Σήμερα (14/12), ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών από τουρκικό δικαστήριο, για «εξύβριση» δημοσίων αξιωματούχων.

Αν η απόφαση οριστικοποιηθεί, τότε δημοφιλής πολιτικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τεθεί αντιμέτωπος με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και δε θα μπορεί να είναι Δήμαρχος, ούτε και να διεκδικήσει την εκλογή του. Ο συνήγορός του, Κεμάλ Πολάτ, ανέφερε ότι θα ασκήσει έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την ποινή.

Η καταδίκη του αφορά ομιλία του 2019, κατά την οποία είχε ισχυρισθεί ότι αυτοί που ακύρωσαν τις τοπικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης εκείνη την περίοδο, ήταν «ανόητοι». Στη διάρκεια προηγούμενης ακροαματικής συνεδρίασης τον Νοέμβριο, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον κ. Ιμάμογλου ποινή φυλάκισης από 15 μήνες έως τέσσερα χρόνια, για σχόλιο που θεωρήθηκε «εξύβριση» των μελών του τουρκικού Εκλογικού Συμβουλίου.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) βρέθηκε στο στόχαστρο, αφού προκάλεσε τον Μάρτιο του 2019 την πλέον ταπεινωτική ήττα στο κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, κερδίζοντας τη Δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, την οποία κατείχε επί 25 χρόνια το κυβερνών κόμμα, AKP.

Αρχικά, η εκλογή του ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία αναγκάσθηκε, ωστόσο, να υποχωρήσει τρεις μήνες αργότερα, μπροστά στην κινητοποίηση του εκλογικού σώματος, που προσέφερε στον αντιπολιτευόμενο μία ακόμη ευρύτερη νίκη. Μερικούς μήνες αργότερα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου χαρακτήρισε ως «ηλίθιους», εκείνους που είχαν ακυρώσει την πρώτη του εκλογή και εξαιτίας αυτού του χαρακτηρισμού, διώκεται από την τουρκική δικαιοσύνη.

«Το μόνο που έκανα, ήταν να απαντήσω, επιστρέφοντας τους δικούς του όρους, στον Υπουργό Εσωτερικών που με είχε αποκαλέσει ηλίθιο», υποστήριξε ο κ. Δήμαρχος.

Δρακόντεια μέτρα στην Κωνσταντινούπολη

Από νωρίς το πρωί (14/12) και όπως είχε συμβεί κατά τις προηγούμενες ακροαματικές συνεδριάσεις, η περιοχή γύρω από το δικαστήριο, το οποίο βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, έχει κλείσει τελείως για την κυκλοφορία και η αστυνομία έχει αποκλείσει τους δρόμους, σύμφωνα με το AFP. Μέλος του CHP, του κύριου κόμματος που αντιπολιτεύεται τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο 52άχρονος Δήμαρχος εκτιμά πως η δίκη του είναι «πολιτική».

Διαβάστε ακόμη: