμείς δεν μισούμε κανέναν. Αγαπάμε όμως την πατρίδα και τους ανθρώπους της. Πολύ και βαθιά. Και υπογράμμιζε ακόμα ο De Gaulle: “Όλη μου τη ζωή είχα μια συγκεκριμένη ιδέα για την Γαλλία”. Και εμείς στρατηγέ μου, κατ’ αναλογία, μια συγκεκριμένη ιδέα για την Ελλάδα έχουμε.»