Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα, σε υψηλούς τόνους, έστειλε από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

 

«Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Δεν θ’ ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών».

Παράλληλα, με αφορμή την αποστολή στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, «φωτογράφισε» την Τουρκία, λέγοντας ότι θα δοθεί «σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ».

«Θυμάμαι όταν είχαμε τα νέα ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η αλήθεια είναι ότι, παρότι είχαμε πρόσβαση στις πληροφορίες, δεν πιστεύαμε ότι θα γίνει. Δεν χρειάστηκε πολύ να καταλάβουμε τι σημαίνει ένας πόλεμος στην ήπειρό μας. Είναι ένας νέος κόσμος. Η Ελλάδα, παρότι είναι μια χώρα σχετικά κοντά στους Ρώσους, λόγω ορθόδοξης παράδοσης, ήταν σαφές ότι έπρεπε να κάνει τη σωστή επιλογή και να στηρίξει την Ουκρανία με όποιον τρόπο γίνεται» τόνισε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του.

Και συνέχισε: «Στείλαμε πολεμικό υλικό. Στείλαμε μήνυμα σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα μπορούν να ξαναγραφτούν με την ισχύ, ότι θα υπάρξει μια σαρωτική απάντηση».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ξεκαθάρισε: «Δεν διαλέγεις τους γείτονές σου. Είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Καλύτερα να το κάνουμε με ειρήνη και να επιλύουμε τις διαφορές μας με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτή η προσέγγιση όμως δεν ήταν αμφίδρομη. Τον Μάρτιο του 2020 ήμασταν αντιμέτωποι με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού»

Όπως είπε, «τώρα διανύουμε περίοδο έντασης. Θα κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα: Θα υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με λογικά επιχειρήματα. Με συμμαχίες, έχουμε λάβει μεγάλη στήριξη από τη Σύνοδο Κορυφής. Θα συζητήσουμε ξανά για την Τουρκία τον Ιούνιο. Μεγάλη στήριξη λάβαμε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε, είναι μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών και προβολή ισχύος, που δεν είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

«Είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα στο νοτιοανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ» είπε για τις εντάσεις. «Κάποιοι στη Ρωσία θα ήταν πολύ χαρούμενοι με αυτό. Αλλά δεν θα συμβιβαστούμε με την παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Κάθε προσπάθεια παραβίασης κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με έναν πολύ σοβαρό τρόπο».

Και κατέληξε, αναφερόμενος στις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής: «Η ισχύς μας είναι η ενότητά μας. Θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμες συνέπειες, αλλά, αν δεν ορθώσουμε ανάστημα σε έναν νταή, οι αξίες πάνω στις οποίες χτίσαμε την πολιτική μας ύπαρξη, θα απειλούνταν. Η απόφαση στο τέλος ήταν προφανής και εύκολη».

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης, με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy», μαζί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra.