search

ΚΟΣΜΟΣ

Kορωνοϊός: Τι πραγματικά συμβαίνει στην Κίνα και πόσο κινδυνεύουμε

Την Πέμπτη,  ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει σημαντική δυσκολία στην καταγραφή των κρουσμάτων, καθώς βιώνει μία από τις μεγαλύτερες εξάρσεις από καταβολής πανδημίας.

Kορωνοϊός: Τι πραγματικά συμβαίνει στην Κίνα και πόσο κινδυνεύουμε

Την Πέμπτη,  ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει σημαντική δυσκολία στην καταγραφή των κρουσμάτων, καθώς βιώνει μία από τις μεγαλύτερες εξάρσεις από καταβολής πανδημίας. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει περισσότερους από 1 εκ. θανάτους από Covid-19 μέσα στο 2023. Για την ώρα –και παρά τα στοιχεία για ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία και αποτεφρωτήρια σε ετοιμότητα–, η χώρα έχει περίπου 10 θανάτους από Covid, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Θάνατοι

Δεδομένου ότι στην Κίνα καταγράφονται ως θάνατοι από Covid μόνο όσοι προκλήθηκαν από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια μετά από μόλυνση από κορωνοϊο και όχι οι θάνατοι από επιπλοκές (σηπτικά σοκ, καρδιακή ανεπάρκεια, θρομβώσεις, κ.λπ) –συμπεριλαμβανομένων και των υποκείμενων παθήσεων– αυτό και μόνο, και σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, καθιστά προβληματική την καταγραφή και ελλιπή την αναφορά της Κίνας σε ό,τι έχει να κάνει με την καταμέτρηση θανάτων από κορωνοϊό.

Περιοριστικά μέτρα

Θεωρητικά, περίπου ό,τι ισχύει και στη χώρα μας. Self test, πολυήμερη απομόνωση για όσους βρέθηκαν θετικοί (στα περισσότερα σημεία της χώρας), μάσκες σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Όμως, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν αυτό που μεταφέρουν λοιμωξιολόγοι και υγειονομικοί της χώρας στα ξένα ΜΜΕ για την εξαιρετικά περιορισμένη ανοσία του κινεζικού πληθυσμού, για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και για τη μη διαθεσιμότητα mRNA εμβολίων, κυρίως στην ηπειρωτική Κίνα.

 Έξαρση κρουσμάτων

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το στέλεχος που έχει επικρατήσει ανήκει στα Όμικρον, λέγεται BF7 (το ξέρουμε ως Μινώταυρο) και οι επιστήμονες δηλώνουν ότι έχουν δει και χειρότερα, χωρίς αυτό να αποτελεί καμία παρηγοριά. Επίσης, να σημειωθεί ότι στην Κίνα –και βάσει σχετικής αναφοράς στο New England Journal of Medicine– κυκλοφορούν φάρμακα-παραλλαγές της ρεμδεσιβίρης, όπως το VV116, που θεωρείται τόσο αποτελεσματικό, όσο και το paxlovid.

 Κινδυνεύουμε;

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα απαντηθεί επαρκώς από τη διασπορά του ιού που θα παρατηρηθεί από την έναρξη της εορταστικής περιόδου στις 7 Ιανουαρίου –του λεγόμενου Chunyun– οπότε και θα σημειωθούν ευρύτερες μετακινήσεις του πληθυσμού για την εορταστική περίοδο. Αν λάβουμε υπ’ όψιν και τους παράγοντες της χαλάρωσης μέτρων, της όχι μακράς απομόνωσης των θετικών κρουσμάτων (5νθήμερη καραντίνα, αρνητικό self test και δύο συνεχόμενα αρνητικά μοριακά τεστ, όχι σοβαρή πληθυσμιακή ανοσία), τότε και συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω θα είναι πιο ασφαλής μία εκτίμηση για το αν «η Κίνα θέτει ξανά σε κίνδυνο την Ευρώπη».

Δεδομένης της κρίσιμης οικονομικής καμπής (και στην Κίνα), για την ώρα θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει πλέον υπολειτουργία της αγοράς. Ωστόσο, όπως αναφέρει τόσο ο Guardian όσο και το Vox, δεν είναι να έχουμε εμπιστοσύνη στην κινεζική επίσημη ενημέρωση. Για όσο οι επίσημες κινεζικές αρχές θα κάνουν λόγο για μονοψήφιο αριθμό νεκρών, τόσο θα σιγουρευόμαστε ότι τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι θα πεθάνουν πολλοί άνθρωποι. Με δεδομένο ότι τρίτη δόση του εμβολίου έχει κάνει μόλις το 60% του κινεζικού πληθυσμού και ότι δεν προλαβαίνει σε αυτή τη φάση την ασφαλιστική δικλείδα μίας τέταρτης δόσης, το μόνο που μπορεί να ρίξει έξω τα προγνωστικά μοντέλα –αρκετά ακριβή, όπως έχει δείξει η πρόσφατη πικρή εμπειρία μας με τον κορωνοϊό– είναι ένα θαύμα.  Οπότε, ναι, ίσως προκύψει ένα νέο στέλεχος του ιού που θα θέσει σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια των προηγούμενων μηνών.

 Ηλίας Μόσιαλος: Δεν πρέπει να ανησυχούμε για την εξέλιξη της πανδημίας στην Κίνα…

Ο κ. Μόσιαλος επακριβώς είπε ότι η σύντομη απάντηση στο ερώτημα αν πρέπει να ανησυχούμε είναι «όχι».  Και ο ίδιος, ωστόσο, επεσήμανε το αυτονόητο, ότι δηλαδή, ο ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, ότι θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται και ακριβώς γι’ αυτό «χρειαζόμαστε νέα, πιο αποτελεσματικά εμβόλια και καλύτερα φάρμακα». Όπως χαρακτηριστικά έγραψε: «Χρειάζεται μεγαλύτερη ερευνητική και επενδυτική προσπάθεια για νέες θεραπείες γιατί αρκετές είτε δεν είναι πλέον πολύ αποτελεσματικές ή έχουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όταν χορηγούνται σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών».

Διαβάστε ακόμη: