«Στεκόμαστε δίπλα στον Εκρέμ, τον λαό της Τουρκίας και τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Η δικαιοσύνη θα επικρατήσει», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης από την Τουρκία, εκφράζοντας τη στήριξη στον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, στον οποίο επεβλήθη φυλάκιση άνω των δύο ετών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναρωτήθηκε «τι ξημερώνει για την Τουρκία αν δεν επικρατεί το Κράτος Δικαίου», ενώ, ο κ. Ιμάμογλου χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως «πραξικόπημα υπό τον μανδύα της δικαιοσύνης».

Κώστας Μπακογιάννης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Φωτογραφία αρχείου.

Μόλις έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, επεβλήθη στον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης ποινή φυλάκισης άνω των δύο ετών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει καταδικασθεί για προσβολή κρατικών αξιωματούχων σε ομιλία που εκφώνησε μετά την κατάκτηση της δημαρχίας της τουρκικής μεγαλούπολης, το 2019.

Σε αυτή την ομιλία είχε αποκαλέσει «ανόητους» εκείνους που αποφάσισαν την ακύρωση των εκλογών. Η απόπειρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξουδετερώσει τον πολιτικό του αντίπαλο διά της δικαστικής οδού, έχει ξεσηκώσει «θύελλα» διαμαρτυριών εντός και εκτός τουρκικών συνόρων.

Οι Δήμαρχοι του Ανόβερου, του Παρισιού και της Φλωρεντίας, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurocities εξέφρασαν συμπαράσταση προς τον κ. Ιμάμογλου, κατά την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Πόλεις: Δημοκρατία και Ανάπτυξη».

Διαβάστε ακόμη: