Την ιδιαίτερα θετική στάση των παιδιάτρων αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων κατά της λοίμωξης Covid-19 αποτυπώνει έρευνα που εκπονήθηκε από την εταιρία Alco για λογαριασμό της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής και η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη.

Όπως επισημάνθηκε από τους παιδιάτρους, την πρόεδρο της Ένωσης, κυρία Χριστίνα Σάνι, τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας, κ. Κωνσταντίνο Νταλούκα, τον γενικό γραμματέα, κ. Αθανάσιο Φούσκα αλλά και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αlco, κ. Κωνσταντίνο Παπαναγόπουλο, η στάση των παιδιάτρων υπέρ του εμβολίου για τον κορωνοιό αποτυπώνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην πράξη, με τα 180.000 εμβολιασμένα παιδιά άνω των 12 χρόνων στη χώρα κατά τους τελευταίους δυόμισι μήνες. Στους παιδιάτρους απευθύνθηκαν οι γονείς και από αυτούς έλαβαν τις απαντήσεις που χρειάζονταν ώστε να προγραμματίσουν τα ραντεβού των παιδιών τους για εμβολιασμό.

Γιατί εμπιστεύονται το εμβόλιο για τη λοίμωξη Cοvid οι παιδίατροι

 

Στην ερώτηση «για ποιον λόγο το συστήνετε;» το 65% απαντά ότι ακολουθεί όπως σε όλα τα εμβόλια τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το 25% δηλώνει ότι ακολουθεί τις συστάσεις και τις εγκρίσεις των αρμόδιων διεθνών φορέων και αρχών, ποσοστό 7% απαντάς ότι καθορίζει την αποφάση του και η εμπειρία, και τέλος το 2% ότι λειτουργεί θετικά η στάση των άλλων παιδιάτρων.

Το 5% των παιδιάτρων που δεν συστήνει το εμβόλιο, αιτιολογεί την αποφασή του ως εξής: το 61% του μικρού ποσοστού των «αρνητικών» παιδιάτρων αναφέρει ότι το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, το 23% πιστεύει ότι είναι καλύτερο τα παιδιά να νοσήσουν, το 8% κρίνει ότι δεν το χρειάζονται τα παιδιά και τέλος, ποσοστό 8% δηλώνει ότι ανησυχεί για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου.

 

Οι ιδιώτες παιδίατροι που συμμετείχαν στην έρευνα της Ένωσης δηλώνουν θετικοί και για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας τύπου Β καθώς και για το αντιγριπικό. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, σχεδόν 9 στους 10 (ποσοστό 86%) αναφέρουν ότι το συστήνουν σε όλα τα παιδιά, το 7% μόν στους εφήβους, το 3% μόνο στα βρέφη και τέλος ποσοστό 2% στα ευπαθή παιδιά.

Για το αντιγριπικό, οι παιδίατροι εμφανίζονται μοιρασμένοι στα δύο καθώς το 54% το συστήνει σε όλα τα παιδιά και το 46% μόνο σε όσα συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες.

Από που ενημερώνονται οι παιδιάτροι

 

Επτά στους 10 παιδιάτρους αναφέρουν ότι ενημερώνονται σε καθημερινή βάση για τα θέματα της ειδικότητάς τους και ποσοστό 20% κρατά ανοιχτή την πρόσβαση στις πηγές ενημέρωσης σε συχνή αλλά όχι σε καθημερινή βάση – κάθε δυο με τρεις ημέρες.

Ως βασικές πηγές ενημέρωσης αναδεικνύονται τα ιατρικά περιοδικά, οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, καθώς και το Διαδίκτυο. Επίσης, η επιστημονική ζύμωση με άλλους συναδέλφους τους και τα σεμινάρια.

Μετ´ εμποδίων οι εμβολιασμοί για Cοvid στα ιατρεία

 

Παρά τη θετική στάση των παιδιάτρων στον εμβολιασμό των παιδιών και εφήβων κατά του κορωνοιού, αλλά και τον καταλυτικό ρόλο τους στη διαμόρφωση της άποψης των γονέων σχετικά με μείζονα θέματα των παιδιών, η ανταπόκριση τους στην πρόσκληση του υπουργείου Υγείας να συμμετάσχουν στην εκστρατεία “Ελευθερία” εμβολιάζοντας παιδιά και εφήβους στα ιατρεία τους δεν κρίνεται καθόλου ικανοποιητική.