Στη μάχη για μια δεύτερη θητεία έχει μπει ο δήμαρχος Μαρκόπουλου Κώστας Αλλαγιάννης, με στόχο, όπως λέει στo «radar», να μπει ο δήμος στον τουριστικό χάρτη της Αττικής. Κάνοντας μια αναδρομή, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, αναφέρεται στα όσα κατάφερε την περασμένη τετραετία, τα σημαντικά έργα που έγιναν σε κρίσιμους τομείς για την πόλη, όπως η καθαριότητα, οι κοινωνικές υποδομές, ο φωτισμός και τα σχολεία.  Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον κ. Αλλαγιάννη είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου και η ύδρευση και ο μεγάλος στόχος να μπει το Μαρκόπουλο στον τουριστικό χάρτη της Αττικής.

Ολοκληρώνετε την πρώτη θητεία σας στον Δήμο Μαρκόπουλου. Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτή τη θητεία με μια φράση;

Θα σας έλεγα «μάχη με τα προβλήματα και το χρόνο». Γιατί έπρεπε να εργαστούμε αποφασιστικά και γρήγορα για να καλύψουμε τα τεράστια κενά που υπήρχαν σε βασικούς τομείς που επηρεάζουν την καθημερινότητα και καθορίζουν την ποιότητα ζωής στον δήμο μας: στην καθαριότητα, στο φωτισμό, στις κοινωνικές υποδομές, στα σχολεία.

Κανείς δεν θα περίμενε ότι ένας δήμος της Αττικής, σε μια κομβική θέση, με τουρισμό και μεγάλη επισκεψιμότητα τις περιόδους αιχμής θα είχε τόσες πολλές βασικές ελλείψεις. Και κυριολεκτώ όταν λέω ότι δώσαμε μάχη με το χρόνο, ώστε σήμερα να έχουμε μια πιο καθαρή, πιο σύγχρονη και πιο φιλική πόλη για τους δημότες μας.

Ποιες ήταν οι προτεραιότητες που θέσατε στην πρώτη σας θητεία;

Δώσαμε έμφαση στους τομείς που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής, όπως είναι η καθαριότητα, στους τομείς που συνδέονται με την ασφάλεια, όπως ο φωτισμός, στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και στις κοινωνικές υποδομές. Παράλληλα, πραγματοποιήσαμε έργα αναπλάσεων στις παιδικές μας χαρές, κατασκευάσαμε νέες και υλοποιήσαμε εργασίες εξωραϊσμού των δημοτικών χώρων.

Ποια είναι η ταυτότητα της πόλης σήμερα;

Το Μαρκόπουλο γίνεται μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Πλέον υπάρχουν σύγχρονες υποδομές και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης, με ένα υψηλό επίπεδο καθαριότητας και φωτισμό σε κάθε γειτονιά μας, με λάμπες LED τελευταίας τεχνολογίας.

Τοποθετήσαμε περισσότερα από 5.000 φωτιστικά σε όλο σχεδόν το κατοικημένο τμήμα του δήμου μας. Τα σχολεία του δήμου μας αλλάζουν και αναβαθμίζονται. Σήμερα έχουμε σχολεία καλοσυντηρημένα, με σύγχρονο εξοπλισμό, με βιβλιοθήκες και αναβαθμισμένες υποδομές, για τα οποία είμαστε περήφανοι. Με ασφαλείς χώρους παιχνιδιού και δημιουργίας, χώρους πράσινου, οικολογικό φωτισμό LED και κλιματισμό. Με διπλούς κάδους ανακύκλωσης και βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

Επίσης, δημιουργήσαμε πρωτοποριακές κοινωνικές υποδομές, όπως το ΚΕΠ Υγείας και το Κέντρο Κοινότητας, μέσα από τις οποίες λειτουργούν προγράμματα και παρέχονται κοινωφελείς υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των δημοτών μας.

Καταλαβαίνω ότι είχατε να διανύσετε μεγάλη απόσταση σε ό,τι αφορά την καθαριότητα στον δήμο σας. Τι ακριβώς κάνατε;

Κάναμε όλα τα αναγκαία βήματα στα μέσα και τον εξοπλισμό, στα συστήματα διαχείρισης, στο έμψυχο δυναμικό μας. Ανανεώσαμε πλήρως το στόλο μας, με την προμήθεια 7 απορριμματοφόρων, 2 τετραξονικών οχημάτων, 3 containers, 1 κλαδοθρυμματιστή, 3 pick up οχημάτων γενικής χρήσης. Τηρούμε μητρώο επισκευών, φροντίζοντας για την καλή κατάσταση του εξοπλισμού μας.

Το νέο μας αμαξοστάσιο και το κέντρο μεταφόρτωσης απορριμμάτων έχουν σύγχρονο φωτισμό, περίφραξη, κάμερες ασφαλείας, φύλαξη, σύστημα πυρασφάλειας, με σύγχρονες συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζομένους.

Τοποθετήσαμε 700 νέους κάδους και 5 υπόγειους. Εφαρμόσαμε πρόγραμμα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή για χωριστή συλλογή (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο, ύφασμα κ.ά.) Κλείσαμε επίσημα τη χωματερή στα λατομεία.

Δήμαρχε, κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό στο μέχρι σήμερα έργο σας, πού θα στεκόσασταν;

Από τις συζητήσεις με δημότες και κατοίκους των περιοχών του Δήμου μας, αυτό που εισπράττω είναι κυρίως θετικά σχόλια, κι αυτός είναι ο σημαντικότερος απολογισμός του έργου μας! Πράγματι, έχοντας παραλάβει έναν δήμο κυριολεκτικά διαλυμένο σε κάθε επίπεδο, από την καθαριότητα και τον φωτισμό μέχρι τα σχολεία, τη λειτουργία των τμημάτων στις υπηρεσίες μας και το οδικό δίκτυο, τα άλματα που έχουμε κάνει μόνο με τον όρο «θαύμα» μπορούν να χαρακτηριστούν!

Σήμερα, έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε υφιστάμενα έργα που χρόνιζαν στα συρτάρια, να συντάξουμε πλήθος μελετών και να καταθέσουμε φακέλους προς χρηματοδότηση έργων υποδομών και συντήρησης δομών του δήμου μας, πράγμα που δεν είχε γίνει ποτέ στον Δήμο Μαρκοπούλου. Στον τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου καταφέραμε άμεσα να αλλάξουμε το κλίμα στις γειτονιές και να θέσουμε τις βάσεις για το οργανωμένο πλάνο που έχουμε στο μυαλό μας και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε. Το να μιλάμε σήμερα για έναν Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) που ζηλεύουν αρκετοί δήμοι και έναν στόλο φορτηγών και μηχανημάτων που συνεχώς βελτιώνεται και εξελίσσεται, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, συγκρίνεται ίσως με τον άθλο του καθαρισμού της κόπρου του Αυγεία! Ο Ηρακλής το κατάφερε σε μία ημέρα, εμάς μας πήρε λίγες εβδομάδες, αλλά η κατάσταση άλλαξε δραστικά!

Η κατάσταση στην παιδεία ήταν επίσης σε απελπιστικά επίπεδα, παραλαμβάνοντας ασυντήρητα σχολεία γεμάτα αίθουσες προκάτ, με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στη Δημοτική Αρχή. Σήμερα, μιλάμε για ικανοποιημένα αιτήματα των σχολείων προς τον Δήμο, σε ποσοστό 98%, αγορά οικοπέδου και ήδη έτοιμος φάκελος για την ανέγερση νέου 4ου Δημοτικού σχολείου που θα απομακρύνει όλα τα κοντέινερ από το Μαρκόπουλο και θα στεγάσει μαθητές Δημοτικού σε ένα νέο, ασφαλές, πανέμορφο και υπερσύγχρονο σχολικό κτίριο! Αξιοσημείωτο έργο έχουν σημειώσει και τα νομικά μας πρόσωπα, σε ότι αφορά στην συντήρηση των πλατειών μας και άλλων χώρων συνάθροισης των δημοτών, δίνοντας ζωή ξανά σε παρατημένους ιστορικούς χώρους και βέβαια το λιμάνι μας στο Πόρτο Ράφτη και το παραλιακό μέτωπο!

Τι έχετε κάνει για να είναι η πόλη σας ελκυστική για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες;

Φροντίζουμε την πόλη μας, ώστε να είναι λειτουργική, φιλική και φιλόξενη τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Να έχει επαρκείς και ανανεωμένους δημοτικούς χώρους για τις βόλτες, τις συναθροίσεις, εκδηλώσεις, πολιτιστική ζωή.

Αναζωογονούμε τις πλατείες, αναβαθμίζουμε τους δημοτικούς μας χώρους, αναδεικνύουμε τις δομές πολιτισμού και ψυχαγωγίας, όπως είναι ο κινηματογράφος Αρτεμις, ο Αερόμυλος, ο παλιός σταθμός τρένων, οι οποίοι πλέον είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι.

Αξιοποιήσαμε το λιμάνι μας στο Πόρτο Ράφτη, αναμορφώσαμε το παραλιακό μας μέτωπο, εκσυγχρονίσαμε και ενισχύσαμε την ασφάλεια με ναυαγοσωστική σε όλες τις παραλίες μας τόσο στο Πόρτο Ράφτη όσο και στην Πλαζ στο Αυλάκι.

Ποιες είναι οι προκλήσεις της επόμενης θητείας σας; 

Το επόμενο μεγάλο μας στοίχημα είναι οι δρόμοι και η ύδρευση. Ξεκινήσαμε με 12 χιλιόμετρα οδικό δίκτυο και συνεχίζουμε. Εξασφαλίσαμε επίσης χρηματοδότηση για 36 xιλιόμετρα αγροτικών δρόμων. Παράλληλα, προχωράμε στη δημιουργία του νέου αποχετευτικού δικτύου και στην αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης με ένα νέο, σύγχρονο και ασφαλές για τους κατοίκους δίκτυο. Και από τη στιγμή που εξασφαλίζουμε τις βασικές υποδομές, ήρθε η ώρα να δούμε το θέμα της τοπικής ανάπτυξης, με σχέδιο και όραμα.

Ο δήμος μας μπορεί και πρέπει να μπει στον τουριστικό χάρτη της Αττικής. Διαθέτει μια εκπληκτική ακτογραμμή, μια πολύ όμορφη ενδοχώρα, χώρους με υψηλή περιβαλλοντική αξία, αλλά και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε διαχρονική κλίμακα. Θέλουμε ακόμη να ξαναβρούμε τη σχέση μας με τη γη, μέσω της στήριξης του αγροτοδιατροφικού τομέα και των τοπικών επιχειρήσεων. Είναι το μέλλον του Μαρκόπουλου.

Διαβάστε ακόμη: