Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, μετά τις πρόσφατες εκλογές, στο πλαίσιο της προσυνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε κάθε δημόσια δήλωση για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν ήταν λίγοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που στο περιθώριο της προσυνόδου ζήτησαν να ακούσουν από το Νίκο Ανδρουλάκη τις απόψεις του για τις ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της οικογενειακής φωτογραφίας στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, πλησίασε τον Νίκο Ανδρουλάκη και του ανάφερε χαρακτηριστικά: «Νίκο συγχαρητήρια. Χάρηκα πολύ με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα. Επανέρχεστε!».
Το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου επανέφερε το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.
Όμως, οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνουν να περιφρονούν το μέγεθος του ζητήματος.
Δεν μπορεί να προτείνεις 30.000 μετεγκαταστάσεις, όταν πέρυσι είχαμε 960.000 αιτήσεις… pic.twitter.com/DrtDXmoF3E— Nikos Androulakis (@androulakisnick) June 29, 2023
Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να υιοθετήσει την πρόταση του Συμβουλίου για το προσφυγικό
Σε δήλωσή του μετά το τέλος της προσυνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε:
«Το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου επανέφερε το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.
Όμως, οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνουν να περιφρονούν το μέγεθος του ζητήματος.
Δεν μπορεί να προτείνεις 30.000 μετεγκαταστάσεις, όταν πέρυσι είχαμε 960.000 αιτήσεις ασύλου στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την πλευρά μας, ως χώρα, δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτή την πρόταση.
Πρέπει να έχουμε μια δική μας πρόταση. Μια πρόταση που σφυρηλατεί την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, και μπορεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά αίτια, που κλιμακώνουν την ανθρώπινη κινητικότητα από τρίτες χώρες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».